od muzikanta, člena kapely No Name, Romana Timka
Špenátový "blivajz" spláchol do záchodu
Roman Timko, člen košickej kapely No Name, sa ku kuchynskému sporáku dostane v poslednej dobe čoraz častejšie. "Keďže máme doma dcérku Veroniku, manželka má čo robiť okolo nej. Preto rád pomôžem s varením. Špeciality, ktoré moja polovička pripravuje výborné, nechávam na ňu, ja sa skôr púšťam do takých obyčajných jedál ako je rizoto, hovädzí guláš, cestoviny, lasagne a podobne."
Variť začal už počas strednej školy. Ako najstarší zo súrodencov Timkovcov neraz dostal za úlohu nakŕmiť troch hladných bratov. "Keď boli naši v práci a nemal kto navariť, tak som varil ja. Veľmi sme všetci mali radi špagety s paradajkovým pretlakom, ktoré naša mama robila perfektné. Odkukal som to od nej." Spočiatku mu však nešlo úplne všetko od ruky. "Dodnes si myslím, že pripraviť špenát, je dosť zložité. Ja som raz takto bratom chcel špenát navariť, no nejako sa mi nepodaril a vznikol z toho horký ´blivajz´, ktorý sa nedal jesť. Potichúčky a potajomky, aby o mojom nezdare nik nevedel, som ho spláchol do záchodu," dodal Roman so smiechom.
Lasagne
Potrebujeme: 150g strúhaného parmezánu, balík cestovín lasagne, bešamelová omáčka, 40 g masla, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 0,35 l mlieka, 500g mletého bravčového mäsa, 450g konzervovaných sekaných paradajok, polievková lyžica cukru, cibuľa posekaná na drobno, strúčik posekaného cesnaku, 5 polievkových lyžíc olivovového oleja, 3 polievkové lyžice petržlenovej vňate, 3 polievkové lyžice oregana, mleté čierne korenie, soľ. Postup: Pripravíme si mäsovú omáčku. Cibuľu a cesnak opražíme na oleji do sklovita, pridáme mleté mäso. Keď sa sfarbí, pridáme paradajky, soľ, petržlen a oregano a dusíme asi 20 minút na miernom ohni, kým všetko nezhustne. Pripravíme si bešamel. Rozpustíme maslo, pridáme múku za stáleho miešania, opražíme a pridáme mlieko, neprestávame však miešať. Privedieme k varu a odstavíme z ohňa. Podlhovastú misu vymastíme maslom a položíme vrstvu cestovín na dno. Preložíme vrstvou mäsovej omáčky a menšou vrstvou bešamelu, posypeme syrom. Tak postupujeme až po vrch formy. Končíme omáčkou a vrch posypeme poriadne syrom. Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňoch 30 minút.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári