Z makovníka urobila slané keksy
Košická výtvarníčka Mária Auerová varí pravidelne, no snaží sa vždy pred varením si urobiť predprípravu, aby mohla v kuchyni pohotovo pripraviť jedlá. "Je veľmi praktické si napríklad dopredu pripraviť mäsový perklet, z ktorého potom bez problémov urobím buď segedínsky guláš, alebo pridám smotanu a môže sa jesť so zemiakmi ale aj s knedlíkom," prezradila nám svoj systém, ktorými si prípravu rôznych jedál uľahčuje.
Variť sa začala učiť už ako dievčatko. "Nazerala som do hrncov mame, ale hlavne starej mame. Bol to pre nás vždy záaažitok, okrem toho, že sme boli pri varení, tak aj pri pečení, napríklad sme naťahovali štrúdlu a podobne..." Keďže sa priúčala vareniu u starých rodičov, ovláda tradičné jedlá, medzi nimi i veľkonočnú babu. "Týmto jedlom som takpovediac medzi blízkymi známa. Varím ju nie len na sviatky, ale po celý rok a priatelia sa čudujú, ak prídem niekde na stretnutie a neprinesiem babu..."
M. Auerová sa nevyhýba ani sladkým múčnikom či buchtám. "Pomerne dlho však trvalo, kým som sa naučila robiť dobré kysnuté cesto. Lebo toto cesto si vyžaduje trpezlivosť, svojim spôsobom je to umenie - vymiesiť naozaj kvalitné kysnuté cesto." Kto veľa varí a pečie, nevyhne sa občas nezdarom... "Podarilo sa mi pri pečení orechovníka a makovníka prisypať soľ namiesto cukru. Lenže vynašla som sa - z makovníka som urobila slané makove keksy..."
´Celoročná Baba´
Potrebujeme: 10 rožkov, 300-400 g údeného mäsa, 2 klobásky, 6 vajec, petržlenovú vňať, olej na vymastenie plechu, mleté čierne korenie, soľ, štipku droždia. Postup: Rožky nakrájate na kolieska a tie na štvrťky. Dajte do misy a polejte vývarom z údeného mäsa a klobásky, aby zmäkli, no nie veľmi, aby z toho nebola blatová kaša. Údené mäso aj klobásku nakrájate nadrobno a primiešajte k rožkom. Podľa chuti pridajte soľ - nemusíte, lebo údené mäso je slané. Vajcia vyšľahajte a pridajte k základnej zmesi, pridajte štipku droždia. Prisypte korenie a pridajte petržlenovú vňať. Veľký plech vymastite olejom a ´babu´ dajte piecť na 200 °C doružova.
Dobrú chuť!
kid
Autor: V UTOROK 17. 4. 2007
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári