Ajurvédska medicína je založená na viere, že všetky choroby majú svoj pôvod v tráviacom systéme
Nájdite si každý deň čas na meditácie, aby ste zjednotili telo, myseľ a ducha
Košická cvičiteľka jogy a vyznávačka zdravého životného štýlu Dr. Klára Hodničová (na snímke) sa v ostatnom čase intenzívne zaoberá ajurvédou, ktorá sa považuje za matku medicíny. V týchto dňoch absolvovala v Budapešti rekvalifikačný stupeň ajurvédskeho vzdelávania a získala certifikát facilitátorky, ktorý ju oprávňuje pôsobiť v oblasti liečby ajurvédy ako poradkyňa.
Podľa ajurvédy k zdravému životu patrí každodenná starostlivosť človeka o seba na všetkých úrovniach - fyzickej, emocionálnej a duchovnej. Strava a životný štýl tvoria základ ajurvédy, pričom každé odporúčané liečenie bude menej účinné, keď si neosvojíme a nebudeme dodržiavať základné pokyny. Ajurvédska medicína je založená na viere, že všetky choroby majú svoj pôvod v tráviacom systéme a sústreďuje sa preto do značnej miery na stravu. Ak sa naučíme jesť a žiť v súlade so svojou dóšou, začneme vyrovnávať svoj stav nerovnováhy a budeme žiť v harmónii.
"Ajurvédski liečitelia sú toho názoru, že keď budú ľudia šťastní, veselí a optimistickí, budú sa tešiť dobrému zdraviu a celkovej pohode. Optimizmus podporuje imunitu a predlžuje život. Dôležité je jesť v pokoji. Vyberajme si zdravú stravu, ktorá dobre vyzerá a je chutná. Jedzme v pokojnom prostredí a myslíme na to, čo jeme. Snažme sa jesť každý deň v rovnakú dobu, neponáhľajme sa a dôkladne prežúvajme jedlo, nenechajme sa zlákať mimoriadnym pohostením, pokiaľ nemáme hlad a po jedle si na chvíľu odpočiňme. Ak to je možné, dajme prednosť prechádzke, ktorá pomôže lepšiemu tráveniu. Nepotláčajme svoje emócie a myšlienky, keď nás niečo dlhodobo trápi, nehanbíme sa a prediskutujme to s niekým blízkym. Nájdime si každý deň čas na meditácie, aby sme zjednotili svoje telo, myseľ a ducha, vyhraďme si čas na každodenné relaxácie, nespíme na chrbte ani na bruchu, pretože energetické centrá lepšie reagujú, keď spíme na boku. Cvičme podľa potreby svojej dóše. Väčšina ľudí potrebuje nejaké cvičenie, napríklad jogu každý deň," radí Dr. Klára Hodničová.
Zároveň zdôrazňuje, aby sme obmedzili čas trávený pri počítači a vyhýbali sa dlhodobej intelektuálnej aktivite, ktorá posilňuje vátu. Ajurvéda odporúča počas menštruácie vynechať sex, ktorý môže spôsobiť nerovnováhu váty, taktiež sa vyhýbať masturbácii a orálnemu sexu s ohľadom na nevyužitú energiu. Život treba žiť podľa princípov ajurvédy, brániť sa negatívnym myšlienkam, vyvarovať sa verbálnych a fyzických útokov, neoddávať sa zármutku, neupadať do hnevu, vyhnúť sa pýche, nadutosti a egoizmu.
Stravu si vyberajme
podľa ročných období
Potrava má dodávať telu energiu - pránu, pre výživu tela a nasýtenie mysle. Dobrá potrava zabezpečí, že človek bude mať nielen správnu telesnú hmotnosť, ale že sa bude cítiť plný života, bude fyzický zdatný a zdravý. Stravu treba vyberať podľa ročných období, podľa svojej individuálnej konštitúcie a akejkoľvek prípadnej nerovnováhy dóš. Podľa filozofie ajurvédy závisí naše zdravie a pocit dobrej pohody na tom, ako vhodne zásobuje tráviaci systém naše telo výživnými látkami. To je dané nielen stravou, ktorú sme si zvolili, ale i spôsobom ako ju telo spracuje a vstrebá.
"Potrava sa delí na dva druhy, na ťažkú a ľahkú. K ťažkej strave podľa ajurvédy patria zemiaky, chlieb a ryža, je ťažko stráviteľná. Naopak, ľahká strava, ako napríklad varená zelenina a štavy, je ľahko stráviteľná. Správne vyvážené jedlo má byť zostavené v pomere tri diely ťažkého jedla k jednému ľahkému. Večer by sme si mali vybrať ľahké jedlo, ktoré menej zaťažuje tráviacu sústavu. Medzi ťažké potraviny patrí aj chlieb, obilniny a mlieko, maslo a smotana sa považujú za sladké a nemali by sme ich jesť súčasne s kyslými potravinami. Pre rôzne dóše sa odporúčajú rôzne druhy potravín, ale zo všetkého najdôležitejšie je jesť čerstvé a nespracované jedlo, čo zabraňuje usadzovaniu toxických látok v tele. Vzhľadom k tomu, že v ajurvédskej medicíne má najväčší význam zažívací systém, je dôležité starostlivo zvoliť nielen zloženie stravy, ale i spôsob stravovania. Pri jedle sa neodporúča sledovať televíziu alebo čítať noviny," vysvetľuje odborníčka na ajurvédu.
Potraviny
šiestich chutí
V ajurvéde možno potraviny rozdeliť podľa šiestich chutí - na sladké, slané, kyslé, horké, trpké, pálivé. Každá je zložená z dvoch základných prvkov a mnohých vlastných charakteristík. Potraviny sladkej chuti, napríklad cukor a šľahačka, dodávajú silu a majú laxatívny a tonizujúci účinok na organizmus. Soľ a slané potraviny stimulujú, ochladzujú a majú taktiež preháňajúci účinok. Kyslé chute obsiahnuté v citrusovom ovocí a nakladanej zelenine, stimulujú pálivé chute, ktoré ponúka mnoho druhov korenia, sú močopudné, stimulujúce, povzbudzujú potenie a pôsobia proti zápche. Horké chute sú diuretické, majú detoxikačný a tonizujúci účinok - špenát a ostatná listová zelenina sú horké. Trpké chute pôsobia na telo a myseľ sťahujúco a obmedzujú nadmernú sekréciu. K potravinám horkej chuti patrí karfiol a brokolica. Alkohol sa nepovažuje za súčasť zdravej ajurvédskej stravy, mali by sme ho piť iba výnimočne.
"Stravovať by sme sa mali podľa jarných období. Jar predstavuje kapha. V tomto období väčšina ľudí potrebuje menej jedla ako v zime. Niektorí ajurvédski liečitelia odporúčajú, aby zdraví ľudia aspoň jeden deň v týždni postili. Zamerať sa treba na pálivé, horké a trpké chute, vyhnúť sa potravinám s vysokým obsahom kyselín, tiež sladkým potravinám, spať v noci a vyhýbať sa zdriemnutiu počas dňa. V lete ( pitta) by sme mali konzumovať teplú stravu, ktorá telo ochladí, namiesto veľmi horúcej. Chladné a sladké jedlá telo ochladzujú. Vyhýbať sa treba potravinám, ktoré telo zahrievajú. Dávajme prednosť horkej a trpkej chuti, varme jedlá striedme, so syrom, jogurtom, paradajkami, citrónmi a s korením."
Jeseň a zimu predstavuje váta. Počas zimy môžeme konzumovať ťažšie jedlá, pretože sa zvyšuje metabolizmus. V tejto dobe si to váta vyžaduje. "Dávajme prednosť sladkým, kyslým a slaným chutiam. Pre toto obdobie sú vhodné potraviny ako med, mlieko, olej, ryža. Konzumovať môžeme aj varené, mastné jedlá. O tom, že sa potraviny podľa ajurvédy delia do troch hlavných kategórií, si povieme niekedy na budúce," povedala na záver Dr. Klára Hodničová.
Kto prežil niečo traumatizujúce, stratil kus duše
Šaman dokáže cestovať v zmenenom stave vedomia
Za šamana považujú Tungusi človeka, ktorý dokáže cestovať do inej skutočnosti v zmenenom stave vedomia. Slovo šaman pochádza zo Sibíri, šamanizmus existoval a pretrváva dodnes na všetkých kontinentoch. Ľudia veria, že šamani sa kontaktujú s duchmi, že sa s nimi rozprávajú. Šaman sa rozpráva s rastlinami, zvieratami, s celou prírodou. Robí to v zmenenom stave vedomia. Adepti šamanizmu sa môžu veľmi rýchlo dozvedieť, ako využiť vlastnosti rastlín na liečenie. Od pradávnych čias amazonskí šamani majú k dispozícii veľa druhov rastlín a poznajú piesne, ktoré týmto rastlinám zodpovedajú a ktoré ich rastliny samy naučili.
Šaman môže cestovať do inej skutočnosti, aby sa od duchov dozvedel, ako z ich hľadiska vyzerá problém danej osoby. Pritom je bezvýznamné, akú diagnózu ponúka vonkajší pohľad. Šaman musí neraz uskutočniť cestu do inej skutočnosti, aby sa dozvedel, aká je duchovná príčina choroby a podľa tejto príčiny sa rozhodnúť, aká terapia bude najvhodnejšia. Z hľadiska šamanov ľudia, ktorí nie sú duchovne silní, ľahko podliehajú fyzickým chorobám, nehodám, majú smolu. Tu klasická definícia choroby nefunguje. Šaman pomáha chorému získať kontakt s duchovnou silou. Podobá sa to imunologickému systému, ale presná analógia neexistuje. Sila robí človeka odolným proti chorobám. Ak je niekto často chorý, znamená to, že potrebuje spojenie so silou.
Šamani vedia, že nie sme sami. Keď jedna ľudská bytosť pracuje na tom, aby pomohla druhej v utrpení, duchovia k nej naťahujú ruky. Keď spolupracujú dvaja šamani, vtedy sa dejú zázraky. Každý, kto z hľadiska šamana prežil čosi traumatizujúce, stratil kus duše. Šaman sa vydáva hľadať túto stratenú časť duše a vracia ju majiteľovi. Deväťdesiat percent šamanov sa do zmeneného stavu vedomia dostáva pomocou jednotvárneho bubnovania, desať percent používa narkotiká. Všetko, čo šamani používajú, prináša výsledky. Hľadanie časti duše si takisto vyžaduje zmenený stav vedomia.
Niektorí šamani pomáhajú aj mŕtvym. Tých volajú sprievodcami duší. Z hľadiska šamana je napríklad človek v kóme mŕtvy. Šaman sa poberie vyhľadať jeho dušu a vrátiť ju do nášho sveta. Ak sa však bytosť nechce vrátiť, šaman vie, že náš svet nie je ten najlepší, vtedy jej šaman ukáže miesto, kam má ísť. Z pohľadu šamanov nie sme najdôležitejšie bytosti vo vesmíre. Ak chceme začať šamanské putovanie a dokážeme v duchoch vzbudiť spolucítenie a chuť pomáhať nám, môžeme sa naučiť veľa vecí, o ktorých ani netušíme, že existujú.
Očisťujúca kúra robí zázraky najmä s trávením
Nezabúdajme na ďumbier
O tom, že ďumbier (zázvor) má povzbudzujúce vlastnosti, vedela už svätá Hildegarda, mníška, žijúca v 11. storočí, ktorá bola aj slávnou bylinkárkou. Neodporúčala mladým mužom užívať jeho koreň vzbudzujúci predčasnú žiadostivosť.
V stredoveku bol ďumbier taký populárny v Európe, že stál na stole ako dnes soľ a korenie. Známe boli aj liečivé účinky ďumbiera. Podľa východných učení v tele človeka horí "tráviaci oheň". Tento však rokmi slabne, horšie trávime a v organizme sa hromadia škodlivé toxické odpady. Vtedy by sme mali pridávať do jedál prísady podporujúce látkovú premenu.
Ďumbier pritom robí zázraky. Očisťujúca kúra sa odporúča najmä ľuďom v zrelom veku, u ktorých "tráviaci oheň" pohasína. Proti prechladnutiu je výborný ďumbierový čaj, ktorý ideálne prečisťuje dýchacie cesty.
V živote je lepšie dávať ako dostávať
Dobrá karma je ovocím ducha
Zákon karmy pôsobí zvláštne a nie vždy chronologicky. Môže byť posunutý i o niekoľko životov, keď sa objavia také podmienky, ktoré je entita duše schopná splniť. Duša i skupiny duší sa vracajú zákonite na Zem alebo podľa vlastnej vôle, ale nepravidelne.
Karmické problémy spojené s inými osobami sa môžu posunúť, aby sa tieto osoby znova stretli. Každé blízke spojenie trvajúce dlho, je takmer určite karmou, dobrou alebo zlou. Dlhodobo zlá karma neexistuje, len dobrá, pretože jej cieľom je duchovný rast. Dobrá karma je výsledkom trpezlivosti, porozumenia, veselosti, tvrdej práce, štedrosti a starostlivosti, je ovocím ducha.
Ak hľadáme dokonalosť, začnime u seba. Na svete žije mnoho ľudí bez nádeje, ktorí sú podvýživení, sklamaní, rozčarovaní, bez obydlia. Či už sú príčiny hmotné alebo duchovné, nesmieme sa od ich potrieb odvrátiť, pretože všetci sme strážcami svojho brata. Keď prevezmeme na seba časť nákladu druhého, keď sa pokúsime napraviť jeho nedostatky, nielenže mu poskytneme službu, ale vytvárame si dobrú karmu a možno i lepšiu spoločnosť. Preto je lepšie dávať ako dostávať.
Malva POKORNÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári