Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Tip na recept

dnes od hádzanára 1. MHK Košice Jána KolesáraGuláš podlieva "desinou", lebo niektorí sú slabší v kolenách"Doma som trošku lenivý, a v kuchyni sa

dnes od hádzanára 1. MHK Košice Jána Kolesára

Guláš podlieva "desinou", lebo niektorí sú slabší v kolenách

"Doma som trošku lenivý, a v kuchyni sa väčšinou skrývam za manželku, ktorá varí výborne," priznáva dlhoročný reprezentant Slovenska a opora košických hádzanárov Ján Kolesár. Napriek tomu je medzi spoluhráčmi vychýrený kuchár. Po jeho posezónnom guláši si všetci prsty oblizujú. "Predvianočné posedenie má na starosť náš masér Jožko Majný, do toho sa mu nemiešam, ja prichádzam k slovu, keď skončí sezóna a ideme s chlapcami na chatu. Je to už tradícia, ešte z čias starej partie, že varím guláš, či už polievku alebo perkelt, aj nejaké stejky. Voľakedy bol kuchármajster Ďuri Jurajov, od neho som čo-to odkukal. Najmä to, že kotlíkový guláš podlieval pivom. Zachutilo to všetkým." No pivko len s mierou, vraj na veľkosť kotlíka a počet osôb. "Aj to len desinu, lebo niektorí chlapci sú slabší v kolenách, skôr sú stavaní na baldovskú ako na pivo..."

Skryť Vypnúť reklamu

Jeho špecialitou je guláš z diviny. Keď má čas, dodá si ju aj sám. "Poľovníctvo je moje hobby. Ale nie som z tých, že odstrelím hneď to, čo mi príde pod ruku, v prírode skôr relaxujem. Mojou poslednou trofejou bol diviak, vlani pred Silvestrom. Žiaľ, na poľovačku veľa času nie je, k rodičom na vidiek sa dostanem tak raz za pol roka."

Jelení guláš

Suroviny: 1/2 kg jelenieho pliecka, 150-200 Dkg slaniny, 2-3 stredne veľké cibule, 2-3 strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak, petržlenová vňať, soľ, sladká červená paprika, čierne korenie, zmes divočina, majoránka, môže byť i feferónka, jeden celý zemiak. Príprava: Mäso premyjeme, nakrájame na stredne veľké kocky, a dáme bokom. Na kocky nakrájanú slaninu necháme opiecť na miernom ohni (odporúčam robiť guláš v tlakovom hrnci, lebo to šetrí energiu), keď pustí masť, pridáme nakrájanú cibuľu, premiešame a necháme trošku speniť. Pridáme trošku červenej papriky, paradajkový pretlak, pretlačený alebo nakrájaný cesnak, všetko premiešame a chvíľu necháme na ohni. Pridáme pár kúskov mäsa, čierne korenie a zemiak, na zahustenie (niekto používa múku), a privedieme do varu. Keď vznikne šťava, pridáme zbytok mäsa, dochutíme korením, soľou a feferónkou. Keďže mäso pustí šťavu, podlievať ho ani netreba, ale ja zvyknem pivom alebo mäsovým vývarom. Guláš dusíme pod pokrievkou 20-30 minút, a po vypnutí ho ešte necháme trochu "dôjsť". Napokon pridám v rukách podrvenú majoránku, čo tomu dodá správnu arómu, a ozdobím petržlenovou vňaťou. Podávať možno s knedľou, zemiakmi i cestovinou.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

mat

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 300
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 146
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 127
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 299
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 695
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 353
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 458
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 093
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 002
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop