Korzár logo Korzár Košice

V. Horecký: Slovenskú kuchyňu sme pretavili do 21. storočia!

Vynikajúcimi receptami, doplnenými farebnými fotografiami z autorskej dielne manželov Vladimíra a Zdenky Horeckých naši čitatelia inšpirujú v

piatkovej Pohode. Mladomanželky, ale aj skúsené gazdinky s chuťou listujú v kuchárskych knihách, ktoré pracovitý tandem Horeckých pripravuje už 11 rokov. V súčasnosti prichádzajú na trh hneď tri zaujímavé kulinárske publikácie - luxusná, v koži viazaná Velká kuchářka od A po Z z ostravského vydavateľstva, Veľká farebná hrnčeková kuchárka, ktorej výhodou je to, že namiesto prácneho váženia používa na meranie surovín hrnčeky a veľká kuchárska kniha Varenie a pečenie, ktorú autori považujú za najkrajšiu a sú na ňu právom pyšní. Milovníci dobrého jedla v nich nájdu recepty na predjedlá, polievky, hlavné jedlá i múčniky, bezmäsité i mäsité špeciality. Súčasťou veľkej kuchárky je vyše 400 farebných ilustrácií, v tej hrnčekovej nájdete okrem 180 obrázkov k receptom aj užitočné rady od renomovanej autorky Svatavy Poncovej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kde čerpáte inšpiráciu?

- Vždy sa vraciame ku slovenskej klasike. Náš trh zahĺtili prekladové kuchárske knihy, ktoré sú našim chutiam cudzie. Určite to poznáte, tie anglické alebo nemecké preklady, kde sa kladie dôraz na rýchle úpravy a jedlá ako sú bifteky. Nie je to tá naša slovenská kuchyňa, na ktorú sme zvyknutí. Neprávom ju zastrkávame do kúta, preto sme sa k nej vrátili a pretavili do 21. storočia tým, že na základné recepty polievok alebo hlavných jedál dávame ako alternatívu moderný spôsob technológie prípravy, ktorá nám varenie uľahčí a skráti a to napríklad v tlakovom hrnci, alebo v mikrovlnovej rúre.

Ako dlho trvá napísanie a nafotografovanie veľkej kuchárskej knihy ?

- Neviem, či to môžem priznať, lebo my robíme ako blázni od vidím do nevidím, soboty aj nedele. A keď to takto intenzívne ťaháme až na odpadnutie, tak jednu takú knižku robíme takých poctivých štyri až päť mesiacov. Manželka varí a pečie jedlá, ja fotím, konzumujú ich všetci naokolo. Dokonca susedov pes počas práce na druhom pokračovaní Múčnikov, už keď ma zbadal, tak sa odvrátil a ušiel, lebo už nechcel ani on, taký bol prejedený. (Smiech) Bývame v paneláku, ale máme veľkú chalupu na Hornom Turčeku, na ktorej pracujeme, takže všetci susedia naokolo sú zásobení. Samozrejme je v tom aj kúštik humanity, lebo v okolí bývajú aj starí ľudia, ktorých navštívime a z tých uvarených jedál im prinesieme to, čo majú radi.

SkryťVypnúť reklamu

Odkedy sa venujete písaniu kuchárskych kníh?

- Od roku 1995 a bola to viac menej náhoda, dostali sme k tomu maximálne neštandardne. V tom čase som robil riaditeľa závodu v knižnom centre v Martine a vždy mi neskoro dodali kalendáre na vianočný trh. Už tradične 15. decembra mi vydavateľstvo Osveta dodalo praktickú kuchárku a mňa išiel čert zobrať, lebo sa to už nedalo predať. Vždy som sa vadil s ich riaditeľom, ktorý mi raz povedal, aby som to teda nafotil ja a dal to načas. Neviem, či sa mi vtedy zamútil rozum, ale súhlasil som. Keď niečo sľúbim, zvyknem to aj dodržať a tak som skutočne ten kalendár nafotil a akosi sa to zapáčilo. Asi tri roky sme to potom robili súbežne s prácou v knižnom centre, potom prišli kuchárske knihy a nakoniec sme boli s manželkou nútení sa rozhodnúť, ktorou cestou sa vydáme. Zvíťazili kuchárske knihy, prešlo jedenásť rokov a sme presvedčení, že sme sa rozhodli dobre.

SkryťVypnúť reklamu

Ale k vareniu ste mali blízko aj predtým, nie?

- Samozrejme, manželka varila fantasticky, vždy sme mali z jedla pasiu. Aj preto mám, ako ja hovorím, takú podvýšku. Nehovorím o nadváhe, lebo váha je v poriadku, len by som mal merať aspoň dva a pol metra, aby to aj dobre vyzeralo. (Smiech.) Inak manželka je vyštudovaná technička líniových zariadení, ja ekonóm, čo sa mi aj teraz zíde.

Pýtať sa vás na to, čo sa v kníhkupectvách objaví najbližšie potom, čo vám vyšli tri nové diela, je asi hlúpe...

- Vôbec nie, pretože už v januári nám vychádza veľká farebná obrazová kniha Múčniky II, na ktorú sa teším úplne najviac. Venovali sme jej mimoriadnu pozornosť a úsilie. Pripravovali sme ju v najkrajších obdobiach roka na jar a jeseň, keď sa dali využiť všetky možné aj nemožné bylinky a kvietky na dekorácie. Je to nádherná kniha, pri ktorej sme sa doslova vyšantili.

Máte ešte nejaký nesplnený sen?

- Toho je strašne veľa, ale po veľkom pracovnom vypätí, ktoré máme za sebou, by sme si asi najviac želali aspoň týždeň na chate bez prípravy jedál. Iba tak nič nerobiť, relaxovať a na jar sadiť kvietky.

Ktoré z jedál máte najradšej?

- Všetky okrem špenátu, ktorý mi znechutili v jedálňach. To však neznamená, že recepty zo špenátu v našich knihách chýbajú. Dôležité je použiť čerstvé špenátové listy a jedlo správne ochutiť. Nemám rád ani morské príšerky. Ale v každej cudzokrajnej kuchyni si nájdem niečo, čo mi chutí. Rád navštevujem aj bufet štvrtej cenovej skupiny neďaleko nášho domova, kde fantasticky varí kuchár maďarskej národnosti. A keby ste prišli v niektorý deň, keď píšeme texty a nemáme čas na varenie, našli by ste nás, ako si zalievame vietnamskú polievku za 4 koruny z hypermarketu a dávame si chlieb so salámou.

Ako vyzerá štedrovečerná večera u takých majstrov kuchárov?

- Vraciame sa do detstva, dodržujeme klasické Vianoce. Na stole nebude chýbať rybacia polievka z kaprích hláv, kapustnica, vyprážaný kapor, zemiakový šalát a opekance s makom.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  2. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  3. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  5. Na Marka oharka do jarka
  6. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 022
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 895
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 9 094
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 369
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 845
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 141
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 742
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 482
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 755
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 324
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 460
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 678
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 099
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 064
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 579
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  2. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  3. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  4. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  5. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  6. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  7. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  8. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 755
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 324
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 74 460
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 678
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 17 099
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 064
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 734
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 579
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu