džemy... Hoci sa letných mesiacom hovorí ´uhorková sezóna´, v týchto dňoch sa v každej domácnosti nespracúvajú iba uhorky... My sme sa známych Košičanov opýtali, čo všetko už stihli tohto roku zavariť a čo sa ešte nakladať chystajú.
* Herec Jozef Úradník nakladá obvarené huby do ochuteného olivového oleja
Komora je plná. Manželka mu zavárať zakázala
Šéf činohry Štátneho divadla, herec Jozef Úradník, zavára rád. Tohto roku sa však k tejto činnosti veľmi nedostal, pretože zaváranie mal doma od manželky zakázané! "Pivnicu máme totiž plnú zaváranín, džemov a kompótov ešte z minulého roka. Keďže starší syn David s rodinou sa už odsťahoval a ostali sme s manželkou a najmladším Jakubkom iba traja, zrazu nemá kto všetky tie kompóty a kyslé uhorky jesť," prezradil.
Tohto roku preto má za sebou spracovanie len uhoriek a marhúľ. "Marhule sme aj naložili a aj sme urobili džem. No a uhorky musia byť. Zaváram ich spolu s cesnakom, kôprom, cibuľkou a mrkvou. Aby to bolo pekné aj na oko a aby tie uhorky mali aj zaujímavú chuť. Ak je manželka doma, tak mi pripraví fľaše, ak nie, tak na zaváranie som sám, no to mi nevadí. Uhorky si pekne roztriedim do troch skupín - veľké, stredné a menšie. No a potom ich pomaly ukladám do fliaš tak, aby sa ich tam vmestilo čo najviac. Je to pre mňa taká zábavná skladačka. Lebo všetko musí mať svoj systém!"
Kým sa úplne skončí zaváracia sezóna, chcel by naložiť ešte pár fliaš s kapiou a samozrejme - huby. "Som vášnivý hubár, takže ma dosť mrzí, že tohto roku je to zatiaľ bieda. Inak však zaváram aj dubáky či masliaky. Mám na to aj jeden špeciálny recept. Očistené huby obvarím vo vode ochutenej bobkovým listom, čiernym mletým korením i celým korením. Potom ich zlejem, nechám poriadne odkvapkať a presušiť. Dávam ich do menších fliaš, ale aj spolu so spomínanými koreninami a zalejem ich olivovým olejom. Na týchto zaváraninách je skvelé to, že výborne chutia nie len samotné naložené huby, ale s olejom, ktorý vo flaši ostane, varím. Jedlá, ktoré na ňom pripravujem, majú skvelú hubovú chuť, pretože do oleja navsiaknú všetky tie skvelé arómy..."
Okrem húb nakladaných v oleji by ste v pivnici u J. Úradníka našli kadejaké zaujímavé zaváraniny. "U nás nechýbajú čučoriedky, brusnice, broskyne, hrušky, jablká, slivky, ringloty. Pripravené máme i jablká, ktoré sú dopredu nastrúhané a už ich iba stačí vybrať z flaše a rovno použiť na koláč. Snažíme sa v lete čo najviac ovocia a zeleniny spracovať a zúžitkovať, aby v zime bolo čo jesť." Lebo dobrý kompót či zaváranina v zime dobre padne... "V prvom rade mi v zime padne dobre bravčový rezeň. He-he. Ale keď sú k nemu kyslé uhorky alebo hoc i sladký kompót, tak som rád," prezradil J. Úradník so smiechom.
V lete sa však nájde nemálo ľudí, ktorí počas zaváracej sezóny frflú na to, že zeleninu a ovocie treba spracovať a zavárať. "Ja naopak zaváram rád. Je to celkom príjemná práca, pri ktorej si aj oddýchnem. No a v zime sa teším z toho, čo všetko máme v pivnici..."
kid
* Riaditeľka verejnej knižnice Klára Kernerová skôr mrazí ako zavára
Čoskoro ochutnajú doma pripravenú griotku
Riaditeľka Verejnej knižnice Jána Bocatia Klára Kernerová v lete veľa zavárať nezvykne. "Mám totiž to šťastie, že moja mamka záhradníči a ona na zimu pripraví nakladané ovocie i zeleninu," prezradila.
Medzi obľúbené dobroty, ktoré jej mamka v lete pripravuje, patria rýchlokvasené uhorky. "Tie sa dajú do súdka tak, ako keď sa pripravuje nakladaná kapusta. Pridá sa k nim cibuľa, cesnak a kôpor a priloží sa to chlebíkom, aby sa uhorky začali kvasiť. Nechá sa to tri dni na slniečku. Tie uhorky vychladené chutia skvele, len dlho nevydržia. Maximálne dva týždne v chladničke. Lenže sú také výborné, že ich ani skladovať netreba, hneď sa zjedia..."
K. Kernerová doma skôr zeleninu a ovocie mrazí, ako by ich mala nakladať. "Keď je niečoho veľa, tak aby sa to nepokazilo, tak to dám do plastovej nádoby alebo do mikroténového vrecúška a zamrazím. Najčastejšie jahody, višne a čerešne. Keď ich v zime vyberiem z mrazničky, tak je to veľmi príjemné, lebo sú rovnako chutné ako čerstvé. Trochu ich ocukríme a jeme len tak, alebo ich dávam do pudingu či koláčov."
Tohto roku však nie všetky višne skončili v mrazáku, K. Kernerová sa pustila i do prípavy domácej griotky. "Višne som zasypala cukrom a zaliala alkoholom. Pol dielu bola domáca slivovica a pol dielu rum. Určite bude griotka výborná. Vždy som totiž pre istotu ochutnala varechu, ktorou som griotku premiešavala. O pár dní ju budeme môcť ochutnať."
kid
* Spevákovi Peterovi Stašákovi urobí
v zime radosť dobrá kyslá uhorka
Pomáha tak, že nezavadzia
Spevák Peter Stašák sa do zavárania ovocia a zeleniny pustil s plnou vervou. "Naložili sme všetko, čo prináša sezóna. Začali sme marhuľami, ktoré sa aj nakladali a aj sa robil džem. No a nesmeli chýbať ani uhorky a čalamáda. Ešte sa chystáme nakladať broskyne, lečo a kápiu," prezradil P. Stašák. Sám však veľmi ruku k dielu neprikladá... "Všetko to má na starosti manželka. Ja jej pomáham tak, že nezavadziam v kuchyni. Lebo keby som bol pri nej, tak by z toho bola nervózna a na nakladanie zeleniny treba pokoj," prezradil so smiechom.
P. Stašák má to šťastie, že čo sa týka zeleniny a ovocia, má spoľahlivého "dodávateľa". "Manželka pochádza od Kráľovského Chlmca a tam ´na maďaroch´ je dobrá a úrodná zem. Takže môj švagor nám stále nosieva všeličo, čo sa im doma urodí a čoho maju dostatok. Ja pochádzam spod Tatier, kde sa naopak nikdy žiadna poriadna zelenina a ovocie nerodilo..."
V zime sa potom teší z toho, že komora je plná zaváranín. "Taká dobrá nakladaná uhorka mi dokáže urobiť radosť, najmä ak si ju dám k riadnemu kusu mäsa, najlepší je rezeň. Hehe. Skôr spomedzi nakladaných vecí uprednostňujem kyslé uhorky a čalamádu, sladké kompóty veľmi nemusím. Ale ak by ma niekto ponúkol, určite neodmientnem, len si neviem predstaviť, že by som sám od seba dostal v zime chuť na kompót," dodal.
kid
* Starostka Džungle Adriana Balogová zavára všetko, čo sa dá
Jahody a maliny neprežijú ani 24 hodín
Starostka Džungle Adriana Balogová patrí medzi tie gazdinky, ktoré sa snažia zužitkovať všetko. "Dá sa povedať, že zaváram, konzervujem a mrazím všetko ovocie a zeleninu. Má to svoj význam, lebo je to dobrá zásobáreň vitamínov na zimu."
Zavára celkom rada a baví ju to. "Rada varím aj džemy a lekváre. Ale na druhej strane, keď sa už do toho pustím, tak ´idem´ v kuse." Prím hrajú ako v mnohých domácnostiach uhorky, ktoré zavára na kyslo. "Do nálevu pridám aj trochu soli a feferónky, aby to bolo trochu pikantnejšie. Práve také jedlá mám rada. Rodina si na to už zvykla. Kvôli návštevám zavarím zopár fliaš aj na sladkokyslo. Každý rok ich zvyknem pripraviť 120 až 130."
Z papriky zase vyrába pastu, do ktorej okrem papriky dáva cesnak, cibuľu, feferóny a paradajky a celá táto zmes sa varí až kým nezhustne. "Potom stačí natrieť chlieb maslom, pridať salámu, nakoniec potrieť pastou a pochúťka je hotová." Z ovocia varí džemy a lekváre, niečo aj zavarí. Z jabĺk - "padaniek" robí zmes, ktorá sa dá v zime použiť na prípravu jablkových koláčov. "Jablká nakrájam na hrubšom strúhadle a dám sterilizovať, netreba už do toho nič pridávať."
V domácnosti idú najviac na odbyt jahody, maliny, či černice, ale aj jablká, marhule, broskyne, slivky, či hrušky. "Jahody konzervujem a varím z nich aj džem. Podobne je to aj u ostatného ovocia. Maliny alebo černice radšej zamrazím. Ostane tak v nich viac vitamínov."
Keď je úrodný rok na maliny a jahody, tak ich zvykne zavariť, alebo z nich urobiť džem. Zásoby sú síce dostatočné, ale ich osud je rýchlo spečatený. "Dá sa povedať, že nevydržia ani 24 hodín. Fľaše ani nestihnú poriadne vychladnúť a už sa na ne vrhnú chlapci. Stihnú všetko zlikvidovať," dodala so smiechom A. Balogová.
bm
* Ružená Slivová zužitkuje všetkú zeleninu
Používa univerzálny nálev
Prevádzková námestníčka Správy mestskej zelene (SMZ) Košice Ružena Slivová zavára priebežne po celú letnú sezónu. Spotrebuje tak všetko, čo sa jej v záhradke urodí. "Niekedy zaváram aj každý tretí deň. Robím to v malom aj preto, že som na to sama. V opačnom prípade by mi to veľmi dlho trvalo a bolo by to prácnejšie."
Zavárať ju naučila mama už ako 12-ročnú. "Začala som s uhorkami. Dodnes používam univerzálny sladkokyslý nálev, ktorý sa hodí na zaváranie každého druhu zeleniny. Pozostáva zo 4 litrov vody, 1 kg cukru, 20 dkg soli, 1 l octu, nového i čierneho korenia."
Tento rok už stihla naložiť uhorky, čalamádu, cibuľku, papriku a miešanú zeleninu. Chystá sa ešte na karfiol, ktorý nakladá s mrkvou. "Ovocie som tento rok nezavárala, lebo som ho nemala dosť. Okrem toho ešte mám v komore dosť zaváraného ovocia z minulého roku."
Receptov má R. Slivová veľa. Väčšinu podedila po mame, ostatné si povymieňala so známymi. Priatelia po ochutnaní jej domácich zaváranín často neodchádzajú domov naprázdno. Dostanú to, čo im najviac chutilo. "Veľký úspech majú nakladané zelené paradajky s feferónkou alebo hroznovým listom, ktorý im dodáva výbornú chuť a čalamáda." Na tú nám ponúkla osvedčený recept: 4 kg uhoriek, 4 ks cibule, 6 - 7 paprík, 6 ks mrkvy, 1,5 kg kapusty, koreň zeleru a feferóny nareže rezačom. Túto zmes zaleje na 15 minút nálevom, pripraveného z 3 l vody, 1 l octu, 1 hrnčeka kryšt. cukru a 2 deka. Potom ho zo zeleniny zleje, opäť prevarí a znovu ním zaleje. Nechá postáť ďalších 15 minút a čalamádu dávkuje do fliaš, uzatvorí vyvarenými vrchnákmi a poukladá do špajze.
boa
* Pre Pavla Pencáka je zaváranie relax
On kapustu tlačí,
manželka dochucuje
V rodine Pencákovcov sú letným hitom uhorky. Pre Pavla, bývalého dlhoročného futbalistu košickej Lokomotívy, je ich nakladanie relax. "Sme už starší páni, na dôchodku, a pre mňa i manželku je to jedna z letných kratochvíľ. Uhorky kupujeme na pľaci a každoročne naložíme asi stodvadsať fliaš. Robíme aj čalamádu či lečo, ďalších päťdesiat až 70 fliaš. A všetko spravodlivo delíme, medzi naše dve dcérky a nás." Každý dostane rovnako, či už ruku k dielu priložil, alebo nie. "Pomáhajú aj dcérky. Aspoň tak, že prídu s prázdnymi taškami a odídu s plnými. Ale radi im dáme. Aj zaťom, lebo môžem povedať, že sú perfektní," smeje sa svokor "markizáka" Dušana Karolyiho.
V zime sa po fľašiach s vitamínmi len tak zapráši. "Zvykneme nakladať aj kapustu. Ja vytláčam vodu, manželka dáva všetky prísady. Ja som na hrubú robotu, ona sa špecializuje na dochucovanie." Výsledkom sú dva 30-litrové súdky. "Jeden pre dcérku, ktorá býva inde, s druhou, s ktorou sme takmer susedia, sa o kapustu delíme."
Expertom na nakladanie a zaváranie je jeho mamka, žijúca s jeho bratom Viliamom v Turanoch nad Ondavou. "Od nej máme vynikajúce recepty, za tie roky sa už osvedčili. Minule si ho vypýtala aj moja švagriná. Každý nakladá inak, ale jej recept je naozaj super. Mamka má už 84 rokov, ale stále je to ešte čiperka. O úrodu z veľkej záhrady sa vie postarať."
Mamina komora je vždy plná, naloženej zeleniny i ovocných zaváranín. "No najviac sa stále teším na huby, ktoré pre nás odložia. Chalupa je hneď pod lesom, takže po nich netreba ďaleko chodiť, brat vie presne, čo pod ktorým stromom nájde. Huby mám veľmi rád, rád ich aj zbieram, ale doma ich nenakladáme, v tom sa môžem spoľahnúť na mamku."
mat
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári