dnes od prezidenta 1. MHK Košice Borisa Farkašovského
Na halászlé ešte musí popracovať
Kuchárske začiatky prezidenta hádzanárskeho klubu 1. MHK Košice Borisa Farkašovského sa datujú ešte k jeho študentským, internátnym časom. "Na vysokoškolskom internáte bývala každú sobotu a nedeľu suchá strava, to jest kus slaniny a tri vajcia. Vždy som sa to snažil ozdobiť aspoň nejakou zeleninkou, vetvičkou, pórom... Varenie ma baví. Každý má nejakého koníčka, niekto chodí po bazároch, zháňa starožitnosti, ja sa najradšej motám po obchodných domoch, vyberám si medzi potravinami a už si predstavujem, aké jedlo by som z nich mohol pripraviť."
Najsilnejšou stránkou jeho kuchárskej osobnosti je experimentovanie. "Viem vymýšľať, manželka dokonca tvrdí, že z hľadiska variabilnosti som v kuchyni lepší ako ona." To sa traduje aj medzi jeho priateľmi, takže napríklad na poľovačke je vítaným hosťom. "Lebo som expert na guláše z diviny či tatársky biftek. Ten v každej súťaži s kamarátmi vyhráva. A určite to nie je z mojej strany narcizmus, že sa chválim. Je to fakt." Ale sú aj slabiny. "Najviac musím popracovať na halászlé, pri ktorom som už dvakrát vyhorel. Trošku som experimentoval so zeleninou, a bola z toho skôr zeleninová polievka ako halászlé."
Zásluhou jeho pracovnej zaneprázdnenosti má však domácu kuchyňu viac pod patronátom manželka. "Mojou doménou je nedeľa. Najmä deti si ju nevedia predstaviť bez kuracieho mäsa s plesnivým syrom, kápiou a šunkou. Zjem všetko, o čom svedčí mojich 115 kíl. Ale diétu kvôli nim držať nemienim."
Polievka ála Farki
Suroviny: sušené alebo čerstvé huby (hríby, šampiňóny, aj iné), dva druhy suchej, najlepšie domácej klobásy, 2 litre 100-percentného paradajkového džúsu, šťava z kyslej kapusty (juška), soľ, celé nové korenie, olej alebo bravčová masť, cestovina (mrvenica). Príprava: v hrnci rozpustíme polievkovú lyžicu masti alebo pol deci oleja, pridáme nakrájané, premyté a vyžmýkané huby, na kolieska nakrájanú klobásu a 5 až 10 minút pražíme, kým klobása nepustí červenú šťavu. Zalejeme litrom vody, podusíme 5 minút, pridáme 2 l paradajkovej šťavy, 2-3 dcl jušky podľa chuti a necháme variť 5 minút. Medzitým uvaríme cestovinu, ale dáme ju na tanier, nie do polievky, lebo by sa rozmočila. S chlebom alebo rožkami hustá polievka polievka dokonale nasýti.
Dobrú chuť!
mat
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári