vstávala trochu neskôr a prišla som do kuchyne, už to tam rozvoniavalo. Mala som záujem, aby ma naučila variť a piecť a chcela som, aby mi ukázala nejaké recepty. No k sporáku ma nepustila. Vraj, choď sa učiť alebo športovať, ešte sa navaríš a napečieš dosť. A mala pravdu." Čo bolo M. Čintalovej v časoch aktívnej basketbalovej kariéry odopreté, môže si dnes užívať dosýta. Doslova, veď nasýtiť troch hladných chlapov (dvoch synov a manžela) si žiada poriadnu dávku kuchárskeho kumštu.
"Mamka varí dobre ale málo," tvrdí starší Maťo.
"Veru, voľakedy to stačilo, teraz musím variť vo veľkom," vraví Marta, že by pokojne zvládla aj vojenský regiment. "Musí byť kvantita, ale aj kvalita. Som zástancom teplej kuchyne. Základom je mäso, ale snažím sa to regulovať. Keď sa mi zdá, že je ho už priveľa, urobím palacinky s tvarohom, cestoviny so syrovou omáčkou, alebo čosi zeleninové. Polievky či prívarky, to je moje. Sama mám rada delenú stravu." A najmä osvedčené recepty zo slovenskej kuchyne. Sem-tam však čosi pochytí aj z televízie. "Najmä od ´kuchára bez čapice Jamieho´, pozriem si aj reláciu ´Varí vám to?´, ale rada mám aj toho malého chlapíka na Prime."
Ešte sa vraj nestalo, aby niektorý zo synov nad tým, čo mama navarila, potom ohrnul nos. "Ale klamala by som, keď poviem, že sa mi vždy všetko podarí. Občas mám problémy s tarhoňou, alebo ryžou. Uvariť ju tak kvalitne, aby sa nelepila, ale pekne oddeľovala... Musím sa priznať, že niekedy je ako betón."
Prsia spod koša
Suroviny: kuracie prsia, syr Hermelín, šunku, strúhanku, vajcia a múku na trojobal, olej, americké zemiaky a zelené olivy. Príprava: kuracie prsia riadne rozklepeme, každý kúsok naplníme plátkom syra a šunky, zrolujeme, upevníme špáradlami, obalíme v trojobale a vypražíme. Podávame s hranolkami a zelenými olivami.
Dobrú chuť!
mat
Autor: Tarhoňa je niekedy ako betón
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári