Vedie aktívny život, preto rada varí rýchlo
Hovorkyňa FN L. Pasteura v Košiciach Jaroslava Oravcová priznáva, že varenie nepatrí k jej najväčším koníčkom. „Variť síce viem, ale zvŕtať sa celý deň v kuchyni nemusím," priznáva. "Preto v domácom jedálnom lístku zväčša uprednostňujem jedlá, ktoré sa dajú pripraviť rýchlo alebo sa takpovediac varia samé. Mám na mysli stroganov, soté či jedlá z jedného hrnca." Za základ zdravej stravy považuje zeleninové šaláty, polievky a jedlá z hydiny alebo rýb s množstvom zeleniny. Tradičné "ťažké" slovenské pokrmy si dáva skôr príležitostne v reštauráciách.
„Neviem, či je ma lepšie šatiť alebo živiť, lebo neviem variť lacno. Najradšej pripravujem mäso a nešetrím zeleninou, ktorú používam viac ako bohatú prílohu k jedlu, než drobnú oblohu," smeje sa J. Oravcová. Priznáva tiež, že niekedy dostane chuť na obyčajné zemiakové placky, pirohy či zapekané cestoviny. Zo zemiakmi, ryžou a múkou to ale veľmi nepreháňa, lebo si starostlivo "stráži" ručičku osobnej váhy.
Morská šťuka na saturejke
Potrebujeme: filety z morskej šťuky, cibuľu, korenie (grilovacie, peper, papriku, sušenú saturejku), olej, maslo. Postup: Zmrazené filety z jednej strany nasolíme, nakoreníme. Vložíme do jánskej misy, kde sme dali naspodok trochu oleja, tenký plátok masla, na kolieska nakrájanú cibuľu, okorenenou stranou smerom dolu a dokoreníme zvrchu. Pokiaľ je filiet viac, dáme navrch ďalší plátok masla a plátky cibuľky a pridáme ďalšiu nakorenenú vrstvu filiet. Navrch dáme opäť trošku masla a krúžky cibule. Pečieme asi 30-40 minút, kým ryby nezmäknú, pričom ich niekoľkokrát podlejeme šťavou, ktorú pustili. Ryby nie je potrebné dochucovať citrónom, pretože aromatická saturejka celkom prebije rybaciu chuť. Podávame so zemiakmi a zeleninou.
Dobrú chuť!
boa
Autor: V PONDELOK 14. 5. 2007
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári