Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Z elektrotechnika pekár

Hovorí sa, že dobrý chlieb v sebe skrýva dobrú energiu zeme, ale aj lásku a dobrotu človeka, ktorý ho pečie. Cezeň ich prenáša ďalej - na ľudí, ktorí

chlieb kladú na stôl, prežehnávajú znakom kríža a jedia. Nevedomky sa vytvára neviditeľná sieť pozitívnej energie...Pravdaže, to pozitívne musí byť hneď na začiatku. A nezáleží, či pekár svoj odbor vyštudoval alebo nie. Jedného takého sme našli v dedinke na juhu Zemplína v Svätej Márii. Ján Nagy. Človek, ktorý sa stal z elektrotechnika pekárom. Pečenie chleba sa mu stalo osudom. Neľutuje a už by nemenil.

Prvý v okrese

Vyštudovaný elektrotechnik pracoval dlhé roky v Okresnom stavebnom podniku, manželka ako predavačka v Jednote: "Prišla nežná revolúcia a po nej veľká neistota. Hrozila likvidácia podniku. Nechcel som čakať, kým ma prepustia. Odišiel som sám v jari 1991." Ešte predtým hľadal schodnú cestu, ako v rýchlo sa meniacej spoločnosti zabezpečiť rodinu a dorastajúce deti. Nápad prišiel spontánne. Spomenul si, že kedysi sa chlieb piekol v každom dome: "Obdivoval som mamu, ktorá napiekla na celý týždeň a aj posledný deň bol chlieb dobrý. Vo vtedajších obchodoch taký nebol. Chlieb z veľkokapacitných pekární chutil inak. Chcel som vyrobiť domáci ako kedysi. Povedal som si, prečo to neskúsiť. Stal som sa prvým malým pekárom v okrese Trebišov."

Skryť Vypnúť reklamu

Začiatky

Nápad a chuť je jedno a realita iné. Ján Nagy nemal s pečením žiadne skúsenosti. Pomohli mu staré kontakty: "Priateľ poľovník mal už pred revolúciou pekáreň v Tornali. Ja som o tom nemal ani šajnu. Vycestoval som, aby som videl, ako na to. Bol veľmi ochotný pomohol so základnou receptúrou a ponúkol aj zaučenie." Priateľovej receptúre ale korunu dali Nagyovci. Inšpirovali sa skúsenosťami starých materí. Zrodilo sa ich vlastné výrobné tajomstvo. Domáci zemiakový chlieb. Za rodinným domom vyrástla prístavba, v ktorej trónila jediná pec, lebo na viac vtedy peňazí nebolo. Začiatky boli ťažké: "Začínali sme len my manželia. Vstával som skoro ráno a končil neskoro v noci." Bol pekár, manažér, marketingový pracovník aj závozník v jednom.

Skryť Vypnúť reklamu

Výrobné tajomstvo

Pán Nagy presné tajomstvo svojho chleba neprezradí. Hovorí ale, že základom úspechu je pôvodný kvas, žiadne umeliny či prášky a zemiaková múčka. "A musíte mu venovať čas. Veľa času. Strážiť ho a dávať pozor na detaily. Stačí jedna chyba a pokazíte to," usmieva sa záhadne. Originalitu oceňujú aj ľudia. Ich záujem práve o "ten jeho chlieb" je satisfakciou za tvrdé začiatky, prebdené noci, obetovanie sa a kopu vydanej energie. Teší ho aj to, že bol prvý a môže zlepšovať technológiu. Časom pribudlo aj rôzne pečivo. Dnes v rodinnom podniku zamestnáva 40 ľudí! Teší sa z každého dňa, kedy skoro ráno autá s jeho voňavým chlebom cestujú po celom juhu Zemplína od Dargova až po Veľké Kapušany. Dokonca aj po Maďarsku. Konkurencia mu nevadí: "Dnes je už malých pekární viac, ale my sme receptúry nezmenili."

Skryť Vypnúť reklamu

Chlieb so srdcom

Na otázku, či by si vedel predstaviť inú prácu, odpovedá úsmevom. Ponúkne vás pečivom s protiotázkou v očiach. Zahryznete sa do krehkej striedky, cítite v nej silu slnka aj láskavé ruky dobrosrdečného pekára a nechtiac sa vám v mysli vynárajú slová staré 2-tisíc rokov: "Chlieb náš každodenný..." Pochopíte, že tento človek je šťastný s tým, čo má. Pečenie chleba si ho podmanilo, stalo sa pre neho každodenným zázrakom, povolaním a zároveň poslaním. "Chlieb" mu dáva chlieb a on dáva chlieb svetu.

Lýdia VEREŠČAKOVÁ

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  8. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  9. Vážení poslanci, to naozaj?
  10. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 744
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 647
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 527
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 928
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 4 165
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 430
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 112
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 998
  9. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 863
  10. Crème de la crème po slovensky 2 692
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, slovenský premiér Peter Pellegrini, maďarský premiér Viktor Orbán a český premiér Andrej Babiš počas neformálneho stretnutia premiérov Vyšehradskej štvorky.

Slovensko je raritou.


12 h
Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop