Tip na recept od herca divadla Thália Attilu Bocsárszkeho
Csákymu i Bugárovi ponúkol čertovský guľáš Herec košického divadla Thália Attila Bocsárszky varí rád, pravidelne a často. "Naučil som sa to počas
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Csákymu i Bugárovi ponúkol čertovský guľáš
Herec košického divadla Thália Attila Bocsárszky varí rád, pravidelne a často. "Naučil som sa to počas strednej školy, keď som býval v podnájme. Takže mi neostávalo nič iné, ako si navariť, ak som nechcel ostať o hlade." Aj keď je dnes z neho šikovný kuchár, začiatky neboli ľahké. "Veľmi mi pomáhala babka, ktorá ma učila čo a ako navariť a tiež som využil rôzne kuchárske knižky."
Čo sa týka jedál, ktoré varí najradšej, tak prevažuje tradičná kuchyňa. "Nie som na žiadne experimenty, najradšej mám maďarskú kuchyňu - perkelty, guláše, plnenú kapustu a podobne. No a popri tom rád varím i typické slovenské jedlá - bryndzové halušky či rôzne jedlá zo zemiakov a s údeninami..."
Kto veľa varí, tomu sa občas prihodí aj nejaká tá kuchynská nehoda. "Varil som guláš - bolo ho vari 50 litrov a namiesto obyčajnej sladkej papriky som použil pálivú. Varil som počas divadelného festivalu v Komárne pre hercov i divákov, medzi ktorými boli i Pál Csáky či Béla Bugár a ďalší politici. Nebolo mi všetko jedno, keď ochutnali a tvárili sa všelijako. Jeden môj kamarát na mňa dokonca zakričal - Attila, nemáš voľačo štipľavé, nech si ešte dochutím," spomína herec so smiechom.
Koložvárska kapusta
Potrebujeme: 500 g bravčového pliecka, 2-3 lyžice tuku, 2 cibule, strúčik cesnaku, rasca, majorán, mletá paprika, 2 zelené papriky, 4 rajčiaky, soľ, 400 g kyslej kapusty, 2 lyžice varenej ryže, 2 dl kyslej smotany, údená klobása, cibuľa, tuk na dusenie kapusty. Postup: V teplom tuku prehrejeme pokrájanú cibuľu, pridáme koreniny a pokrájaný cesnak, podlejeme vodou a základ prevaríme. Do vriaceho vložíme na kocky pokrájané mäso, pomiešame a prikryté dusíme. Potom vložíme pokrájané rajčiaky a papriky, premiešame, podlejeme horúcou vodou a varíme, kým tuk nevystúpi na povrch. Ryžu preberieme, umyjeme a v osolenej vode uvaríme. Kapustu vložíme na teplý tuk i cibuľu a prikrytú trochu dusíme. Na pekáč rozložíme polovicu kapusty. Na ňu rovnomerne rozložíme ryžu, bravčový perkelt a zakryjeme druhou polovicou kapusty. Polejeme smotanou a v rúre pomaly pečieme asi hodinu. Hotovú koložvársku kapustu z nádoby vyklopíme na okrúhlu misu, priložíme pre každého kúsok uvarenej údenej klobásy a podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.