Zdravou stravou sa neobmedzuje
Aj keď sa varenie väčšinou považuje za ženskú záležitosť, mestský poslanec Ing. P. Bajus by do vrecka položil nejednu domácu gazdinku. Uvarí všetko, pečie dokonca zákusky a torty. "Jediné do čoho za zatiaľ nepúšťam je kysnuté cesto," vraví. Varí rád, najradšej pre hostí. A ak sa kuchtí s chuťou, je to na jedle aj vidieť. Aj na tanieroch - po hosťoch ostanú vždy prádne.
K vareniu "privoňal" pomerne skoro. "Prvé jedlo som uvaril s bratom, keď som chodil do šiestej triedy. Boli to zemiakové placky. Variť som vlastne začal na ´zédeeške´. Rodičia nám často nechali pripravené jedlo, ktoré sme si museli sami dokončiť. V chladničke sme mali vyklepané rezne a našou úlohou bolo ich obaliť, vypražiť a uvariť si k nim zemiaky."
Už v 15 rokoch sa začal prehrabávať kuchárskymi knihami a pripravovať podľa nich recepty. "Dostal som sa k tomu cez rybárčenie. Rád chodím na ryby a chcel som si ich vedieť pripravovať. Aj teraz skúšam rôzne recepty z časopisov či televíznych programov. Keď mi niekde niečo chutí, pýtam si recept."
Najradšej pripravuje jedlá z mäsa. Je jedno z akého a na aký spôsob. Pri výbere jedál a varení sa neriadi podľa pravidiel zdravej výživy. "Čo je nezdravé, je chutné a čo je zdravé, je nechutné. Zdravou stravou sa preto rozhodne neobmedzujem."
Letný svieži koláč
Potrebujeme: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 2 vanilkové cukre, dcl oleja, dcl vody, 250 g hladkej múky, prášok do pečiva, PL kakaa, l mlieka, 2 balíčky pudingu (je jedno akého), 2 pochúťkové smotany a šľahačka na ozdobu. Postup: Vymiešame žĺtka s práškovým cukrom, pridáme vanilkový cukor, olej, vodu a vyšľaháme. Do zmesi pridáme hladkú múku s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh z bielok. Všetko premiešame a vznikne hustá zmes. Dve tretiny z nej vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Do jej zvyšku pridáme kakao a vylejeme ju na zmes na plechu. Na toto všetko nalejeme horúci puding do ktorého sme pridali podľa chuti cukor a dáme koláč piecť. Po upečení ho ešte horúci natrieme pochúťkovou smotanou vymiešanou s cukrom a posypeme škoricovým cukrom. Dáme stuhnúť do chladničky. Pri podávaní ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári