Korzár logo Korzár Košice

Tip na recept od redaktorky Slovenského rozhlasu Ivety Vaculovej

Pri varení popúšťa uzdu svojej fantáziiRedaktorka košického štúdia Slovenského rozhlasu Iveta Vaculová varí rada a nezľakne sa ani zložitejšieho

Pri varení popúšťa uzdu svojej fantázii

Redaktorka košického štúdia Slovenského rozhlasu Iveta Vaculová varí rada a nezľakne sa ani zložitejšieho receptu. "Okrem varenia mám rada aj dobré relácie o varení - najčastejšie na stanici Spektrum, kvalitné kuchárske knihy a český časopis Apetit. To všetko sú inšpirácie a tie sú potrebné tak ako v každom umení aj v tom kulinárskom," prezradila nám.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokiaľ ide o počiatky varenia - u I. Vaculovej sa vzťahujú k začiatkom manželstva a k narodeniu prvého syna. "Pomocníkom mi boli kuchárske knihy, no od striktného dodržiavania receptov a predpísaných postupov ma usilovne odnaúčal manžel, za čo som mu doteraz vďačná. Teraz už smelo popúšťam uzdu fantázii aj pri varení a nezaskočí ma, ak nejakú z predpísaných surovín nemám doma."

SkryťVypnúť reklamu

Jahňacie karí

Potrebujeme: 2 lyžice masla, 2 konzervy po 400 g posekaných paradajok, 285 ml vývaru, 1,5 kg jahňacieho stehna, hrsť posekanej mäty alebo koriandra, 285 ml bieleho jogurtu, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie, limetová šťava. Na karí pastu potrebujeme: 5 cm kúsok čerstvého ošúpaného ďumbiera, 2 červené cibule, 10 strúčikov cesnaku, 2 čerstvé čili papričky aj so semienkam, zväzok čerstvého koriandra. Na pikantnú voňavú posýpku potrebujeme: 2 lyžice feniklových semien, 2 lyžice celej rasce, 2 lyžice koriandrových semien, 2 lyžice celého čierneho korenia, klinček, kúsok celej škorice, 2 struky kardamomu, soľ a čerstvo zomleté čierne korenie. Všetky suroviny na posýpku opražíme na panvici na slabom ohni a potom podrvíme alebo rozmliaždime na jemný prášok. Postup: Rúru rozohrejte na 170° C. Všetky ingrediencie na pastu posekajte nahrubo, pridajte opečenú a zomletú pikantnú voňavú posýpku a všetko rozmixujte. Vo veľkom kastróle za stáleho miešania opražte pastu na masle dozlatista. Pridajte paradajky a vývar alebo vodu. Nechajte zovrieť, prikryte alobalom a dajte do rúry na 1,5 hodiny, aby sa vône rozvinuli čo najsilnejšie. Odstráňte alobal a varte ešte na sporáku, kým zmes nezhustne. Základnú kari omáčku máte hotovú. Jahňacinu opečte na olivovom oleji dozlatista, pridajte karí omáčku a duste na slabom ohni asi hodinu alebo domäkka. Posypte posekaným koriandrom, mätou a primiešajte jogurt. Posoľte a pokoreňte a pridajte veľa citrónovej šťavy. Podávajte s korenenými chlebíkmi, s ryžou a vychladeným pivom.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrú chuť!

kid

Autor: Premiéra v Thálii

Najčítanejšie na Košice Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 850
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 519
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 597
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 461
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 304
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 274
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 207
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 036
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 23 712
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 961
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 825
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 386
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 990
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 591
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 23 712
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 165
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 961
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 257
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 825
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 386
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 990
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 5 591
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu