Podľa receptu by navaril, len čo by z toho bolo?
Štefan Svitek, opora basketbalového tímu Slávie TU Košice, si to vždy vedel zariadiť tak, že o jeho žalúdok sa starali iní. "Výborná kuchárka bola stará mama, mamka, to isté môžem povedať aj o svojej manželke, takže kuchársku prax som nebol nútený absolvovať. A keď bolo najhoršie zaskočil za nich brat, ktorému varenie išlo tiež od ruky. Takže ja som sa nikdy nemusel veľmi unúvať."
Jeho prítomnosť v kuchyni by sa dala zhrnúť do funkcie "hantlagera", teda pomocného robotníka. "Samozrejme, očistím zemiaky, nakrájam zeleninu do polievky či do šalátu, ba viem uvariť aj zemiaky, cestoviny i ryžu," čo tiež nie je pre každého chlapa až taká samozrejmosť, keď sa k nedeľnému obedu nemá práve podávať brizolit. "Ale pripraviť nejaké mäso by som si netrúfol. Možno podľa nejakého detailného receptu, ale otázka je, čo by z toho bolo. Prinajhoršom by sa to nepodarilo. Keď človek nemá prax, tak zapne plyn a potom ho zabudne stíšiť, alebo jedlo premiešať, aby sa nepripálilo. To sa mi prihodilo neraz. Pamätám sa, keď piekla babka alebo mama, tak mi maximálne zverili niečo pomiešať. Najradšej som mal miešanie pri pečení koláčov, keď mi potom dali misku vylízať," vraví milovník našskej, ale aj čínskej či talianskej kuchyne.
Bravčové filety so cherry omáčkou
Suroviny: (pre 4 až 6 osôb) 500g bravčovej sviečkovej, ľahko rozpustné maslo, čajová lyžica škorice, soľ, čierne korenie, 200g kyslej pochúťkovej smotany, nakladané zelené korenie (guličky), 6 PL (alebo podľa chuti) cherry. Príprava: sviečkovú nakrájame na plátky. Môžu byť centimetrové aj polcentimetrové, aby sa čím skôr upražili. V miske pripravíme zmes škorice, soli a čierneho korenia, potrieme ňou kúsky mäsa a dáme pražiť na panvicu na rozpustenom masle. Keď je mäso mäkšie, pridáme smotanu, ktorú môžeme rozhabarkovať s mliekom, aby v nej neboli hrudky, zelené guličky korenia a cherry. Prikryjeme, na miernom ohni trošku podusíme. Stačí 10 - 15 minút, mäsko zmäkne skôr, keď je prikryté. Podávame s českými chlpatými knedlíkmi alebo rôznymi cestovinami.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári