Zabíjačke nič nebráni, ale na výsledky rozboru vzoriek si bude treba počkať
Nová povinnosť, ktorá sa týka chovateľov ošípaných i hovädzieho dobytka pri zabíjačkách a platná je od 1. februára tohto roku, vyvolala vlnu diskusií a protichodných názorov. Niektorí ju vítajú, iní hovoria, že to nie je nič iné, len "preháňanie" chovateľov. O dôležitosti zavedenia tejto povinnosti, aj o konkrétnom postupe, hovoríme s riaditeľom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Košice-mesto (RVPS) MVDr. Vladimírom Šalitrošom, CSc.
Riaditeľ túto povinnosť víta a nevidí v nej žiadne politické rozhodnutie či súperenie strán, ale dôležitú veterinárnu ochranu občanov. "Trichinelóza - svalovec - je vážne parazitárne ochorenie. Človek sa ním môže nakaziť, ak zje nedostatočne tepelne opracované mäso alebo mäsové výrobky obsahujúce infekčné svalové larvy. Vážnym nebezpečím sú napríklad klobásy údené studeným dymom," tvrdí MVDr. Šalitroš. Trichinely sa môžu vyskytovať u doma alebo na farme chovaných zvierat, ale tiež u všetkých druhov cicavcov, všežravcov i bylinožravcov pohybujúcich sa vo voľnej prírode. A stačí, že domáce zviera, teda ošípana prišla do styku hoci s potkanom, resp. s líškou. Prípadne ľudia jedli divinu alebo klobásy, ktoré neprešli dostatočnou tepelnou úpravou. "Nákazy sú buď črevná alebo svalová a obe, aj tým, že sa larvy dokážu zavŕtať do krvných vlásočníc a krvným obehom sa dostávajú do kostrového svalstva a srdca, môžu viesť až k poslednému štádiu - smrti človeka."
I keď si niekto myslí, že sa táto choroba u nás v posledných rokoch nevyskytla, opak je pravdou. Naposledy bola zistená v roku 2003 na farme ošípaných na východnom Slovensku. "Pri každej zabíjačke, ktorá sa robí na bitúnku, sú spomínané parazity kontrolované. Už i doteraz to stanovoval zákon. Kto však zabíjal doma, ten takú povinnosť nemal, pritom jeho prasiatko môže neúmyselne ohroziť jeho, rodinu i každého, komu svoje produkty z nich postúpil."
Aby sa tak nestalo, pracujú teraz v RVPS na manuáli, ako by sa od 1. februára mali v mestských častiach vzorky odoberať. "Zabíjačka je dosť termínovaná akcia, deje sa najčastejšie pred Veľkou nocou alebo vianočnými sviatkami, takže zvládnuť to by nemal byť problém. Prvou povinnosťou chovateľa je, že musí našej správe oznámiť 24 hodín dopredu termín zabíjačky. Pri samotnej zabíjačke má z obidvoch polovíc tela odobrať vzorku bráničných pilierov vo veľkosti lieskového orecha alebo 5 x 5 cm a dať ich do igelitového vrecúška. Vrecká na jednotlivé miestne úrady doručíme my," konkretizoval MVDr. Šalitroš. Na vrecko treba napísať meno chovateľa, adresu bydliska, termín zabíjačky, prípadne telefonický kontakt a vrecko najneskôr do 12.00 v deň zabíjačky doručiť na miestny úrad. Keď sa zabíja cez víkend, vzorky v igelitovom vrecku položiť do chladničky, nie do mrazničky(!) a na úrad doručiť v pondelok do 12.00 h.
"Preto hovorím na miestny úrad, lebo sa chceme na tomto postupe a sústreďovaní vzoriek dohodnúť práve so starostami tých mestských častí, kde je chov domácich ošípaných. My po vzorku na základe telefonického nahlásenia prídeme a odvezieme ju. Chovateľa to nič nestojí, žiadne poplatky nezaplatí, len musí dodržať toto od februára platné nariadenie." Výsledok laboratórneho vyšetrenia bude oznámený do 24 hodín od doručenia do laboratória. Od času odobratia vzorky môže chovateľ v zabíjačke pokračovať. "Pokiaľ však nie sú potvrdené negatívne výsledky, žiadne produkty, ktoré neboli dôkladne tepelne upravené, by sa nemali jesť. Je to v záujme ochrany zdravia chovateľa i jeho najbližších," zdôraznil MVDr. Šalitroš.
Kto to nedodrží a uvedie do obehu produkty, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné, dopustí sa priestupku, za ktorý môže byť uložená v zmysle zákona pokuta do 20-tisíc Sk.
Alžbeta LINHARDOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári