Korzár logo Korzár Košice

Tip na recept od výtvarníčky Márie Auerovej

Z makovníka urobila slané keksyKošická výtvarníčka Mária Auerová varí pravidelne, no snaží sa vždy pred varením si urobiť predprípravu, aby mohla v

Z makovníka urobila slané keksy

Košická výtvarníčka Mária Auerová varí pravidelne, no snaží sa vždy pred varením si urobiť predprípravu, aby mohla v kuchyni pohotovo pripraviť jedlá. "Je veľmi praktické si napríklad dopredu pripraviť mäsový perklet, z ktorého potom bez problémov urobím buď segedínsky guláš, alebo pridám smotanu a môže sa jesť so zemiakmi ale aj s knedlíkom," prezradila nám svoj systém, ktorými si prípravu rôznych jedál uľahčuje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Variť sa začala učiť už ako dievčatko. "Nazerala som do hrncov mame, ale hlavne starej mame. Bol to pre nás vždy záaažitok, okrem toho, že sme boli pri varení, tak aj pri pečení, napríklad sme naťahovali štrúdlu a podobne..." Keďže sa priúčala vareniu u starých rodičov, ovláda tradičné jedlá, medzi nimi i veľkonočnú babu. "Týmto jedlom som takpovediac medzi blízkymi známa. Varím ju nie len na sviatky, ale po celý rok a priatelia sa čudujú, ak prídem niekde na stretnutie a neprinesiem babu..."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

M. Auerová sa nevyhýba ani sladkým múčnikom či buchtám. "Pomerne dlho však trvalo, kým som sa naučila robiť dobré kysnuté cesto. Lebo toto cesto si vyžaduje trpezlivosť, svojim spôsobom je to umenie - vymiesiť naozaj kvalitné kysnuté cesto." Kto veľa varí a pečie, nevyhne sa občas nezdarom... "Podarilo sa mi pri pečení orechovníka a makovníka prisypať soľ namiesto cukru. Lenže vynašla som sa - z makovníka som urobila slané makove keksy..."

´Celoročná Baba´

Potrebujeme: 10 rožkov, 300-400 g údeného mäsa, 2 klobásky, 6 vajec, petržlenovú vňať, olej na vymastenie plechu, mleté čierne korenie, soľ, štipku droždia. Postup: Rožky nakrájate na kolieska a tie na štvrťky. Dajte do misy a polejte vývarom z údeného mäsa a klobásky, aby zmäkli, no nie veľmi, aby z toho nebola blatová kaša. Údené mäso aj klobásku nakrájate nadrobno a primiešajte k rožkom. Podľa chuti pridajte soľ - nemusíte, lebo údené mäso je slané. Vajcia vyšľahajte a pridajte k základnej zmesi, pridajte štipku droždia. Prisypte korenie a pridajte petržlenovú vňať. Veľký plech vymastite olejom a ´babu´ dajte piecť na 200 °C doružova.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

kid

Autor: V UTOROK 17. 4. 2007

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  4. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  5. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  6. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  7. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  8. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  3. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  5. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  7. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  8. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 793
  2. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 707
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 672
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 115
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 826
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 218
  7. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 526
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 913
  1. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027.
  2. Martin Fronk: Lavička Adely Ostrolúckej
  3. Martin Sečkár: Svedok
  4. Juraj Sališ: Terén riadia tí, ktorí k terénu nikdy neprivoňali
  5. Samuel Križan: MEDIÁCIA V KAŽDODENNOM ŽIVOTE: AKO ZOSTAŤ V POKOJI AJ MEDZI KONFLIKTNÝMI ĽUĎMI
  6. Jana Reková: Sťahujem sa do Paríža
  7. Peter Hroško: Tvoje telo si pamätá všetko
  8. Gustáv Murín: Čítanie na nedeľu: Španielsko vzdialené i blízke
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 20 452
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 17 663
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 12 501
  4. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 11 866
  5. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 509
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 187
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 7 635
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 321
  1. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  2. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  4. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  5. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  6. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  7. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  8. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu