Pod Spišským hradom sa už piatykrát konala akcia s názvom Majster Piroh.
SPIŠSKÉ PODHRADIE. Návštevníci podujatia mali možnosť okrem toho vidieť, ako sa zhotovuje pravý ovčí syr. Mimochodom, bača na salaš včera priletel na vrtuľníku. Organizátori ponúkali aj na ochutnávku zemiakové jedlá, akcia mala názov Gruľové šmaky. Smiechom sa nešetrilo pri súťaži v jedení pirôh. Jedným z organizátorov celej akcie je Národné osvetové stredisko v Bratislave a koná sa v rámci Dní tradičnej kultúry na Slovensku.
Piroh kúskovali pre hostí
Kým po iné roky sa kuchári snažili zhotoviť čo najväčší piroh, pretože hlavným cieľom bolo prekonať rekord, teraz od toho upustili. "Dôležitá je kvalita," vysvetlil jeden z kuchárov Jaroslav Štrublík ml. Keďže hotový piroh sa kúskoval pre hostí, kuchársky tím si na samotnej príprave dával záležať.
"Použili sme tri kilá múky, tri vajcia, vodu a soľ. Plnku sme zhotovili zo 4 kíl zemiakov, pol kilá bryndze. Hotový piroh sme ochutili smotanou a cibuľou, tej bolo pol kila," vysvetlil šéfkuchár Dušan Bečker. Včerajší piroh meral 129 centimetrov a varil sa v špeciálnom nerezovom hrnci, ktorý má dĺžku dva metre. Doteraz najdlhší mal 147 centimetrov.
Hlavné je cesto
Čo kraj to iné pirohy, v niektorých regiónoch ich varia na slano, inde zase preferujú takzvaný sladký spôsob. "Niektorí návštevníci sa nás pýtali, aký to vlastne piroh budeme variť, či repašský (obce v Levočských vrchoch Nižné a Vyšné Repaše) alebo rusnácky piroh," povedal D. Bečker. Zhotovovanie pirohov si určite vyžaduje zručnosť, pre kuchárov zo Spišského salaša je to však už rutina. "Hlavné je dobré kvalitné cesto. Tajomstvo spočíva v presne dávkovanom množstve surovín," čo-to prezradil šéfkuchár.
Autor: kar
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári