Korzár logo Korzár Košice

Tip na recept od výtvarníka Dušana Baláža

Pri varení huspeniny zadriemal... Pre košického výtvarníka Dušana Baláža je aj varenie umením. "Variť som sa naučil pred vyše 20 rokmi, keď som sa

Pri varení huspeniny zadriemal...

Pre košického výtvarníka Dušana Baláža je aj varenie umením. "Variť som sa naučil pred vyše 20 rokmi, keď som sa rozviedol a ostal som sám so synom. Takže mi neostávalo iné, ako sa pustiť do varenia. Rád však používam v kuchyni fantáziu, lebo pre mňa je i samotné varenie tvorba, rovnako ako maľovanie. Veľmi mi záleží aj na tom, aby jedlo bolo nie len chutné a voňavé - preto používam veľa čerstvých byliniek, ktoré si doma dopestujem - ale aby aj krásne vyzeralo. Dávam si záležať aj na samotnom stolovaní," prezradil D. Baláž.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Patrí medzi tých mužov, ktorí varia pravidelne, nie len príležitostne. Najradšej rôzne guláše, kapsy plnené mäsom či čínske chuťovky. "Najradšej pripravujem kotlíkový guláš, samozrejme nad pahrebou. Je to doslova obrad. Keď ma nejaký kamarát zavolá k sebe na chalupu, je mu jasné, že má postarané o vynikajúci guláš..."

Kto veľa varí, nevyhne sa tomu, že sa mu občas čosi nepodarí... "Raz som urobil veľkú chybu. Začal som variť huspeninu. Tá musí niekoľko hodín pomaličky vrieť a ja som pri tom zadriemal. Zobudil ma štipľavý dym, všetko bolo pripálené, hrniec bol žeravý. Ešte šťastie, že nezačal horieť. Odvtedy si pri varení huspeniny dávam pozor, aby som nezaspal," dodal s úsmevom.

Kotlíkový guláš na víne

Potrebujeme: 400 gramov hovädzieho krku, 2 papriky, 2 paradajky, 2 strúčiky cesnaku, červená mletá paprika (sladká aj pálivá), gulášové korenie, majorán, soľ, mleté čierné korenie, olej, zemiaky, 0,7 dcl červeného vína. Postup: Mäso nakrájame na kocky. Ošúpanú cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky vložíme do vriacej vody, po chvíli ich vyberieme, ošúpeme a nakrájame na kocky. Papriku nakrájame na štvorčeky. Do kotlíka nalejeme trochu oleja, vložíme všetky pokrájané suroviny a pridáme koreniny, s výnimkou majoránu. Všetko to prikryté dusíme. Zo začiatku miešame pokiaľ zmes nepustí šťavu. Keď je mäso mäkké, prilejeme podľa chuti červené víno. Za miešania necháme všetko mierne povrieť. Ak treba, dochutíme a pridáme trochu majoránu. Zemiaky pridáme nakrájané na malé kocky, ale až keď je mäso takmer mäkké. Podávame s chlebom a pohárom červeného vína.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

kid

Autor: V PONDELOK 12. 3. 2007

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 833
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 505
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 564
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 439
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 346
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 301
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 272
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 023
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 695
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 167
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 819
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 342
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 748
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 26 695
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 161
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 167
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 819
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 342
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 986
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 748
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu