Korzár logo Korzár Košice
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Vitajte v hradnej kuchyni!

Priestory Spišského hradu, kde bola v stredoveku jedna z hradných kuchýň, donedávna využívali upratovačky. Skladovali tu vedrá. Dnes je v tejto časti

horného hradu otvorená nová expozícia s názvom Čo ponúka hradná kuchyňa. Návštevníkovi odhalí tajomstvá stredovekého varenia a stolovania, ktoré sa od tých našich zaužívaných zvyklostí poriadne odlišujú. Rozdielov je veľa.

V časoch stredoveku, kedy ešte na Spiši nepoznali zemiaky ani zemiakový chlieb, piekli taký, ktorý pripomínal placky. Chlieb sa častejšie používal na zahusťovanie a prípravu jedál ako na jedenie v takom stave, v akom ho dnes jedávame. Používali ho dokonca aj ako taniere. Jedálenský servis bol v tom čase drahý a ak mali páni veľa hostí, chlieb pripomínajúci posúchy usušili na slnku alebo na ohni a poslúžil návštevníkom ako riad. Ďalšie zaujímavosti prezrádza komisárka výstavy Dáša Uharčeková-Pavúková:

Skryť Vypnúť reklamu

"V tom čase boli dva druhy jedál tie, čo sa jedli a tie, čo sa na ne iba pozeralo. Jedlá na pozeranie zdobili slávnostnú tabuľu na hostinách alebo svadbách. Ukážkou je páv v kyselici. Toho upiekli tak, že chvost ochránili plátnom a cestom. Keď bol upečený, dali ho do sediacej polohy, vyrobili mu zlaté krídla, pozlátili mu zobák a prilepili na jeho telo pozlátené oblátky, ocukrované vo farebnom cukre, takže páv bol celý trblietavý. Chvost ochránený pri pečení rozprestreli a vyzeralo to naozaj prepychovo."

Ďalším slávnostným jedlom, na ktoré sa hostia nielen dívali, ale mohli ho aj konzumovať, bola na naše pomery obyčajná krupicová kaša.

"Najslávnostnejšia bola štvorfarebná kaša. Podávala sa v špeciálnom tanieri, rozdelenom krížom na štyri bola s jahodami, čučoriedkami a iným lesným ovocím a štvrtá čierna s krvou," vysvetľuje komisárka výstavy na Spišskom hrade.

Skryť Vypnúť reklamu

Na stredovekých hostinách, trvajúcich aj štyri hodiny, sa podávalo 70 až 100 druhov jedál. Okrem polievok nesmelo chýbať mäso na každý spôsob, hydina, zverina, paštéty, kaše mäsové či ovocné. Kvetiny slúžili ako ozdoba, pridávali sa do jedla a dokonca sa jedli aj samostatne, napríklad ružový a bazový kvet, fialka či domáci karafiát, labužnícka kuchyňa nepohrdla ani levanduľou či "peterkľúčom". Z ruží sa varili polievky a kaše.

"Často kombinovali mäso s ovocím, napríklad sliepku s jablkami. Pri štúdiu starých tlačí som sa mnohokrát stretla s mäsom pripraveným na sladko, k hydine podávali sušené slivky, čučoriedky, hrozno. Prejavom bohatstva, honoru boli figy a mandle," dodáva Dáša Uharčeková-Pavúková.

Pri príprave výstavy spolupracovala s Čaplovičovou knižnicou, kde je množstvo starých tlačí so stredovekými receptami, dokonca sú tam receptáre z 15. storočia s obrázkami zo stredovekých kuchýň.

Skryť Vypnúť reklamu

Stredoveký bontón

Ako sa v stredoveku stolovalo na Spišskom hrade? Prinášame ukážku zvykov, ktoré sa pri stole striktne dodržiavali. A to napríklad: Nehádať sa, nešepkať, obrus vždy čistý mať a nos do neho neutieraj a okolo seba nepľuvaj. Na stole nikdy nespi, spievaj iba málo, radšej nikdy. Neprípustné je mľaskať, olizovať lyžicu, grgať či piť bez otretých úst je neprípustné a svedčiace o nízkych mravoch.

Recepty hradnej kuchárky

Mladý jeleň v omáčke recept z 15. storočia

Jeleňa treba vymyť vínom, vytlačiť z neho krv do vína, mäso posekať na kusy. Víno s krvou uvariť s hovädzou polievkou a v tom treba uvariť jelenie mäso. Upražiť biely chlieb, pridať ho do omáčky, precediť, pridať hrozienka a nakrájané mandle, okoreniť čiernym korením, klinčekmi a šafranom, pridať trochu masti.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  4. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  8. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  9. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  4. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  6. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  7. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  8. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  9. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  10. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 742
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 003
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 919
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 422
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 278
  6. Aká je chémia vôní 9 259
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 256
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 639
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 487
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 033
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Riaditeľka s dvomi platmi brala dotácie na mŕtve duše. Polícia: Žiadny podvod

Vyšetrovateľ: Žiakmi sú aj deti, ktoré do školy nechodia.

Súkromná škola čelí podozreniu z podvodu, polícia stále koná.

Odchovanec domova: Plánoval som normálny život, ale prišiel pád

Okúsil ulicu i drogy, verí, že bude lepšie.

Adam Oračko po od odchode z detského domova zažil rôzne životné peripetie vrátane života na ulici a drog.
Nové sypače značky Tatra z flotily SÚC PSK.
Rozhovor

Vyrastal v domove: Odchod od rodičov bola cesta z pekla do neba

Do bežného života vstupoval s odchodným a jednou taškou.

Keď prišiel do domova, tešil sa z teplej vody, oblečenia, jedla a výletov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico spojil Norberta Bödöra s Bonulom, predtým hovoril inak

Zákazky od Bonulu Smer nechce prezradiť.

Na fotografii (zľava) sú bývalý zamestnanec Bonulu Peter Brath; profesionálny zápasník Attila Végh; Matúš Mečár, ktorý bol odsúdený za vydieranie; nitriansky podnikateľ Norbert Bödör; podnikateľ a manažér zápasníkov Eduard Gerek a zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milan Mihálik.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako Ficovi pes zožral domácu úlohu

Súčasťou pôvabu dobrej výhovorky je, že jej očividná lož skôr pobaví, ako urazí.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop