Varenie? Najprv nevyhnutnosť, potom záľuba
Staronový tréner extraligového mužstva 1. MHK Košice Ján Hruščák pričuchol k vareniu už ako chlapčisko, keď tu prišiel študovať, na stavebnú priemyslovku. "Moje kuchárske začiatky boli asi v pätnástich, viac-menej som bol nútený púšťať sa do varenia. A odvtedy je to moja záľuba." Tú nemôže pokaziť ani občasná nehoda. "Sem-tam sa mi stane, že keď niečo postavím na sporák, vonku, pri robote, na to zabudnem." Tri či štyri hrnce plné zhorenej ryže tak už neslúžia svojmu účelu...
"Varenie ma baví. Viem pripraviť každé jedlo a jediné, do čoho sa nepúšťam, je pečenie koláčov," vraví momentálne "cezpoľný" košický tréner. U nich, v rodinnom dome v Nižnej Kamenici, je vraj on pánom kuchyne. "Som v nej asi častejšie ako manželka. Motám sa tam hneď ráno, keď ešte rodina spí, a pripravujem raňajky. Stáva sa aj, že v nedeľu ich pošlem do kostola, a kým sa vrátia, obed je hotový." Aj suroviny boli hneď poruke, kým bolo času o ne sa starať. "Choval som doma králiky. Viedenské biele, modrooké, aj belgických obrov. Teraz sú klietky prázdne, lebo na to nemám čas. No keď potrebujem, otec mi dá, lebo stále má dva či tri čisté chovy."
No aby ste si nemysleli, že u Hruščákovcov sú ušiaci na tanieri od raňajok po večeru. "Patrím k ľuďom, čo zjedia všetko a nevyhýbam sa ani špenátu. Milujem napríklad zabíjačkové veci, ako huspeninu, tlačenky, či držky na rôzny spôsob. Dokážem sa najesť aj z polievky, či už z drškovej alebo fazuľovej, podbitej, na kyslo. Som dosť polievkový. Jediné, čo ma nenasýti, sú asi cestoviny, takže mojou najobľúbenejšou prílohou k jedlám sú knedle."
Králik na smotane
Suroviny: králik, 75g slaniny, 70g masla, kyslá smotana, 2 polievkové lyžice hladkej múky, koreniny na králika, cibuľa, soľ. Príprava: králika rozporcujeme na kúsky a prešpikujeme slaninou, na pekáči ho na masle osmažíme, pridáme pokrájanú cibuľu, okoreníme a osolíme. Potom ho za občasného podlievania dusíme až do mäkka. Keď je mäso mäkké, znovu podlejeme a pridáme múku rozšľahanú v kyslej smotane. Môžeme dochutiť aj citrónovou šťavou alebo octom. Králika podávame s knedlíkom alebo cestovinami.
Dobrú chuť!
mat
Autor: V PONDELOK 5.2.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári