Korzár logo Korzár Košice
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Tip na recept

dnes od prezidenta 1. MHK Košice Borisa FarkašovskéhoNa halászlé ešte musí popracovaťKuchárske začiatky prezidenta hádzanárskeho klubu 1. MHK

dnes od prezidenta 1. MHK Košice Borisa Farkašovského

Na halászlé ešte musí popracovať

Kuchárske začiatky prezidenta hádzanárskeho klubu 1. MHK Košice Borisa Farkašovského sa datujú ešte k jeho študentským, internátnym časom. "Na vysokoškolskom internáte bývala každú sobotu a nedeľu suchá strava, to jest kus slaniny a tri vajcia. Vždy som sa to snažil ozdobiť aspoň nejakou zeleninkou, vetvičkou, pórom... Varenie ma baví. Každý má nejakého koníčka, niekto chodí po bazároch, zháňa starožitnosti, ja sa najradšej motám po obchodných domoch, vyberám si medzi potravinami a už si predstavujem, aké jedlo by som z nich mohol pripraviť."

Skryť Vypnúť reklamu

Najsilnejšou stránkou jeho kuchárskej osobnosti je experimentovanie. "Viem vymýšľať, manželka dokonca tvrdí, že z hľadiska variabilnosti som v kuchyni lepší ako ona." To sa traduje aj medzi jeho priateľmi, takže napríklad na poľovačke je vítaným hosťom. "Lebo som expert na guláše z diviny či tatársky biftek. Ten v každej súťaži s kamarátmi vyhráva. A určite to nie je z mojej strany narcizmus, že sa chválim. Je to fakt." Ale sú aj slabiny. "Najviac musím popracovať na halászlé, pri ktorom som už dvakrát vyhorel. Trošku som experimentoval so zeleninou, a bola z toho skôr zeleninová polievka ako halászlé."

Zásluhou jeho pracovnej zaneprázdnenosti má však domácu kuchyňu viac pod patronátom manželka. "Mojou doménou je nedeľa. Najmä deti si ju nevedia predstaviť bez kuracieho mäsa s plesnivým syrom, kápiou a šunkou. Zjem všetko, o čom svedčí mojich 115 kíl. Ale diétu kvôli nim držať nemienim."

Skryť Vypnúť reklamu

Polievka ála Farki

Suroviny: sušené alebo čerstvé huby (hríby, šampiňóny, aj iné), dva druhy suchej, najlepšie domácej klobásy, 2 litre 100-percentného paradajkového džúsu, šťava z kyslej kapusty (juška), soľ, celé nové korenie, olej alebo bravčová masť, cestovina (mrvenica). Príprava: v hrnci rozpustíme polievkovú lyžicu masti alebo pol deci oleja, pridáme nakrájané, premyté a vyžmýkané huby, na kolieska nakrájanú klobásu a 5 až 10 minút pražíme, kým klobása nepustí červenú šťavu. Zalejeme litrom vody, podusíme 5 minút, pridáme 2 l paradajkovej šťavy, 2-3 dcl jušky podľa chuti a necháme variť 5 minút. Medzitým uvaríme cestovinu, ale dáme ju na tanier, nie do polievky, lebo by sa rozmočila. S chlebom alebo rožkami hustá polievka polievka dokonale nasýti.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

mat

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 370
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 436
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 538
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 211
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 144
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 096
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 393
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 157
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 960
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 857
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné.

PCR testovanie odhalilo na východe 421 nových prípadov.

52m
Ilustračné.

Miera pozitivity sa väčšinou drží pod jedným percentom.

12 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

5 h
Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan

O klíme si kladieme falošné otázky.

22. jan
Nemocnice v Londýne sú pod tlakom.

Nový kmeň môže byť smrteľnejší.

19 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop