Korzár logo Korzár Košice

Tradičné spišské párky

Tradičné spišské párky sa narodili v mestečku pod Spišským hradom, v Spišskom Podhradí. Pochádzajú z dielne miestnych údenárov, akými boli napríklad

Varšanyiovci. Dnes v meste samotnom nenájdete ani jednu oficiálnu výrobňu tejto tradičnej regionálnej pochúťky, no spišské párky sa na stoloch Podhradčanov v priebehu roka objavujú veľmi často.

Zanietených domácich majstrov mäsiarov je tu niekoľko a tí spišské párky s tradičnou receptúrou pripravujú pre svoje rodiny, známych alebo iba tak z potešenia či lokálpatriotizmu, aby výroba spišských párkov v meste pod Spišským hradom nezapadla do zabudnutia. Jedným z nich je aj Štefan Sýkora. Ani jedna rodinná oslava, návšteva známych - rodených Podhradčanov či sviatky sa nezaobíde bez tejto mäsovej pochúťky. Ako sám Š. Sýkora vraví, "spišské párky robil môj otec a robím ich aj ja. Najlepšie chutia s horčicou, chrenom a chlebíkom. A jesť sa musia rukami, iba tak si ich dokáže človek správne vychutnať," tvrdí s úsmevom Podhradčan.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Práve ten ešte donedávna so svojim otcom spišské párky vyrábal na tradičnej plničke párkov, ktorú používal jeden z pôvodných majstrov údenárov pán Blaško. Ten bol ďalší zo slávnych podhradských mäsiarov, ktorého párky mali zvučné meno. "Otec so svojim kamarátom pánom Kukoľom získali tento stroj ešte v 60-tych rokoch minulého storočia. Táto liatinová plnička pochádza z Ostravy a vyrobená bola okolo roku 1920, teda má takmer 100 rokov. Môj nebohý otec dal na ňu vyrobiť nový plášť a vymenil piest. Niekoľko rokov spolu s kamarátom robili párky. Aj ja som im pomáhal a neskôr, keď otec zomrel stroj i záľubu vo výrobe párkov som zdedil po ňom. Otca to bavilo a párky ľuďom veľmi chutili. Tiež ich robili pre rôzne oslavy, svadby či sviatky, pre známych, rodiny a priateľov," zaspomínal Š. Sýkora. Plnička párkov bola určená na výrobu párkov z piatich kíl mäsa, je však potrebné ju opraviť a preto načas skončila v kôlni Š. Sýkoru. Ten dnes používa menší "párkovací" stroj. Je o čosi mladší, ako plnička a zmestí sa do neho 3 kg mäsa. Pochádza z Nemecka z obdobia 30. -40. rokov 20. storočia.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa slov Š. Sýkoru, tradičná receptúra na výrobu spišských párkov nie je nijakým tajomstvom. "Okrem soli, kvalitného mäsa, papriky tam nejde nič iné. Základ však tvorí správny pomer mäsa a samozrejme hicovanie v udiarni. Ak sú párky nesprávne hicované, strácajú na svojej chuti. Samozrejme, pri konzumácii sa nesmú variť, iba postupne otepľovať, aby sa chuť údeniny nevyplavila. No ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Ale tí, ktorí vedia, o čom je chuť tradičných spišských párkov, vedia kvalitu doceniť. Keď ku mne prídu rodení Podhradčania na návštevu, vždy im pripravím spišské párky. Posedíme, poklebetíme a dobre si zajeme, čo im pripomenie chuť domova," približuje Š. Sýkora.

A ako dlho trvá samotná príprava tejto pochúťky? To podľa Š. Sýkoru nie je náročná. "Záleží od toho, koľkí ich pripravujeme. Ak som sám ide mi to rýchlejšie. Ak pomáhajú známi a priatelia, je to doslova akýsi obrad a trvá to o čosi dlhšie. Príprava spišských párkov z 5 kg mäsa trvá tak tri hodiny, vrátane spracovania, naplnenia i hicovania. Záleží to aj od kvality čriev, do ktorých sa párky plnia. Najlepšie sú baranie. Z kila mäska pripravím 10 porcií párkov. Jedna porcia znamená jedna pára spišských párkov. Každý zje aspoň dve páry, takže vystačí to tak pre 20 ľudí," zdôrazňuje Š. Sýkora.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dodáva, párky sú najlepšie z bravčového mäska, presnejšie z laloku, pliecka a krkovičky. Môžu sa sa pripraviť aj zo stehna, no to je dosť suché, párky strácajú na štavnatosti. "Spišské párky majú svoje meno, ako tie franfurtské. Som hrdý na to, že v našom malom regióne sa zrodila táto tradičná pochúťka. Škoda len, že ich nemôžeme ponúkať aj návštevníkom mesta a okolia, možno by ich to viac prilákalo k nám na Spiš," dodal Š. Sýkora.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 850
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 358
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 965
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 803
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 593
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 487
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 084
  1. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  2. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  3. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  4. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  5. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  6. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  7. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  8. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 41 840
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 619
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 351
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 787
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 269
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 052
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 454
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 483
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  2. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  3. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  4. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  5. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  6. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  7. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  8. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 41 840
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 619
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 351
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 787
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 269
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 052
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 454
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 483
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu