spotrebitelia môžu bezpečne najesť alebo občerstviť v reštauračných zariadeniach.
KOŠICE. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vykonáva štátny zdravotný dozor v zariadeniach spoločného stravovania. Dohliada tiež na prípravu, výrobu a podávanie pokrmov a nápojov. Spolu s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou vykonáva úradnú kontrolu potravín. Na epidemiologicky rizikové sa zameriava RÚVZ.
Kontroly bez ohlásenia
Bežné kontroly robia bez ohlásenia. Na mieste môžu uložiť pokutu do troch tisíc, v správnom konaní až do 50 miliónov! Ak hrozí poškodenie zdravia, tak môže RÚVZ prevádzku na mieste zakázať.
"Zakázali sme napríklad zariadenie, ktoré bolo bez tečúcej vody. Prevádzkovateľ ju donášal len na umývanie pohárov. Ani do záchodov nebol zabezpečený prívod vody. Ďalší zákaz na mieste bol vydaný aj na výrobu zmrzliny kvôli nedodržaniu technologického procesu," uviedla vedúca odboru hygieny výživy Margita Kaplánová.
Prevádzkovatelia nerešpektujú teploty a lehoty
Nebývajú podľa nej splnené požiadavky na časové a teplotné uchovávanie pokrmov. Napríklad podávané hutné jedlo ako mäso a zemiaky musí mať teplotu aspoň 60 stupňov a v tej musia byť aj uchovávané. Časté je doohrievanie jedál.
"Problémom je aj zmrazovanie potravín. Nesmú sa zmrazovať tie, ktoré sú dodávané do reštaurácií nezmrazené, ani hotové pokrmy. U viacerých prevádzkovateľov sme to opakovane zistili. Predaj hotového jedla je stanovený do troch hodín od dohotovenia," povedala.
Nedostatky v osobnej hygiene
Hygienici zisťujú aj nedostatky v podmienkach na osobnú hygienu zamestnancov a prevádzky. "Najčastejšie je nezabezpečenie teplej vody, mydla a jednorazových papierových uterákov, nevyhovujúce uchovávanie civilného odevu a osobných vecí."
Zamestnanci vyrábajúci pokrmy a potraviny by mali používať ochranné odevy, vrátane pokrývky hlavy. Muži s bradou a fúzami majú mať aj pokrývku úst.
"Mali sme prevádzku, kde zamestnanci boli sústavne pozitívni na známeho zlatého stafylokoka. Po zjedení týmto mikróbom kontaminovaných potravín alebo pokrmov, ktoré sa mohli rozmnožiť a vytvoriť toxín, by mohla vzniknúť toxikóza. Tam sme nariadili používanie jednorazových rukavíc a rúška," informovala Kaplánová.
Bez epidémie
V lete sa najrýchlejšie kazia zákusky s plnkami, či šľahačkou a obložené pekárenské výrobky ako bagety. Obsahujú omáčky a dresingy, tiež krájanú zeleninu. Všetky uvedené komponenty môžu kvasiť.
Podľa primára kliniky pre infekčné choroby vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura Košice Bartolomeja Magyara sú epidemiológovia upozornení v prípade, ak lekári registrujú troch a viac pacientov s podozrením na infekčné ochorenie. "Mali sme niekoľko prípadov v rôznych časových obdobiach a to je v lete bežné. O hromadnom výskyte infekcií sa hovoriť nedá."
Zvyšuje sa riziko vzniku hnačkovitých ochorení a zažívacích problémov, salmonelóz, dyzentérie, ale aj otráv toxínmi baktérií.
Nie sú závažné nedostatky
RÚVZ však v poslednom období nezistil veľmi závažne nedostatky.
"Kontroly robíme aj pri kúpaliskách a vodných plochách. Prevádzkovatelia zvyšujú úroveň zariadení. Aj tí na hromadných kultúrnych či športových akciách už vedia, aké podmienky musia vytvoriť, aby mohli poskytovať občerstvenie," povedala Kaplánová.
Odporúča na dlhšie výlety nebaliť a nekonzumovať rýchlo sa kaziace potraviny. Alebo využívať technické vymoženosti ako autochladnička či termotašky. Bezpečnejšie je vraj dať si občerstvenie zo stánkov, ktoré sú kontrolované.
Autor: ee/kag
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári