Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Píše kuchárske knihy

Kuchyňa je doménou takmer každej ženy. Niektoré síce varia len sporadicky, pre iné sa gastronomické pochúťky stali celoživotným koníčkom. Medzi ne

patrí aj Prešovčanka Ružena Murgová. Je totiž autorkou 22 kuchárskych kníh, dokonca spracovala aj Gastronomický náučný slovník. Ani teraz neoddychuje. Naopak, finišuje s poslednou knihou, ktorú plánuje vydať v istom martinskom vydavateľstve koncom roka. Bude to titul pod názvom S apetítom do sveta, ktorá sa na pulty kníhkupectiev dostane v štyroch jazykoch.

Zaujímalo nás, kedy pocítila prvýkrát potrebu napísať kuchársku knihu. "Mám 37-ročné odborné skúsenosti. Učila som totiž na obchodnej aj hotelovej akadémii predmety ako je príprava pokrmov a výživa, správne prestieranie, stolovanie a to ma podnecovalo k tomu, aby som veľa študovala o nových trendoch. To ma motivovalo k tomu, aby som zozbierané skúsenosti zúročila," rozhovorila sa pani Ruženka. Skúsila to a jej prvú knihu Ovocie a zelenina na každý deň vydavateľstvo prijalo bez výhrad a vydalo. To ju inšpirovalo k ďalšej tvorbe a odvtedy takmer každý rok vydala jednu knihu. Jej posledným titulom bola Slovenská kuchyňa, ktorá vyšla v troch jazykoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Nedalo nám, aby sme sa neopýtali, či pri všetkých receptoch vyskúšala aj ich prípravu. "Doma pripravený bol každý z nich, ale nie vždy som varila ja. Pomáhali mi mamička a dve sestry, takže všetky recepty sú vyskúšané. Niekedy sme ich ešte prilepšili," povedala nám autorka. Na otázku, ktorá z kníh je pre ňu najmilšia, alebo je na ňu zvlášť hrdá, reagovala: "Je to asi tá Slovenská kuchyňa. Možno aj preto, že je zaujímavo ilustrovaná. Potom aj kniha Gazdinkám od A do Z, práca na nej ma tešila a vyšla v 300-tisícovom náklade, ktorý sa vypredal."

Medzi jej titulmi je aj Tajomstvo zdravého života, pri ktorej spolupracovala s lekármi a dietológmi. Sú v nej totiž nielen dobré rady a recepty pre tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať, ale aj návody na liečebnú výživu, teda diéty podľa odporúčaní lekárov, vrátane bezlepkovej diéty. Nedalo nám, aby sme sa neopýtali, aké jedlá dominujú v jedálničku ich rodiny a či občas varieva aj manžel Štefan "Preferujem pestrú kuchyňu, ale dbám na to, aby boli jedlá rýchlo upravené, aby som sa v kuchyni dlho nezdržala. Také sú aj moje recepty. Točiť sa okolo hrncov celé dopoludnie považujem za nezmysel. Varí aj manžel, dokonca sa z toho stal koníček a vie úžasne pripraviť najmä východniarske múčne jedlá. Chutia mi," odpovedala na otázku.

Skryť Vypnúť reklamu

Prepadla aj inej vášni. Z každej z ciest do zahraničia si doniesla niekoľko kuchárskych kníh, receptov svetovej kuchyne, či jedálnych lístkov. V súčasnosti má v zbierke okolo 300 kníh v rôznych jazykoch, dokonca aj v esperante. "Moje deti o ne nemajú záujem, preto som sa rozhodla, že celú zbierku potom venujem mestskej knižnici," prezradila nám.

Šunkovo - syrovo - cesnakové placky

Potrebujeme: 150 g eidamu alebo iného tvrdého syra na strúhanie, 100 g šunky, 2 vajcia, 1-2 lyžice hladkej múke, 2-4 strúčky cesnaku, soľ, strúhanku

Postup: Nastrúhaný syr, vajcia, prelisovaný cesnak a nakrájanú šunku na kocky premiešame spolu. Pridáme múku, soľ. Zo zmiešanej hmoty vytvarujeme placôčky a obalíme ich v strúhanke. Dáme variť zemiaky s petržlenovou vňaťou. Placky pražíme na oleji, môže byť aj olivový. Na placky dáme maslo, placky, odporúča sa zmiešať ich ešte v hrnci. Pridáme zeleninu, prípadne paradajku. Toto chutné jedlo urobíte za polhodinku.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 329
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 16 795
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 127
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 327
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 695
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 390
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 426
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 090
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 008
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 618
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie bude s najvačšou pravdepodnosťou dobrovoľné (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.
Vinice spoločnosti Tokaj & Co.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Čo hovoria zahraničné štúdie o reštauráciách a fitnescentrách

Treba vetrať, nosiť rúško a udržiavať odstup.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop