Smrčková pochúťka so syrovou omáčkou
Suroviny: 750 g smrčkov, 210 g polohrubej múky, 3 vajcia, sekaná čerstvá nebo sušená šalvia, soľ, mleté čierne korenie, tuk.
Syrová omáčka: maslo, polohrubá mouka, hydinový vývar, sladká smotana alebo šľahačka, mletý muškátový oriešok, soľ, mletý biele korenie, dva druhy syra (čedar - niva), štipka kurkumy, šafrán.
Postup: Očistené, nadrobno posekané a na tuku podusené huby zmiešame s vajcami, múkou, soľou a sekanou šalviou. Osolíme, okorením. Z cesta tvarujeme šišky nebo malé placky, ktoré osmažíme na tuku dozlata. Šišky naskladáme do vymazanej zapekacej nádoby, zalejeme syrovou omáčkou a prudko opečieme asi 15 minút ve vyhriatej rúre. Hotové posypeme sekanou petržlenovou alebo zelerovou vňaťou.
Omáčka: Z masla a múky urobíme svetlú zápražkuu, zriedime ju horúcim hydinovým vývarom a krátko povaríme. Potom prilejeme smotanu alebo šľahačku, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom, ofarbíme kurkumou a šafránom, opäť prevaríme a nakoniec vmiešame oba druhy strúhaných syrov. Už nevaríme, iba premiešame a necháme syr rozpustiť.
Americké zemiaky alebo popučené zemiaky upečené v šupke sú skvelou prílohou.
Autor: Loto
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári