Ako prvú ukuchtil nejedlú praženicu
"Varím rád, najradšej keď čakám návštevu. Dámsku. Kamarátom stačí pizza z donášky," smeje sa Juraj Šoltés, ktorý sa preslávil ako víťaz televíznej šou Bailando. Prekvapenia v podobe vlastnoručne ukuchteného pokrmu pre dámske návštevy sú vlastne aj dôvodom, kvôli ktorému sa Juraj naučil variť. Potešiť mamu jedlom, keď sa vráti domov z práce, mu napadlo, keď mal 17 rokov. Zobral si kuchársku knihu a rozhodol sa pre "gombólce" plnené slivkami. "Boli jedlé a aj chutné, len trošku zlepené. Nevyzerali dvakrát najlepšie, no rodičia z nich mali veľkú radosť."
Úplne prvým kuchárskym pokusom však bola praženica. Juraj mal vtedy 10 rokov, strašný hlad a rodičia neboli doma. Uvariť praženicu mu nepripadalo zložité, veď toľkokrát videl, ako ju varí mama... "Varil som ju však bez tuku. Stuhla mi a prihorela, nedala sa vôbec zjesť. Po tejto skúsenosti som si dal pauzu a o päť rokov som si už varil torteliny či špagety s omáčkami. To som zvládol, pretože to stačilo len hodiť do vody."
Najradšej varí netradičné špeciality z kuchárskych knižiek. Baví ho aj experimentovať. "Vyberiem si recept a dopĺňam alebo zamieňam ingredencie. Ale keďže nemám dosť skúseností, najprv sa poradím s mamou, ktorá je skvelá kuchárka." Juraj kuchtí zásadne vtedy, keď je doma sám. Nechce totiž, aby sa mu do "remesla" miešala mama. Má rád poriadok, preto si k jedlu sadne len vtedy, ak je kuchynský pult uprataný. A má čo robiť, lebo: "Ak varím je, tak to trvá tri hodiny a všade je múka, olej. Keď varí mama, tak má obed hotový za hodinu a stihne urobiť aj poriadok."
Ruská zmrzlina
Potrebujeme: 4 vajcia, 4 kopcovité alebo zarovnané PL práškového cukru (podľa chuti), vanilkový cukor, smotana na šľahanie, 2 tortové oplátky. Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom do penista. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do žĺtkov. Do zmesi potom jemne primiešame vyšľahanú smotanu. (Miešať treba naozaj zľahka, aby zmes obsahovala čo najviac vzduchu.) Na dno formy položíme jednu tortovú oplátku, vylejeme zmrzlinovú zmes, prikryjeme druhou a necháme tuhnúť v mrazničke minimálne štyri hodiny. Hotovú zmrzlinu pokrájame na kocky.
Dobrú chuť!
boa
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári