V Kolíne hasil mrazené "cordon bleu"
Slovenský ľahkoatletický reprezentant Ján Gajdoš objavil v sebe kuchárske vlohy na prahu dospelosti. Musel sa naučiť sa variť, keďže v osemnástich bol na zahraničnom angažmá odkázaný sám na seba. "Považujem sa za dobrého kuchára. Snažím sa robiť trochu neobvyklé veci, so zaujímavou chuťou. Voľakedy som sledoval v televízii ´kuchára v čapici´, moja babka je vynikajúca kuchárka a priateľka tiež. Takže som sa mal od koho učiť."
Ale nie vždy to vypálilo tak, ako si nádejný majster varešky predstavoval. "Raz som si v Kolíne kúpil polotovar ´cordon blue´, že si ho vypražím. Mama mi poradila, na koľko mám zohriať olej, a asi ako dlho ho mám na ňom smažiť. Vybral som ho z mrazničky a taký nerozmrazený som ho šupol na olej. Tridsaťcentimetrový plameň som, našťastie, uhasil handrou, ktorú som mal po ruke. Potom som pokračoval vo vyprážaní, ale stále sa mi to zdalo nejaké tvrdé. Keď to konečne vyzeralo fajn, vybral som cordon bleu na tanier, pridal k nemu zemiaky a s chuťou som ho rozkrojil... No vo vnútri bolo úplne surové, stále krvavé mäso. Tak som to všetko presunul do koša a šiel sa najesť do mesta," spomína si atlét, milujúci zeleninové šaláty, hovädzie stejky a k nim suché červené vínko, na kuchárske začiatky. "Bez tých stejkov a vínka by určite neboli také výkony..."
Kurča na peruánsky spôsob
Suroviny: 4 vykostené kuracie stehná, cibuľa, 400 g mrkvy, 400 g šampiňónov, 200 g hrášku, zelený petržlen, polievková lyžica kari korenia, 2 dcl suchého bieleho vína, soľ, čierne korenie, olej. Príprava: kuracie stehná umyjeme, osušíme, slabo posolíme a na oleji zľahka osmažíme. V tom istom oleji do mäkka podusíme cibuľu, pridáme petržlenovú vňať, na kolieska nakrájanú mrkvu a na plátky šampiňóny. Pol lyžice kari korenia zmiešame s dcl vína, trošku zvaríme a vlejeme do hlbšej misy z jenského skla. Navrch dáme mäso a prikryjeme zeleninou, asi do tretiny misy a dusíme 10-15 minút. Pred ukončením pridáme hrášok, prilejeme zvyšok vína a pečieme asi pol hodinu. Jedlo podávame s ryžou, opekanými zemiakmi a zeleninovou prílohou.
Dobrú chuť!
mat
Autor: DPMK mení trasy, zastávky
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári