Tip na recept od poslanca MZ Košice, Ing. Ľuboša Pajtáša
Poslanec MZ Ing. Ľuboš Pajtáš sa považuje za víkendového kuchára. Varí vraj iba vtedy, keď na niečo špeciálne dostane chuť, alebo vtedy, keď nevarí
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
manželka. Jeho prvým vlastnoručne ukuchteným "vážnym" jedlom, bola v časoch, keď ešte býval s rodičmi, hovädzia polievka a pečené kurča, ktoré odkukal od mamy. "Samozrejme, s praženicou a špagetami som začal najskôr. Ale to nepovažujem za seriózne jedlo," dodáva.
Aj keď varenie nepovažuje za svoje hobby, vykonáva ho celkom rád. Užíva si ho hlavne na záhrade. "Rád varím pre priateľov, keď organizujem gril party. Pripravujem ražniči, rybu, hovädzinu a guláš, ktorý samozrejme nesmie chýbať." Existuje jediné jedlo, do prípravy ktorého, by sa za žiadnych okolností nepustil. Zákusky a koláče. "Z jednoduchého dôvodu - sladkosti veľmi nemusím. Ale na druhej strane, keď manželka niečo dobré upečie, rád sa ponúknem."
Pri stravovaní v reštauráciách uprednostňuje zdravú kuchyňu, pozostávajúcu z cestovín a zeleniny. "Keď medzi chlapmi poviem, že si dám zeleninové rizoto, tak ma majú za čudáka. Ale keď varím ja, tak je to väčšinou niečo nezdravé z mäsa. Veľakrát varím aj z polotovarov." Nie je typom muža, ktorému pri príprave kulinárskych pôžitkov "uteká" celá kuchyňa. Pri varení používa systém, že keď dokončí jednu prácu, uprace po nej a až tak sa pustí do druhej. "Keď robím ´knedlo, vepřo, zelo´, tak najprv dám do rúry piecť mäso a až potom sa pustím do rezania kapusty. Nerobím naraz všetko. Po mne ostáva čistá kuchyňa," konštatuje.
Letná ihla
Potrebujeme: 6 hlávok šampiňónov, 30 dkg eidamskej tehly, 0,5 kg kuracích pŕs, 4 špilky, 2 vajcia, polohrubá múka (solamil), olej Postup: Šampiňóny, kuracie prsia a syr nakrájame na kocky, ktoré striedavo napichujeme na špilku. Obalíme v riedkom cestíčku z vajec, troškou mlieka, múky alebo solamilu a opečieme na rozpálenom oleji. Podávame so zemiakmi omastenými maslom, posypanými vňaťou zo zelenej cibuľky a zeleninovou oblohou.