Pri varení zemiakov sa nevie trafiť so soľou
Člen opery Štátneho divadla, barytonista Marián Lukáč, vraj varí pravidelne. "Isteže, každé ráno si predsa varím kávu," prezradil so smiechom. "Inak som však príležitostný kuchár, varím vtedy, keď manželka nie je doma a už naozaj treba čosi navariť. Varechy som sa začal chytať vtedy, keď som prišiel študovať do Košíc a býval som na priváte. Mal som už dosť suchej stravy, tak som si povedal, že by bolo dobré čosi poriadne pripraviť. Hlad najlepšie naučí variť... Celkom mi to aj šlo, asi preto, že som sa spočiatku nepúšťal do náročných jedál, aby som čosi nepokazil. Najlepším radcom mi vtedy bola mama, ktorá mi po telefóne radila, čo a ako."
Dnes najradšej pripravuje mäso na prírodno s omáčkami a cestoviny, do ktorých často používa čerstvé bylinky. "Isteže sa mi občas čosi nepodarí, ale nie je toho veľa. Pár krát sa mi podarilo osoliť si kávu. Pri solení si celkovo dávam pozor. Je lepšie nedosoliť ako presoliť. Napríklad pri varení zemiakov sa nikdy neviem trafiť do správneho množstva soli," dodal.
Boloňské špagety
Suroviny: 350 g špagiet, cibuľa, mrkva, 1/8 zeleru, lyžica rajčiakového pretlaku alebo kečupu, 150 g hovädzieho mäsa, 2 rezy šunky, 100 g slepačej pečene, pohár bieleho vína, 2dl silného vývaru z mäsa, strúčik cesnaku, čerstvé bylinky, 80 g masla, 150 g parmezánu, prípadne iného syra, soľ. Postup: Očistenú jemne nakrájanú cibuľu zapeníte na masle, pridáte nadrobno nakrájanú zeleninu, nakrájanú šunku, zomleté mäso a pretretú pečeň. Všetko popražíte, zalejete vínom, pridáte rajčiakový pretlak a rozotretý cesnak, bylinky a dusíte na slabom ohni asi 40 minút. Osobitne uvaríte vo väčšom množstve osolenej vody špagety, scedíte, vyberiete ich na misu a polejete šťavou s mäsom a rozpusteným maslom a posypete parmezánom.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári