Priestory Spišského hradu, kde bola v stredoveku jedna z hradných kuchýň, donedávna využívali upratovačky. Skladovali tu vedrá. Dnes je v tejto časti
Monika Toporcerová
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
horného hradu otvorená nová expozícia s názvom Čo ponúka hradná kuchyňa. Návštevníkovi odhalí tajomstvá stredovekého varenia a stolovania, ktoré sa od tých našich zaužívaných zvyklostí poriadne odlišujú. Rozdielov je veľa.
V časoch stredoveku, kedy ešte na Spiši nepoznali zemiaky ani zemiakový chlieb, piekli taký, ktorý pripomínal placky. Chlieb sa častejšie používal na zahusťovanie a prípravu jedál ako na jedenie v takom stave, v akom ho dnes jedávame. Používali ho dokonca aj ako taniere. Jedálenský servis bol v tom čase drahý a ak mali páni veľa hostí, chlieb pripomínajúci posúchy usušili na slnku alebo na ohni a poslúžil návštevníkom ako riad. Ďalšie zaujímavosti prezrádza komisárka výstavy Dáša Uharčeková-Pavúková:
"V tom čase boli dva druhy jedál tie, čo sa jedli a tie, čo sa na ne iba pozeralo. Jedlá na pozeranie zdobili slávnostnú tabuľu na hostinách alebo svadbách. Ukážkou je páv v kyselici. Toho upiekli tak, že chvost ochránili plátnom a cestom. Keď bol upečený, dali ho do sediacej polohy, vyrobili mu zlaté krídla, pozlátili mu zobák a prilepili na jeho telo pozlátené oblátky, ocukrované vo farebnom cukre, takže páv bol celý trblietavý. Chvost ochránený pri pečení rozprestreli a vyzeralo to naozaj prepychovo."
Ďalším slávnostným jedlom, na ktoré sa hostia nielen dívali, ale mohli ho aj konzumovať, bola na naše pomery obyčajná krupicová kaša.
"Najslávnostnejšia bola štvorfarebná kaša. Podávala sa v špeciálnom tanieri, rozdelenom krížom na štyri bola s jahodami, čučoriedkami a iným lesným ovocím a štvrtá čierna s krvou," vysvetľuje komisárka výstavy na Spišskom hrade.
Na stredovekých hostinách, trvajúcich aj štyri hodiny, sa podávalo 70 až 100 druhov jedál. Okrem polievok nesmelo chýbať mäso na každý spôsob, hydina, zverina, paštéty, kaše mäsové či ovocné. Kvetiny slúžili ako ozdoba, pridávali sa do jedla a dokonca sa jedli aj samostatne, napríklad ružový a bazový kvet, fialka či domáci karafiát, labužnícka kuchyňa nepohrdla ani levanduľou či "peterkľúčom". Z ruží sa varili polievky a kaše.
"Často kombinovali mäso s ovocím, napríklad sliepku s jablkami. Pri štúdiu starých tlačí som sa mnohokrát stretla s mäsom pripraveným na sladko, k hydine podávali sušené slivky, čučoriedky, hrozno. Prejavom bohatstva, honoru boli figy a mandle," dodáva Dáša Uharčeková-Pavúková.
Pri príprave výstavy spolupracovala s Čaplovičovou knižnicou, kde je množstvo starých tlačí so stredovekými receptami, dokonca sú tam receptáre z 15. storočia s obrázkami zo stredovekých kuchýň.
Ako sa v stredoveku stolovalo na Spišskom hrade? Prinášame ukážku zvykov, ktoré sa pri stole striktne dodržiavali. A to napríklad: Nehádať sa, nešepkať, obrus vždy čistý mať a nos do neho neutieraj a okolo seba nepľuvaj. Na stole nikdy nespi, spievaj iba málo, radšej nikdy. Neprípustné je mľaskať, olizovať lyžicu, grgať či piť bez otretých úst je neprípustné a svedčiace o nízkych mravoch.
Recepty hradnej kuchárky
Mladý jeleň v omáčke recept z 15. storočia
Jeleňa treba vymyť vínom, vytlačiť z neho krv do vína, mäso posekať na kusy. Víno s krvou uvariť s hovädzou polievkou a v tom treba uvariť jelenie mäso. Upražiť biely chlieb, pridať ho do omáčky, precediť, pridať hrozienka a nakrájané mandle, okoreniť čiernym korením, klinčekmi a šafranom, pridať trochu masti.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári