Korzár logo Korzár Košice

Hygienické predpisy zatiaľ neprikazujú, aby sa kornútok musel baliť do servítky

Leto, horúčavy a nedať si mrazenú pochúťku? Viete si niečo také predstaviť? V minulosti to okolo predajcov zmrzliny nebolo vždy v poriadku. Najmä u

tých, ktorí pripravovali zmrzlinu varením. Salmonelóza si mohla kedykoľvek vybrať daň. Stihli sa "zmrzlinári" polepšiť a neohrozujú naše zdravie?, to sme sa opýtali v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Košiciach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pri previerke výroby a predaja kontrolujeme predovšetkým podmienky, aké sú v prevádzke, suroviny, ktoré sa na výrobu použijú a spôsoby uchovávania i predávania hotového produktu," uviedla vedúca odboru hygieny výživy MUDr. Margita Kaplanová. "Zmrzlinu vyšetrujeme mikrobiologicky, teda, či v nej nie sú patogénne mikroorganizmy. Ďalej preverujeme jej chemickú kvalitu, najčastejšie pridávanie syntetických farbív, či boli použité len povolené farbivá a či neobsahuje aj nepovolené."

SkryťVypnúť reklamu

Od začiatku letnej sezóny sa naplno rozbehol predaj zmrzlín aj v sezónnych prevádzkach, ktoré sú hlavne v okrese Košice - okolie. V oboch košických okresoch hygienici doteraz odobrali a preverili viac ako 122 vzoriek smotanových i ovocných mrazených pochúťok. "Výsledok? Je viac ako dobrý. Z celkového počtu skontrolovaných prevádzok sme asi pred mesiacom zistili zatiaľ jediného predajcu so závažnými nedostatkami, ktorý vyrábal zmrzlinu za studena, čiže rozmiešaval práškovú zmes s pitnou vodou. Postup bol v poriadku, ale podmienky výroby... Hrozné. Podnikateľ si výsledok kontroly zobral k srdcu a doslova v priebehu 24 hodín všetky zistené nedostatky odstránil. Išlo o zariadenie so sezónnym predajom zmrzliny v košickom Starom Meste. Po odstránení nedostatkov mu bola činnosť opäť povolená."

SkryťVypnúť reklamu

Pod zvýšenú kvalitu sa podľa MUDr. Kaplanovej podpisuje aj lepšie technologické vybavenie v prevádzkach, nerezové nádoby a pomôcky, oveľa kvalitnejšie mraziace a chladiace zariadenia, i vyššia úroveň myslenia predajcov. "Keby došlo k epidémii a potvrdilo by sa, že vypukla práve z ich zmrzliny, dôsledky by boli pre ne ďalekosiahlejšie ako naše upozornenia či krátkodobé zatvorenie prevádzky. I preto sa snažia o to, aby boli ponúkané zmrzliny výborné chuťovo, aj kvalitatívne."

Obchodníkom sa podľa vedúcej odboru darí dodržiavať predpisy možno i preto, že vstupom do Európskej únie sa oproti minulosti o niečo "zjemnili". Hlavne v mikrobiologických požiadavkách. Výraznú úlohu zohráva aj konkurencia, pokiaľ obchodníkovi zákazníci odídu, skončil. "Ďalšou výhodou je, že sa upravili suroviny, čo sa dnes na výrobu zmrzlín používajú. Namiesto surových vajec, ktoré predstavujú možné riziko kontaminácie rúk i prostredia, v ktorom sa s nimi manipuluje, vrátane rizika ich nedostatočnej tepelnej úpravy, dnes siahajú výrobcovia najmä po polotovaroch, pastách či práškových zložkách. Výhodou zmrzliny oproti iným rizikovým potravinám, akými sú v letnom období hlavne cukrárske a lahôdkárske výrobky i pokrmy rýchleho občerstvenia, je tiež to, že sa nedá uchovávať, prebaľovať či niečím dopĺňať, pretože sa veľmi rýchlo roztopí a je po "srande..." Podľa vyjadrenia hygienikov môžeme teda zmrzlinu pokojne lízať, po každej stránke vyhovuje.

SkryťVypnúť reklamu

A ako je to s kornútkom, keďže najmä v sezónnych stánkoch ho predavač berie tými istými rukami čo i peniaze? "Hygienické predpisy neustanovujú konkrétne požiadavky na postupy pri predaji zmrzliny do kornútka, napríklad neurčujú, že ho predávajúci musí zabaliť do servítky. Pri predaji nebalenej zmrzliny slúži ako obal, ako samostatná potravina sa nepredáva. Vo všeobecnosti platí, že predaj sa má realizovať hygienicky vyhovujúcim spôsobom. Z hľadiska bezpečnosti jeho krátky kontakt s rukami predavača nepredstavuje vysoké riziko možného vzniku ochorenia. Skôr svoje zohráva psychika, napríklad predstava, kto a s akými špinavými rukami s peniazmi predtým manipuloval."

I preto, aby sme sa vyhli podobným predstavám, tam, kde je iba jeden predavač, podľa MUDr. Kaplanovej mohli by mať kornútky už predbalené do servítok alebo by predávajúci na ruke, ktorou ich berie, mohol mať rukavicu. A zákazníci budú spokojní s kvalitou zmrzliny, aj s úrovňou predaja.

Alžbeta LINHARDOVÁ

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 966
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 586
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 777
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 595
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 009
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 559
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 099
  1. Eva Bachletová: Šéfovia a šéfky!
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/
  3. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  4. Peter Slamenik: Černák
  5. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  6. Ján Chomík: Blázni
  7. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  8. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 195
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 366
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 534
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 280
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 863
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 682
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 019
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 536
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Eva Bachletová: Šéfovia a šéfky!
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/
  3. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  4. Peter Slamenik: Černák
  5. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  6. Ján Chomík: Blázni
  7. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  8. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 195
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 11 366
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 534
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 280
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 863
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 682
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 019
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 536
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu