Žije v dobrovoľnom exile, o varenie sa starajú iní
Branislav Koniar, riaditeľ košického Medzinárodného maratónu mieru, vraj na kuchárske umenie Jamieho Olivera zďaleka nemá. No nepatrí ani k chlapom, ktorí nevedia, čo si za sporákom počať, keď sa v jeho blízkosti ocitnú. "Z polotovarov nie je problém pripraviť hocijaké jedlo. Tak bolo aj počas mojich študentských čias, alebo neskôr v železiarňach, keď existovala napríklad bulharská sarma, či podobné konzervové výrobky." K jeho najobľúbenejším pochúťkam vtedy patril aj tak chlieb, čo zostal z desiaty, natretý horčicou...
"Dnes by som si s jednoduchým viedenským rezňom v trojobale vedel poradiť, a podľa papiera by som dokázal aj niečo zložitejšie, ale našťastie nie som odkázaný na varenie. Žijem s človekom, ktorý varenie miluje, a robí to veľmi dobre. Okrem manželky sa doň púšťajú aj obe naše dcéry, takže žijem v akomsi dobrovoľnom exile, kde je varenie záležitosť iných."
Keď sa však niekedy do kuchyne pripletie, dá sa tam voľačo aj odkukať. "Moja činnosť spočíva iba v klasických pomocných prácach. Keď sa im do toho zamiešam, tak je to skôr v pozícii kibica a ochutnávača. Ale to je veľmi zodpovedná úloha."
Do výberu pokrmov sa B. Koniar nestará, lebo v jedle nepreberá. "Som typ, čo povie: varte si čo chcete, ja zjem všetko. Nemám vyhranenú nejakú kuchyňu, ale keď už, tak môže byť napríklad talianska. Cestoviny, zelenina, veľa mäsa nemusím, nežiada sa mi každý deň. Môžem sa spoľahnúť na manželku, že to bude vždy výborné."
Cesnaková pomazanka
Suroviny: dcl vody, kávová lyžica vegety, dcl oleja, vajce, 2 polievkové lyžice mlieka, 2 lyžice hladkej múky, pochúťková smotana, 30 dkg strúhaného syra, cesnak (podľa vlastnej miery). Príprava: vo vode povaríme vegetu, po zovretí pridáme zmes z oleja, mlieka, vajíčka a hladkej múky, miešame na miernom ohni, kým nezhustne. Po vychladnutí pridáme smotanu, strúhaný syr a cesnak, a na chvíľu vložíme do chladničky. Pomazanku môžeme natrieť na hrianky, čerstvý chlieb alebo bagetu, a chutí k nej (v takom počasí aké je dnes) aj prevarené vínko alebo horúci čaj.
Dobrú chuť!
mat
Autor: Premiéra Všetko o mužoch
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári