Korzár logo Korzár Košice
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Šéfkuchári naberali v Tatrách francúzske inšpirácie

TOMÁŠ TIŠŤAN, tomas.tistankorzar.skNa gurmánstvo netreba veľké peniaze Šéfkuchári zabehaných reštaurácií majú tiež chuť učiť sa nové veci.

TOMÁŠ TIŠŤAN, tomas.tistankorzar.sk

Na gurmánstvo netreba veľké peniaze

Šéfkuchári zabehaných reštaurácií majú tiež chuť učiť sa nové veci. Uplynulý víkend šéfovia kuchýň z rôznych kútov krajiny naberali poznatky na kulinárskej akadémii v Starom Smokovci. So svojimi tajomstvami sa tam s nimi delil Damien Thuričs z jednej zo slávnych francúzskych dynastií kuchárov.

STARÝ SMOKOVEC. Damien má len 28 rokov a skromne hovorí, že nie je žiaden veľký majster. Pravdou ale je, že vo francúzskom mestečku Cordes-sur-Ciel sa už stal šéfkuchárom v takzvanej michelinovej reštaurácii. Ľudia od fachu vedia, že v takomto veku ide o výnimočný výkon. Získať hviezdičky v katalógu Michelin je pre reštaurácie niečo ako Oscar pre hercov. Podarí sa to máloktorým, hoci to chcú takmer všetci.

Skryť Vypnúť reklamu

Novinky vyskúšajú vo svojich kuchyniach

Damien zdedil kuchársky talent od svojho strýka, aj u nás známeho autora kuchárskych kníh Yvesa Thuričsa. Slovenskí šéfkuchári sa podľa svojich slov chystajú nadobudnuté poznatky ihneď vyskúšať vo svojich kuchyniach. „Takéto školenie, ak to tak môžem nazvať, je naozaj neoceniteľné. Mňa oslovili najmä základné omáčky, ktoré budem aplikovať vo svojej kuchyni," povedal Martin Jančár z Jamníka pri Spišskej Novej Vsi. „Sú tu zaujímavé a nezvyklé postupy. Veľmi inšpiratívne," nechala sa zase počuť Vanda Zábojníková z Bojníc.

Treba prejsť viacerými kuchyňami

Damien nechcel veľmi špekulovať nad otázkou, akú dôležitosť pri splnení túžby stať sa špičkovým kuchárom zohráva talent. „V prvom rade je dôležité milovať svoje povolanie. A potom vyskúšať si prácu vo viacerých kuchyniach a sledovať, ako varia skúsenejší kuchári. Čím viac, tým lepšie," doplnil Damien. Najradšej varí jedlá z husacej pečene a ryby. „Je fascinujúci nekonečný počet spôsobov, akým sa dajú ryby pripraviť. Preto ich milujem," doplnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Trik spočíva v spájaní chutí

Viceprezident Culinary Academy Yves Thuričs na Slovensku Radoslav Nackin hovorí, že gurmán drieme v každom z nás, aj keď môže byť dlho skrytý. „Treba byť odvážny v testovaní chutí. V reštaurácii sa netreba báť ísť porozprávať s kuchárom. Oni sú tomu len radi," hovorí Nackin. Podľa neho vysoké kuchárske umenie spočíva práve v spájaní tých správnych chutí. „Dobré a chutné morčacie prsia vie pripraviť každý. Pridať k nim ale napríklad rôzne kombinácie korenín alebo prísad v kombinácii sladkých, slaných, či ostrých chutí, aby si ho vedeli vychutnať praví gurmáni, to je už umenie," tvrdí R. Nackin.

Gurmánov potrebujú aj kuchári

Nackin hovorí, že počet gurmánov u nás pozvoľne stúpa. „Je to dôležité aj pre kuchárov, lebo ak do ich reštaurácií nechodia gurmáni, ktorí vedia naozaj oceniť dobré jedlo, kuchár sa ďalej nerozvíja a v určitom zmysle mu hrozí profesionálna degenerácia". Podľa neho na gurmánstvo netreba mať nevyhnutne vysoký rozpočet. „Stačí si ísť v nedeľu kúpiť tie dve, tri správne suroviny do najbližších potravín, vedieť ich správne skombinovať a použiť."

Skryť Vypnúť reklamu

* * *

---RECEPT PRE ČITATEĽOV KORZÁRA---

„Cabillaud Moeleux"

(Gurmánska treska Damiena Thuričsa)

Potrebujeme tresku, karfiol, sladký cesnak, bazalku, orieškový alebo olivový olej.

Tresku opečieme na ražni v rúre pri teplote 150 stupňov do zlatista. Z karfiolu a sladkého cesnaku urobíme pyré. Suroviny rozmliaždime, až sa z nich musí peniť. Na pyré na tanieri položíme tresku. Z oleja a na hrubo postrúhanej bazalky urobíme vinegretku, ktorou posypeme rybu. Môžeme podávať. Ak nezoženieme tresku, môžeme použiť inú, u nás dostupnú rybu. Najlepšie zubáča. Miesto sladkého cesnaku môže byť obyčajný.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aký dojazd s vaším autom reálne potrebujete? Praktická pomôcka
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  3. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  7. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Behind every successful business lies a set of skilled people
  10. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 22 359
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 013
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 282
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 344
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 10 185
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 8 066
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 327
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 981
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 684
  10. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 5 252
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop