vyliečiť.
KOŠICE. Obrovské šťastie mal 65-ročný Jozef z Košíc. Začiatkom marca počas práce v záhradke vypil jeden hlt prudko jedovatého hnojiva na odstránenie buriny, ktoré obsahovalo nebezpečnú žieravinu.
Jed namiesto vína
Jozef si hnojivo pomýlil s domácim vínom, ktorým si chcel uhasiť smäd. Napriek ťažkostiam sa dôchodca vybral do nemocnice až na druhý deň. Okamžite bol prijatý na Jednotku intenzívnej starostlivosti IV. Internej kliniky vo Fakultnej nemocnici L. Pasteura Košice. Jozefovi postupne zlyhávali obličky, mal poleptanú sliznicu jazyka, pažeráka a poškodenú pečeň.
Lekári mu odobrali postupne deväť litrov krvnej plazmy, aby z krvi odstránili nebezpečnú žieravinu. Zároveň začali s každodenným čistením krvi. Po piatich týždňoch sa odborníkom podarilo obnoviť činnosť obličiek aj pľúc. V prípade, ak by sa pacientovi nepodarilo pľúca zachrániť, bol by odsúdený na umelú pľúcnu ventiláciu.
"Takmer som kvôli nepozornosti prišiel o život, môžem povedať, že som sa druhýkrát narodil. Som šťastný, že to takto dopadlo, aj keď som mal poriadne na mále," skonštatoval dôchodca s prísľubom, že podobnú chybu viac neurobí. Jed Jozefovi mierne, ale na trvalo poškodil pľúca.
Smrteľný jed
Podľa vedúceho lekára oddelenia Severína Palka, požitie žieraviny je veľmi nebezpečné. Približne dve polievkové lyžice tohto roztoku môžu byť pre človeka smrteľné. Udáva sa, že 20 mililitrov roztoku spôsobí smrť do 72 hodín.
"Pokiaľ dôjde k požitiu nejakej chemikálie, treba čo najskôr urobiť výplach žalúdka, podať živočíšne uhlie a preháňadlo. A, samozrejme, neváhať a rýchlo vyhľadať pomoc lekára. Čím skôr sa podarí jed z tela odstrániť, tým väčšia šanca je na prežitie a menej závažné poškodenie zdravia."
(kag)
Autor: PRIBUDNE PARK A KOMUNIKÁCIE
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári