ulahodiť.
KOŠICE. Časy, keď bol výber z troch príchutí zmrzliny považovaný za široký, sú za nami. Najrôznejšie druhy už tradične ponúka cukráreň Aida, pre mnohých Košičanov akási "mekka zmrzliny". Viac než 20 príchutí - to si už vyberú aj tí najnáročnejší. Dlhé rady sú tu bežné počas každej letnej sezóny. Preto si treba rýchlo vyberať a nezdržiavať.
Čokoládová vyhráva
Ktoré sú medzi zákazníkmi najobľúbenejšie? "Najviac sa predáva asi čokoládová. Ale aj ovocné si kupujú často, no tú čokoládovú najviac," konštatovala usmievavá predavačka v Aide.
Iný človek, iné chute. Dáma v stredných rokoch Janka má vo výbere taktiež jasno. "Jednoznačne pistáciová. Tá mi už roky najviac chutí."
Najmenší a ich tričká si "zgustnú" najradšej na "červenej". Názor všetkých konzumentov zmrzliny, nielen košických, presne vyjadrila slečna Magda. "Ja mám najradšej zdravotne bezchybnú. Tá je podľa mňa úplne najlepšia."
Opatrnosť nadovšetko
Konzumácia zmrzliny so sebou nesie aj určité riziká. Tým nemáme na mysli posun ručičky váh doprava. Ani angínu. Podľa hygienikov patrí do skupiny potravín, ktoré sú najčastejšie kontaminované salmonelou. To, žiaľ, na prvý pohľad nezistíte. Ako konzument sa musíte spoliehať len na vlastný odhad a všímať si, čo naozaj jete. Niekomu nemusí byť príjemná ani predstava, že na kornútku to baktériami môže priam hýriť. Ruky predavača sú predsa v kontakte s peniazmi. A kornútok, zabalený minimálne v servítke, možno vidieť len sporadicky. Na Slovensku to predpisy zatiaľ neprikazujú.
Epidémiu salmonelózy v poslednom období v Košiciach našťastie nezaznamenali. "Teraz je pokojná situácia. Zmrzlinu pravidelne kontrolujú pracovníci odboru hygieny výživy," vyjadrila sa Jana Seligová z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach.
Autor: ANNA TKÁČOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári