Korzár logo Korzár Košice

Potraviny budú kontrolovať prísnejšie

EURÓPSKA ÚNIA PRITVRDILA DOHĽADEurópska únia (EÚ) sprísňuje dohľad nad prísadami do potravín. Európsky parlament (EP) v Štrasburgu už schválil

EURÓPSKA ÚNIA PRITVRDILA DOHĽAD

Európska únia (EÚ) sprísňuje dohľad nad prísadami do potravín. Európsky parlament (EP) v Štrasburgu už schválil štyri nariadenia zaoberajúce sa pridávaním prísad, aróm a enzýmov do potravín.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ŠTRASBURG. Nová legislatíva žiada od výrobcov väčšiu bezpečnosť potravín a zvýšenie transparentnosti využívania prídavných látok. Nariadenia nadobudnú platnosť po schválení Radou EÚ.

Mikolášik: Mohli sme byť tvrdší

"Vieme, že do potravín pridávajú potravinári látky od výmyslu sveta. Chcú nimi dosiahnuť lepšiu trvanlivosť, lepšiu farbu... Po dlhých diskusiách sme sa ujednotili na zozname látok, ktoré by mali z toho buď celkom vypadnúť, alebo by mali byť nahradené inými, primeranými látkami podobných kvalít," uviedol slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EPP-ED, KDH). Ako poslanec i lekár novú legislatívu víta: "Podľa môjho úsudku sme mohli byť ešte tvrdší." Prísady a farbivá sa podľa jeho slov týkajú najmä potravín určených deťom. Tie sú ako spotrebiteľ veľmi zraniteľné. Počas vystúpenia v pléne zdôraznil, že prídavné látky musia byť uvedené na obaloch, aby mal spotrebiteľ možnosť výberu.

SkryťVypnúť reklamu

Týka sa to všetkých

Rozhodnutie europarlamentu bude mať vplyv aj na Slovensku. "Pre slovenského spotrebiteľa to znamená to isté, čo pre rakúskeho, poľského alebo iného. Enzýmy sú v každej potravine, aj v chlebe, teda nová legislatíva ovplyvní všetky vrstvy spoločnosti," povedala poslankyňa EP Irena Belohorská (nezaradená, HZDS) a dodala, že v Európe sú štyria veľkí výrobcovia, ktorí dodávajú 80 percent enzýmov do potravinárskeho priemyslu. Podľa Belohorskej bolo nevyhnutné harmonizovať látky, ktoré sa pridávajú do potravín. V tejto súvislosti spomenula aj nedávny negatívny príklad z Talianska, kde sa staré, skazené syry "recyklovali" a predávali ako nové.

Kontrolou prejdú aj už schválené látky

Spoločný autorizačný postup v rámci EÚ má mať pozitívny dopad na voľný pohyb potravinárskych tovarov v únii a má zabezpečiť vysokú úroveň ochrany zdravia ľudí, ako aj ochrany spotrebiteľských záujmov. Poslanci presadili, že ak sa zmení proces výroby danej prísady napríklad prostredníctvom využitia nanotechnológie, bude musieť daná prísada opäť prejsť celým autorizačným postupom. Okrem všetkých nových prísad musia byť postupne autorizované aj tie doterajšie (približne 300 aditív a 2600 využívaných príchutí). Ak nebudú spĺňať požadované pravidlá, budú zo zoznamu povolených látok vylúčené.

SkryťVypnúť reklamu

--FAKTY--

(frk, zdroj: Európsky parlament)

Kedy sa zakazujú prísady

n V nariadení o podmienkach autorizácie prídavných látok sa uvádza, že použitie prísady bude povolené jedine vtedy, ak bude táto prísada bezpečná, ak sa preukáže technologická potreba na jej použitie, ako to nebude zavádzať spotrebiteľov a jej použitie im poskytne výhody. Potravinárske prísady budú úplne zakázané v nespracovaných potravinách, rovnako ako budú zakázané aj sladidlá a farbivá v strave určenej batoľatám a malým deťom, okrem presne vymedzených prípadov. Členské krajiny budú mať pritom právo aj naďalej zakazovať využívanie určitých kategórií potravinárskych prísad v tradičných výrobkoch vyrábaných na ich území.

n "Éčka". Prísada "E" môže mať nežiaduci vplyv na aktivitu a pozornosť dieťaťa. Vzhľadom na to, že nové vedecké poznatky priniesli informácie o škodlivých účinkoch azofarbív, najmä pre deti, europoslanci presadili, že výrobky obsahujúce niektoré azofarbivá (farbivá E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 a E 124) sa nebudú označovať len značkou "E", ale na danom výrobku bude musieť byť aj upozornenie, že táto prísada "môže mať nežiaduci vplyv na aktivitu a pozornosť dieťaťa".

SkryťVypnúť reklamu

n "Prírodné" prísady. Nová legislatíva prinesie tiež sprísnenie podmienok pre prívlastok "prírodný". Látky určené na aromatizáciu majú mať totiž podľa EP právo niesť názov "prírodné" iba v prípade, že skutočne prírodného pôvodu bude najmenej 95 percent daného aromatického komponentu. Označovanie príchutí pritom nesmie zavádzať spotrebiteľa.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  2. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  3. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  4. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  8. Keď sa z brigády stane kariéra
  1. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  2. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  3. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali?
  4. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  6. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  7. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  8. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 361
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 12 236
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 6 017
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 055
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 697
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 237
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 942
  8. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali? 1 805
  1. Arpád Sasköi: Spojenie
  2. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  3. Štefan Šturdzík: Vážený občania, som Lacko šmolko.
  4. Jaroslav Liptak: Z obnoviteľných zdrojov vyrábame najmenej v EÚ – a práve preto môžeme získať najviac
  5. Viktor Pamula: Podľa Fica neexistuje agresor
  6. Jozef Černek: List Marínke a Ondríkovi o divadle
  7. Norbert Kaník: Fico má KDH na vodítku a Matovič mu rád pomôže.
  8. Tomáš Vereš: Začal som v obývačke. Dnes mám najúspešnejší slovenský podcast
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 20 443
  2. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 873
  3. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 11 761
  4. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 10 190
  5. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 9 261
  6. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 5 939
  7. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 5 086
  8. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 5 070
  1. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  3. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  4. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  5. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  6. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  7. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu