Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Tip na recept

dnes od prezidenta 1. MHK Košice Borisa FarkašovskéhoNa halászlé ešte musí popracovaťKuchárske začiatky prezidenta hádzanárskeho klubu 1. MHK

dnes od prezidenta 1. MHK Košice Borisa Farkašovského

Na halászlé ešte musí popracovať

Kuchárske začiatky prezidenta hádzanárskeho klubu 1. MHK Košice Borisa Farkašovského sa datujú ešte k jeho študentským, internátnym časom. "Na vysokoškolskom internáte bývala každú sobotu a nedeľu suchá strava, to jest kus slaniny a tri vajcia. Vždy som sa to snažil ozdobiť aspoň nejakou zeleninkou, vetvičkou, pórom... Varenie ma baví. Každý má nejakého koníčka, niekto chodí po bazároch, zháňa starožitnosti, ja sa najradšej motám po obchodných domoch, vyberám si medzi potravinami a už si predstavujem, aké jedlo by som z nich mohol pripraviť."

Skryť Vypnúť reklamu

Najsilnejšou stránkou jeho kuchárskej osobnosti je experimentovanie. "Viem vymýšľať, manželka dokonca tvrdí, že z hľadiska variabilnosti som v kuchyni lepší ako ona." To sa traduje aj medzi jeho priateľmi, takže napríklad na poľovačke je vítaným hosťom. "Lebo som expert na guláše z diviny či tatársky biftek. Ten v každej súťaži s kamarátmi vyhráva. A určite to nie je z mojej strany narcizmus, že sa chválim. Je to fakt." Ale sú aj slabiny. "Najviac musím popracovať na halászlé, pri ktorom som už dvakrát vyhorel. Trošku som experimentoval so zeleninou, a bola z toho skôr zeleninová polievka ako halászlé."

Zásluhou jeho pracovnej zaneprázdnenosti má však domácu kuchyňu viac pod patronátom manželka. "Mojou doménou je nedeľa. Najmä deti si ju nevedia predstaviť bez kuracieho mäsa s plesnivým syrom, kápiou a šunkou. Zjem všetko, o čom svedčí mojich 115 kíl. Ale diétu kvôli nim držať nemienim."

Skryť Vypnúť reklamu

Polievka ála Farki

Suroviny: sušené alebo čerstvé huby (hríby, šampiňóny, aj iné), dva druhy suchej, najlepšie domácej klobásy, 2 litre 100-percentného paradajkového džúsu, šťava z kyslej kapusty (juška), soľ, celé nové korenie, olej alebo bravčová masť, cestovina (mrvenica). Príprava: v hrnci rozpustíme polievkovú lyžicu masti alebo pol deci oleja, pridáme nakrájané, premyté a vyžmýkané huby, na kolieska nakrájanú klobásu a 5 až 10 minút pražíme, kým klobása nepustí červenú šťavu. Zalejeme litrom vody, podusíme 5 minút, pridáme 2 l paradajkovej šťavy, 2-3 dcl jušky podľa chuti a necháme variť 5 minút. Medzitým uvaríme cestovinu, ale dáme ju na tanier, nie do polievky, lebo by sa rozmočila. S chlebom alebo rožkami hustá polievka polievka dokonale nasýti.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

mat

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. Päť chýb pri zateplení strechy
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 695
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 514
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 932
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 713
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 916
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 213
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 073
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 618
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 518
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 354
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Koronavírus na Slovensku: Plošné testovanie bude, od soboty platí zákaz vychádzania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Premiér Igor Matovič a minister vnútra Roman Mikulec na rokovaní Ústredného krízového štábu.
Ilustračné.
Pri vstupe do budovy košických súdov musí každý prejsť dôkladnou kontrolou.

Spišský emeritný i pomocný biskup majú Covid-19

Pozitívne testovaný bol aj rektor kňazského seminára a 15 seminaristi.

Kňazský seminár na Spišskej Kapitule. Covid-19 sa nevyhol ani jemu.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Plošné testovanie bude, od soboty platí zákaz vychádzania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Igor Matovič hovorí o nových opatreniach.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop