Najdrahšie držky na paprike zhoreli v kuchte
Takmer ako každá žena, aj K. Čižmáriková sa začala zvŕtať pri sporáku už v detstve. "Mama vynikajúco varila a ja som jej musela asistovať vo funkcii prvého kuchtíka. Ako najstaršia zo štyroch detí som pomáhala s prípravnými prácami. Čistila som zeleninu, obaľovala mäso a podobne." Možno aj preto má teraz K. Čižmáriková rada, ak i jej pri varení niekto asistuje s vedľajšími prácami. "Mama pochádza z Békešskej Čaby, kde sa vynikajúco varilo. Na jazyku mám chuť jej jedál a držím sa zásady: ak má byť niečo sladké, nech sa to pomaly aj lepí, ak to má byť štipľavé, nech štípe aspoň dvakrát, a ak korenené, tak nech je ho cítiť."
K Čižmáriková mala doma troch chlapov. Najmä dvaja synovia veľmi radi jedia. Keďže pochopila, že chlap, ak je hladný, je agresívny, preto je najlepšou prevenciou dobre ho nasýtiť. "Sme rodina ´všežravcov´, preto varím všetko. Od halušiek cez buchty a cestoviny až po rôzne mäsá. Riadim sa však zásadou - nech je to rýchlo a veľa, lebo nemám chuť celý život stráviť s vareškou v ruke."
Hoci žiadna žena kuchárske "nehody" nerada prezrádza, K. Čižmáriková nám opísala hneď tú, ktorú označila za najväčšiu. Stala sa iba nedávno - v júni, keď sa rozhodla pripraviť držky na paprike. "Do tlakového hrnca som dala držky, vodu aj ingrediencie a postavila som ho na plyn. Aby som využila čas, šla som do obývačky čosi napísať na počítači. Zavrela som dvere a zabudla sa vrátiť... Asi po hodine som čosi zacítila a pomyslela si, že niekomu začína horieť obed. Po ďalšej polhodine som skonštatovala, že to veru dobre smrdí. A až keď som otvorila dvere do kuchyne, pochopila som, že sú to moje držky... Žiaľ, zachrániť sa nedal nielen obsah, ale ani samotný hrniec. Boli to najdrahšie držky na paprike v mojej kariére domácej kuchárky..."
TEKVICOVÁ POLIEVKA
Potrebujeme: stredne veľkú tekvicu, cibuľu, olej, 4-5 väčších zemiakov, soľ, čierne korenie, bazalku, na vylepšenie polovicu menšej cukiny, 3-4 zrelé paradajky. Postup: tekvicu vydlabete a postrúhate na strúhadle s väčšími otvormi. Zalejete vodou, pridáte nakrájané mäkké paradajky, osolíte a dusíte do mäkka. Potom zmes rozmixujete, dolejete vodu, vhodíte nakrájané zemiaky a cukinu, dosolíte, dokoreníte a varíte, kým zemiaky nezmäknú. Pred dovarením dochutíte bazalkou.
Dobrú chuť!
rob
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári