Korzár logo Korzár Košice

Tip na recept

dnes od hádzanára 1. MHK Košice Jána KolesáraGuláš podlieva "desinou", lebo niektorí sú slabší v kolenách"Doma som trošku lenivý, a v kuchyni sa

dnes od hádzanára 1. MHK Košice Jána Kolesára

Guláš podlieva "desinou", lebo niektorí sú slabší v kolenách

"Doma som trošku lenivý, a v kuchyni sa väčšinou skrývam za manželku, ktorá varí výborne," priznáva dlhoročný reprezentant Slovenska a opora košických hádzanárov Ján Kolesár. Napriek tomu je medzi spoluhráčmi vychýrený kuchár. Po jeho posezónnom guláši si všetci prsty oblizujú. "Predvianočné posedenie má na starosť náš masér Jožko Majný, do toho sa mu nemiešam, ja prichádzam k slovu, keď skončí sezóna a ideme s chlapcami na chatu. Je to už tradícia, ešte z čias starej partie, že varím guláš, či už polievku alebo perkelt, aj nejaké stejky. Voľakedy bol kuchármajster Ďuri Jurajov, od neho som čo-to odkukal. Najmä to, že kotlíkový guláš podlieval pivom. Zachutilo to všetkým." No pivko len s mierou, vraj na veľkosť kotlíka a počet osôb. "Aj to len desinu, lebo niektorí chlapci sú slabší v kolenách, skôr sú stavaní na baldovskú ako na pivo..."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Jeho špecialitou je guláš z diviny. Keď má čas, dodá si ju aj sám. "Poľovníctvo je moje hobby. Ale nie som z tých, že odstrelím hneď to, čo mi príde pod ruku, v prírode skôr relaxujem. Mojou poslednou trofejou bol diviak, vlani pred Silvestrom. Žiaľ, na poľovačku veľa času nie je, k rodičom na vidiek sa dostanem tak raz za pol roka."

Jelení guláš

Suroviny: 1/2 kg jelenieho pliecka, 150-200 Dkg slaniny, 2-3 stredne veľké cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak, petržlenová vňať, soľ, sladká červená paprika, čierne korenie, zmes divočina, majoránka, môže byť i feferónka, jeden celý zemiak. Príprava: Mäso premyjeme, nakrájame na stredne veľké kocky, a dáme bokom. Na kocky nakrájanú slaninu necháme opiecť na miernom ohni (odporúčam robiť guláš v tlakovom hrnci, lebo to šetrí energiu), keď pustí masť, pridáme nakrájanú cibuľu, premiešame a necháme trošku speniť. Pridáme trošku červenej papriky, paradajkový pretlak, pretlačený alebo nakrájaný cesnak, všetko premiešame a chvíľu necháme na ohni. Pridáme pár kúskov mäsa, čierne korenie a zemiak, na zahustenie (niekto používa múku), a privedieme do varu. Keď vznikne šťava, pridáme zbytok mäsa, dochutíme korením, soľou a feferónkou. Keďže mäso pustí šťavu, podlievať ho ani netreba, ale ja zvyknem pivom alebo mäsovým vývarom. Guláš dusíme pod pokrievkou 20-30 minút, a po vypnutí ho ešte necháme trochu "dôjsť". Napokon pridám v rukách podrvenú majoránku, čo tomu dodá správnu arómu, a ozdobím petržlenovou vňaťou. Podávať možno s knedľou, zemiakmi i cestovinou.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

mat

Autor: NAD JAZEROM

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 829
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 503
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 554
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 435
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 353
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 321
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 272
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 019
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 932
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 193
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 816
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 327
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 770
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 932
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 193
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 816
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 327
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 770
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu