Korzár logo Korzár Košice
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Tip na recept od poslanca MZ Košice Ing. Petra Bajusa

Zdravou stravou sa neobmedzujeAj keď sa varenie väčšinou považuje za ženskú záležitosť, mestský poslanec Ing. P. Bajus by do vrecka položil nejednu

Zdravou stravou sa neobmedzuje

Aj keď sa varenie väčšinou považuje za ženskú záležitosť, mestský poslanec Ing. P. Bajus by do vrecka položil nejednu domácu gazdinku. Uvarí všetko, pečie dokonca zákusky a torty. "Jediné do čoho za zatiaľ nepúšťam je kysnuté cesto," vraví. Varí rád, najradšej pre hostí. A ak sa kuchtí s chuťou, je to na jedle aj vidieť. Aj na tanieroch - po hosťoch ostanú vždy prádne.

K vareniu "privoňal" pomerne skoro. "Prvé jedlo som uvaril s bratom, keď som chodil do šiestej triedy. Boli to zemiakové placky. Variť som vlastne začal na ´zédeeške´. Rodičia nám často nechali pripravené jedlo, ktoré sme si museli sami dokončiť. V chladničke sme mali vyklepané rezne a našou úlohou bolo ich obaliť, vypražiť a uvariť si k nim zemiaky."

Skryť Vypnúť reklamu

Už v 15 rokoch sa začal prehrabávať kuchárskymi knihami a pripravovať podľa nich recepty. "Dostal som sa k tomu cez rybárčenie. Rád chodím na ryby a chcel som si ich vedieť pripravovať. Aj teraz skúšam rôzne recepty z časopisov či televíznych programov. Keď mi niekde niečo chutí, pýtam si recept."

Najradšej pripravuje jedlá z mäsa. Je jedno z akého a na aký spôsob. Pri výbere jedál a varení sa neriadi podľa pravidiel zdravej výživy. "Čo je nezdravé, je chutné a čo je zdravé, je nechutné. Zdravou stravou sa preto rozhodne neobmedzujem."

Letný svieži koláč

Potrebujeme: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 2 vanilkové cukre, dcl oleja, dcl vody, 250 g hladkej múky, prášok do pečiva, PL kakaa, l mlieka, 2 balíčky pudingu (je jedno akého), 2 pochúťkové smotany a šľahačka na ozdobu. Postup: Vymiešame žĺtka s práškovým cukrom, pridáme vanilkový cukor, olej, vodu a vyšľaháme. Do zmesi pridáme hladkú múku s práškom do pečiva a vyšľahaný sneh z bielok. Všetko premiešame a vznikne hustá zmes. Dve tretiny z nej vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Do jej zvyšku pridáme kakao a vylejeme ju na zmes na plechu. Na toto všetko nalejeme horúci puding do ktorého sme pridali podľa chuti cukor a dáme koláč piecť. Po upečení ho ešte horúci natrieme pochúťkovou smotanou vymiešanou s cukrom a posypeme škoricovým cukrom. Dáme stuhnúť do chladničky. Pri podávaní ozdobíme šľahačkou a ovocím.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

kid

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  4. Home (ale aj) Office
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 345
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 16 556
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 125
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 346
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 685
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 428
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 403
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 087
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 998
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie bude s najvačšou pravdepodnosťou dobrovoľné (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.
Vinice spoločnosti Tokaj & Co.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Čo hovoria zahraničné štúdie o reštauráciách a fitnescentrách

Treba vetrať, nosiť rúško a udržiavať odstup.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop