premyslené od dekorácie cez vybrané stolovacie servisy, obrúsky, poháre až po slávnostné menu a najmä na všetky možné témy. Klasická svadba, privítanie dieťatka cez lyžiarsku, filatelistickú, šachistickú, rybársku motiváciu až po stôl a´la Adamsovci... To všetko možno vidieť v Michalovciach len raz v roku - na Gastroshow. Dvojdňové podujatie už šestnástykrát pripravila michalovská Združená stredná škola v spolupráci s hotelom Družba. Jeho cieľom je ukázať kreativitu a originalitu študentov. Počas dvoch dní sa na akcii premleli tisícky návštevníkov.
„To je vážne neuveriteľné, čo dokážu vymyslieť mladí ľudia," nadchýnala sa nad tabuľami staršia dáma, ktorá sa na Gastroshow prišla pozrieť zo Sobraniec: „Som konzervatívny typ, páči sa mi Oslava zlatej svadby, krstiny dvojičiek a Časy minulé. Tie ostatné sú originálne, ale ja som na klasiku. Muž je však šachista, určite by sa mu páčil Šach - mat."
Slávnostnou atmosférou sa prišla inšpirovať aj Diana zo Sečoviec: „Žiaľ, zopakovať to doma nie je možné z časových dôvodov. Ale možno vyskúšam urobiť tie malé žabky z piškót. Originálni si Adamsovci, veľmi pekný je aj Blikot sviečky zbližuje srdcia."
Väčšina študentov priznáva, že vymyslieť je vždy jednoduchšie, ako urobiť. „Predstava je, ale pozháňať k tomu všetko potrebné môže byť problém. Mne pomohol otec, lebo je rybár a rybky do akvárií na stole mám zo školy," hovorí Ivana Jergová, ktorá spolu so Simonou Simákovou pripravili Koniec rybárskej sezóny.
Časy minulé stvárnila štvorica študentov z Michaloviec. „Chceli sme, aby to bolo pompézne, ale s originálnymi detailmi. Staré mince na stole sú z bratovej zbierky, starodávny gramofón a fotoaparát som si požičal, doplnky sme pozháňali. Kozub bol vyrobený len na tento účel - som aj amatérsky stolár a pomohol mi ujo," prezradil Peter Ranič. Dobovú atmosféru vyčaril s M. Tóthom, J. Osifovou a M. Koncovou. Z ostatných stolov ho zaujal Šach - mat a Adamsovci, rovnaký tip mali aj iní študenti.
Príjemným prekvapením bola Gastroshow pre tých, ktorí na ňu prišli prvýkrát. „U nás sa to v takom veľkom nerobí, súťaže si robíme len na škole," priznal Maroš Kuchta zo Združenej strednej školy z Rožňavy. S Veronikou Baštákovou pripravili krstiny dvojičiek, ktoré obdivovali najmä mladé mamičky. Podobne reagovali aj Eva Rudyová a Štefan Onderčin z humenského SOU služieb. „Súťaže sme už absolvovali, ale takúto veľkú nie. Je plná nápadov," povedali unisono. Na kreativitu sa nemusia sťažovať, pripraviť tabuľu k vyhodnoteniu pretekov lyžiarov také jednoduché nie je. Originálne bolo stredovú kvetinovú dekoráciu umiestniť na lyžu....
Riaditeľ školy Miroslav Sivý dodáva, že súčasťou Gastroshow je vždy aj súťaž, „aby to bolo zaujímavejšie." Tento rok mali poroty čo robiť, tabúľ bolo až 22, okrem toho tu boli ponukové, prezentačné a degustačné stoly: „Moju cenu vyhrali študenti z Trebišova za tabuľu Blikot sviečky zbližuje, druhí boli spomínaní Rožňavčania s krstinami a tretie Časy minulé." Rodičovskú porotu oslovil Šach - mat, Adamsovci boli tretí. Hotel Družba ocenil Prebúdzanie. Verejnosti sa najviac páčilo Sympózium filatelistov, primátorskú cenu si vyslúžili Sladké tóny od Trebišovčanov.
Čerešničkou na torte bol večerný program, kde okrem zručne pripravených švédskych stolov a teplých bufetov nechýbali mažoretky, študentky, ktoré predvádzali vlastné modely, tancovalo a spievalo sa v piatich jazykoch, exhibične spod rúk šikovných Poliakov vychádzali originálne sladkosti... Škola pokrstila aj svoje prvé prezentačné CD. Riaditeľ vylúčil, že by tým bola paleta nápadov vyčerpaná, už teraz sa začína špekulovať nad budúcim ročníkom. Čo nové naň plánujú, neprezradil: „Uvidíte."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári