Korzár logo Korzár Košice

Tip na recept trénera hádzanárov 1. MHK Košice Jána Hruščáka

Varenie? Najprv nevyhnutnosť, potom záľubaStaronový tréner extraligového mužstva 1. MHK Košice Ján Hruščák pričuchol k vareniu už ako chlapčisko,

Varenie? Najprv nevyhnutnosť, potom záľuba

Staronový tréner extraligového mužstva 1. MHK Košice Ján Hruščák pričuchol k vareniu už ako chlapčisko, keď tu prišiel študovať, na stavebnú priemyslovku. "Moje kuchárske začiatky boli asi v pätnástich, viac-menej som bol nútený púšťať sa do varenia. A odvtedy je to moja záľuba." Tú nemôže pokaziť ani občasná nehoda. "Sem-tam sa mi stane, že keď niečo postavím na sporák, vonku, pri robote, na to zabudnem." Tri či štyri hrnce plné zhorenej ryže tak už neslúžia svojmu účelu...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Varenie ma baví. Viem pripraviť každé jedlo a jediné, do čoho sa nepúšťam, je pečenie koláčov," vraví momentálne "cezpoľný" košický tréner. U nich, v rodinnom dome v Nižnej Kamenici, je vraj on pánom kuchyne. "Som v nej asi častejšie ako manželka. Motám sa tam hneď ráno, keď ešte rodina spí, a pripravujem raňajky. Stáva sa aj, že v nedeľu ich pošlem do kostola, a kým sa vrátia, obed je hotový." Aj suroviny boli hneď poruke, kým bolo času o ne sa starať. "Choval som doma králiky. Viedenské biele, modrooké, aj belgických obrov. Teraz sú klietky prázdne, lebo na to nemám čas. No keď potrebujem, otec mi dá, lebo stále má dva či tri čisté chovy."

No aby ste si nemysleli, že u Hruščákovcov sú ušiaci na tanieri od raňajok po večeru. "Patrím k ľuďom, čo zjedia všetko a nevyhýbam sa ani špenátu. Milujem napríklad zabíjačkové veci, ako huspeninu, tlačenky, či držky na rôzny spôsob. Dokážem sa najesť aj z polievky, či už z drškovej alebo fazuľovej, podbitej, na kyslo. Som dosť polievkový. Jediné, čo ma nenasýti, sú asi cestoviny, takže mojou najobľúbenejšou prílohou k jedlám sú knedle."

SkryťVypnúť reklamu

Králik na smotane

Suroviny: králik, 75g slaniny, 70g masla, kyslá smotana, 2 polievkové lyžice hladkej múky, koreniny na králika, cibuľa, soľ. Príprava: králika rozporcujeme na kúsky a prešpikujeme slaninou, na pekáči ho na masle osmažíme, pridáme pokrájanú cibuľu, okoreníme a osolíme. Potom ho za občasného podlievania dusíme až do mäkka. Keď je mäso mäkké, znovu podlejeme a pridáme múku rozšľahanú v kyslej smotane. Môžeme dochutiť aj citrónovou šťavou alebo octom. Králika podávame s knedlíkom alebo cestovinami.

Dobrú chuť!

mat

Autor: V PONDELOK 5.2.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 338
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 778
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 591
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 748
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 694
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 404
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 705
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu