Sviatok Troch kráľov v mnohom pripomína obdobie Vianoc. V obci Jakubany to platí dvojnásobne. Na Trojkráľovú vigíliu nechýba štedrá večera, či iné
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
podobné zvyky. Oproti Vianociam je rozdiel ten, že sa nechodí vinšovať. "Zvykom som sa priučila u svokry. Deň pred Tromi kráľmi sa doma vyvára. Jedlo nie je mastné, je ochutené iba cesnakom a peprom. Na stoloch nechýba Slivčanka, čo sú rozvarené slivky s múkou, ďalej bobaľky. Niekto robí zase pirohy. Ja napríklad varím hubovú polievku. Na stoloch v Jakubanoch nikdy neboli ryby," opisuje miestne zvyky Anna Bondrová. Oproti tradíciám v iných lokalitách, v Jakubanoch nepoznajú med a oblátky.
Počas bohatej večere pred Tromi kráľmi majú ľudia za stolom dodnes žiľu. Sú to liečivé byliny, ktoré sa neskôr dávajú kravám a hydine. Poniektorí nachystajú aj zemiaky a zrno. Predtým to bola aj slama. To všetko dokáže navodiť nezameniteľnú atmosféru v domácnosti.
Na Troch kráľov, čo bolo posné, premení sa na mastné a hlavne štedré. Domáca klobáska, slaninka a šunka sú toho zárukou. Cirkevný sviatok ľudia oslavujú aj neobyčajným šatstvom. Ženy sa obliekajú do bieleho a obúvajú si kapcany. Muži sú v krojoch. V procesii na čele s farárom sa ide k miestnemu potoku. Posvätená voda má byť pre obyvateľov zárukou zdravia. Podľa zvykov sa na ľade vytesá kríž. Symboly troch kráľov sa múkou a vodou zakresľujú na dvere príbytkov.
Autor: rin
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári