Korzár logo Korzár Košice

Klebetník - Zaváranie známych Košičanov

Keď sa vás zima opýta, čo ste robili v lete, tak ju zoberte do pivnice či do komory a ukážte je nakladané uhorky, zavarené čerešne alebo jahodové

džemy... Hoci sa letných mesiacom hovorí ´uhorková sezóna´, v týchto dňoch sa v každej domácnosti nespracúvajú iba uhorky... My sme sa známych Košičanov opýtali, čo všetko už stihli tohto roku zavariť a čo sa ešte nakladať chystajú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

* Herec Jozef Úradník nakladá obvarené huby do ochuteného olivového oleja

Komora je plná. Manželka mu zavárať zakázala

Šéf činohry Štátneho divadla, herec Jozef Úradník, zavára rád. Tohto roku sa však k tejto činnosti veľmi nedostal, pretože zaváranie mal doma od manželky zakázané! "Pivnicu máme totiž plnú zaváranín, džemov a kompótov ešte z minulého roka. Keďže starší syn David s rodinou sa už odsťahoval a ostali sme s manželkou a najmladším Jakubkom iba traja, zrazu nemá kto všetky tie kompóty a kyslé uhorky jesť," prezradil.

SkryťVypnúť reklamu

Tohto roku preto má za sebou spracovanie len uhoriek a marhúľ. "Marhule sme aj naložili a aj sme urobili džem. No a uhorky musia byť. Zaváram ich spolu s cesnakom, kôprom, cibuľkou a mrkvou. Aby to bolo pekné aj na oko a aby tie uhorky mali aj zaujímavú chuť. Ak je manželka doma, tak mi pripraví fľaše, ak nie, tak na zaváranie som sám, no to mi nevadí. Uhorky si pekne roztriedim do troch skupín - veľké, stredné a menšie. No a potom ich pomaly ukladám do fliaš tak, aby sa ich tam vmestilo čo najviac. Je to pre mňa taká zábavná skladačka. Lebo všetko musí mať svoj systém!"

Kým sa úplne skončí zaváracia sezóna, chcel by naložiť ešte pár fliaš s kapiou a samozrejme - huby. "Som vášnivý hubár, takže ma dosť mrzí, že tohto roku je to zatiaľ bieda. Inak však zaváram aj dubáky či masliaky. Mám na to aj jeden špeciálny recept. Očistené huby obvarím vo vode ochutenej bobkovým listom, čiernym mletým korením i celým korením. Potom ich zlejem, nechám poriadne odkvapkať a presušiť. Dávam ich do menších fliaš, ale aj spolu so spomínanými koreninami a zalejem ich olivovým olejom. Na týchto zaváraninách je skvelé to, že výborne chutia nie len samotné naložené huby, ale s olejom, ktorý vo flaši ostane, varím. Jedlá, ktoré na ňom pripravujem, majú skvelú hubovú chuť, pretože do oleja navsiaknú všetky tie skvelé arómy..."

SkryťVypnúť reklamu

Okrem húb nakladaných v oleji by ste v pivnici u J. Úradníka našli kadejaké zaujímavé zaváraniny. "U nás nechýbajú čučoriedky, brusnice, broskyne, hrušky, jablká, slivky, ringloty. Pripravené máme i jablká, ktoré sú dopredu nastrúhané a už ich iba stačí vybrať z flaše a rovno použiť na koláč. Snažíme sa v lete čo najviac ovocia a zeleniny spracovať a zúžitkovať, aby v zime bolo čo jesť." Lebo dobrý kompót či zaváranina v zime dobre padne... "V prvom rade mi v zime padne dobre bravčový rezeň. He-he. Ale keď sú k nemu kyslé uhorky alebo hoc i sladký kompót, tak som rád," prezradil J. Úradník so smiechom.

V lete sa však nájde nemálo ľudí, ktorí počas zaváracej sezóny frflú na to, že zeleninu a ovocie treba spracovať a zavárať. "Ja naopak zaváram rád. Je to celkom príjemná práca, pri ktorej si aj oddýchnem. No a v zime sa teším z toho, čo všetko máme v pivnici..."

SkryťVypnúť reklamu

kid

* Riaditeľka verejnej knižnice Klára Kernerová skôr mrazí ako zavára

Čoskoro ochutnajú doma pripravenú griotku

Riaditeľka Verejnej knižnice Jána Bocatia Klára Kernerová v lete veľa zavárať nezvykne. "Mám totiž to šťastie, že moja mamka záhradníči a ona na zimu pripraví nakladané ovocie i zeleninu," prezradila.

Medzi obľúbené dobroty, ktoré jej mamka v lete pripravuje, patria rýchlokvasené uhorky. "Tie sa dajú do súdka tak, ako keď sa pripravuje nakladaná kapusta. Pridá sa k nim cibuľa, cesnak a kôpor a priloží sa to chlebíkom, aby sa uhorky začali kvasiť. Nechá sa to tri dni na slniečku. Tie uhorky vychladené chutia skvele, len dlho nevydržia. Maximálne dva týždne v chladničke. Lenže sú také výborné, že ich ani skladovať netreba, hneď sa zjedia..."

K. Kernerová doma skôr zeleninu a ovocie mrazí, ako by ich mala nakladať. "Keď je niečoho veľa, tak aby sa to nepokazilo, tak to dám do plastovej nádoby alebo do mikroténového vrecúška a zamrazím. Najčastejšie jahody, višne a čerešne. Keď ich v zime vyberiem z mrazničky, tak je to veľmi príjemné, lebo sú rovnako chutné ako čerstvé. Trochu ich ocukríme a jeme len tak, alebo ich dávam do pudingu či koláčov."

Tohto roku však nie všetky višne skončili v mrazáku, K. Kernerová sa pustila i do prípavy domácej griotky. "Višne som zasypala cukrom a zaliala alkoholom. Pol dielu bola domáca slivovica a pol dielu rum. Určite bude griotka výborná. Vždy som totiž pre istotu ochutnala varechu, ktorou som griotku premiešavala. O pár dní ju budeme môcť ochutnať."

kid

* Spevákovi Peterovi Stašákovi urobí

v zime radosť dobrá kyslá uhorka

Pomáha tak, že nezavadzia

Spevák Peter Stašák sa do zavárania ovocia a zeleniny pustil s plnou vervou. "Naložili sme všetko, čo prináša sezóna. Začali sme marhuľami, ktoré sa aj nakladali a aj sa robil džem. No a nesmeli chýbať ani uhorky a čalamáda. Ešte sa chystáme nakladať broskyne, lečo a kápiu," prezradil P. Stašák. Sám však veľmi ruku k dielu neprikladá... "Všetko to má na starosti manželka. Ja jej pomáham tak, že nezavadziam v kuchyni. Lebo keby som bol pri nej, tak by z toho bola nervózna a na nakladanie zeleniny treba pokoj," prezradil so smiechom.

P. Stašák má to šťastie, že čo sa týka zeleniny a ovocia, má spoľahlivého "dodávateľa". "Manželka pochádza od Kráľovského Chlmca a tam ´na maďaroch´ je dobrá a úrodná zem. Takže môj švagor nám stále nosieva všeličo, čo sa im doma urodí a čoho maju dostatok. Ja pochádzam spod Tatier, kde sa naopak nikdy žiadna poriadna zelenina a ovocie nerodilo..."

V zime sa potom teší z toho, že komora je plná zaváranín. "Taká dobrá nakladaná uhorka mi dokáže urobiť radosť, najmä ak si ju dám k riadnemu kusu mäsa, najlepší je rezeň. Hehe. Skôr spomedzi nakladaných vecí uprednostňujem kyslé uhorky a čalamádu, sladké kompóty veľmi nemusím. Ale ak by ma niekto ponúkol, určite neodmientnem, len si neviem predstaviť, že by som sám od seba dostal v zime chuť na kompót," dodal.

kid

* Starostka Džungle Adriana Balogová zavára všetko, čo sa dá

Jahody a maliny neprežijú ani 24 hodín

Starostka Džungle Adriana Balogová patrí medzi tie gazdinky, ktoré sa snažia zužitkovať všetko. "Dá sa povedať, že zaváram, konzervujem a mrazím všetko ovocie a zeleninu. Má to svoj význam, lebo je to dobrá zásobáreň vitamínov na zimu."

Zavára celkom rada a baví ju to. "Rada varím aj džemy a lekváre. Ale na druhej strane, keď sa už do toho pustím, tak ´idem´ v kuse." Prím hrajú ako v mnohých domácnostiach uhorky, ktoré zavára na kyslo. "Do nálevu pridám aj trochu soli a feferónky, aby to bolo trochu pikantnejšie. Práve také jedlá mám rada. Rodina si na to už zvykla. Kvôli návštevám zavarím zopár fliaš aj na sladkokyslo. Každý rok ich zvyknem pripraviť 120 až 130."

Z papriky zase vyrába pastu, do ktorej okrem papriky dáva cesnak, cibuľu, feferóny a paradajky a celá táto zmes sa varí až kým nezhustne. "Potom stačí natrieť chlieb maslom, pridať salámu, nakoniec potrieť pastou a pochúťka je hotová." Z ovocia varí džemy a lekváre, niečo aj zavarí. Z jabĺk - "padaniek" robí zmes, ktorá sa dá v zime použiť na prípravu jablkových koláčov. "Jablká nakrájam na hrubšom strúhadle a dám sterilizovať, netreba už do toho nič pridávať."

V domácnosti idú najviac na odbyt jahody, maliny, či černice, ale aj jablká, marhule, broskyne, slivky, či hrušky. "Jahody konzervujem a varím z nich aj džem. Podobne je to aj u ostatného ovocia. Maliny alebo černice radšej zamrazím. Ostane tak v nich viac vitamínov."

Keď je úrodný rok na maliny a jahody, tak ich zvykne zavariť, alebo z nich urobiť džem. Zásoby sú síce dostatočné, ale ich osud je rýchlo spečatený. "Dá sa povedať, že nevydržia ani 24 hodín. Fľaše ani nestihnú poriadne vychladnúť a už sa na ne vrhnú chlapci. Stihnú všetko zlikvidovať," dodala so smiechom A. Balogová.

bm

* Ružená Slivová zužitkuje všetkú zeleninu

Používa univerzálny nálev

Prevádzková námestníčka Správy mestskej zelene (SMZ) Košice Ružena Slivová zavára priebežne po celú letnú sezónu. Spotrebuje tak všetko, čo sa jej v záhradke urodí. "Niekedy zaváram aj každý tretí deň. Robím to v malom aj preto, že som na to sama. V opačnom prípade by mi to veľmi dlho trvalo a bolo by to prácnejšie."

Zavárať ju naučila mama už ako 12-ročnú. "Začala som s uhorkami. Dodnes používam univerzálny sladkokyslý nálev, ktorý sa hodí na zaváranie každého druhu zeleniny. Pozostáva zo 4 litrov vody, 1 kg cukru, 20 dkg soli, 1 l octu, nového i čierneho korenia."

Tento rok už stihla naložiť uhorky, čalamádu, cibuľku, papriku a miešanú zeleninu. Chystá sa ešte na karfiol, ktorý nakladá s mrkvou. "Ovocie som tento rok nezavárala, lebo som ho nemala dosť. Okrem toho ešte mám v komore dosť zaváraného ovocia z minulého roku."

Receptov má R. Slivová veľa. Väčšinu podedila po mame, ostatné si povymieňala so známymi. Priatelia po ochutnaní jej domácich zaváranín často neodchádzajú domov naprázdno. Dostanú to, čo im najviac chutilo. "Veľký úspech majú nakladané zelené paradajky s feferónkou alebo hroznovým listom, ktorý im dodáva výbornú chuť a čalamáda." Na tú nám ponúkla osvedčený recept: 4 kg uhoriek, 4 ks cibule, 6 - 7 paprík, 6 ks mrkvy, 1,5 kg kapusty, koreň zeleru a feferóny nareže rezačom. Túto zmes zaleje na 15 minút nálevom, pripraveného z 3 l vody, 1 l octu, 1 hrnčeka kryšt. cukru a 2 deka. Potom ho zo zeleniny zleje, opäť prevarí a znovu ním zaleje. Nechá postáť ďalších 15 minút a čalamádu dávkuje do fliaš, uzatvorí vyvarenými vrchnákmi a poukladá do špajze.

boa

* Pre Pavla Pencáka je zaváranie relax

On kapustu tlačí,

manželka dochucuje

V rodine Pencákovcov sú letným hitom uhorky. Pre Pavla, bývalého dlhoročného futbalistu košickej Lokomotívy, je ich nakladanie relax. "Sme už starší páni, na dôchodku, a pre mňa i manželku je to jedna z letných kratochvíľ. Uhorky kupujeme na pľaci a každoročne naložíme asi stodvadsať fliaš. Robíme aj čalamádu či lečo, ďalších päťdesiat až 70 fliaš. A všetko spravodlivo delíme, medzi naše dve dcérky a nás." Každý dostane rovnako, či už ruku k dielu priložil, alebo nie. "Pomáhajú aj dcérky. Aspoň tak, že prídu s prázdnymi taškami a odídu s plnými. Ale radi im dáme. Aj zaťom, lebo môžem povedať, že sú perfektní," smeje sa svokor "markizáka" Dušana Karolyiho.

V zime sa po fľašiach s vitamínmi len tak zapráši. "Zvykneme nakladať aj kapustu. Ja vytláčam vodu, manželka dáva všetky prísady. Ja som na hrubú robotu, ona sa špecializuje na dochucovanie." Výsledkom sú dva 30-litrové súdky. "Jeden pre dcérku, ktorá býva inde, s druhou, s ktorou sme takmer susedia, sa o kapustu delíme."

Expertom na nakladanie a zaváranie je jeho mamka, žijúca s jeho bratom Viliamom v Turanoch nad Ondavou. "Od nej máme vynikajúce recepty, za tie roky sa už osvedčili. Minule si ho vypýtala aj moja švagriná. Každý nakladá inak, ale jej recept je naozaj super. Mamka má už 84 rokov, ale stále je to ešte čiperka. O úrodu z veľkej záhrady sa vie postarať."

Mamina komora je vždy plná, naloženej zeleniny i ovocných zaváranín. "No najviac sa stále teším na huby, ktoré pre nás odložia. Chalupa je hneď pod lesom, takže po nich netreba ďaleko chodiť, brat vie presne, čo pod ktorým stromom nájde. Huby mám veľmi rád, rád ich aj zbieram, ale doma ich nenakladáme, v tom sa môžem spoľahnúť na mamku."

mat

Autor: Baran

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 822
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 499
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 540
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 428
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 365
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 348
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 270
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 016
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 026
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 205
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 814
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 312
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 799
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Slamenik: Černák
  2. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  3. Ján Chomík: Blázni
  4. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  5. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  6. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  7. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  8. Patrik Benčík: Denník advokáta: 6x rozvod manželstva sui generis (svojho druhu)
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 026
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 205
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 814
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 312
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 799
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu