Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Posledný kováč v Levočských vrchoch

Priznajme si, dnešná mladá generácia iba málo pozná každodennú tvrdú chlapskú robotu ba až drinu. Michal Kešeľák z Oľšavice má 63 rokov a s ťažkou

lopotou si tyká. Od svojho otca totiž prebral kováčske žezlo. Ak prídete k nemu do vyhne uvidíte výjav, ktorý je už len v rozprávkach či filmoch na televíznych obrazovkách. Tento kováč okrem iného podkúva miestnym ľuďom kone.

Dediny v Levočských vrchoch sú známe aj tým, že miestni obyvatelia, hlavne tí starší, tu gazdujú. Obrobené políčka, kravy, či kone, ktoré slúžia hlavne na práce v lese tu nie sú výnimočné zvieratá. Nečudo, že kováča by v Levočských vrchoch vyvážili aj zlatom. M. Kešeľák je jediný, kto vykonáva túto prácu. "Kováčom bol môj otec. Od mala som bol vo vyhni, so všetkým som mu pomáhal. S určitosťou som vedel, že aj ja budem kováčom. Keď však prišla kolektivizácia a začali sa zakladať družstvá komunisti likvidovali súkromníkov a živnostníkov. Musel som sa vyučiť za automechanika," popisuje kováč z Levočských vrchov.

Skryť Vypnúť reklamu

Aj keď vykonával svoje povolanie, vyhni však ostal verný stále. Jednoducho bol dopyt, stále mal čo robiť. A na dôvažok, na okolí už niet žiadneho kováča, podobná situácia bola aj za čias jeho otca. Dvor a vyhňu rodiny Kešeľákovcov preto navštevovali ľudia z okolitých i vzdialenejších dedín.

"Videl som na rôznych jarmokoch aj takzvaných moderných kováčov, sú to poväčšine mladí ľudia. Poprezeral som si ich výtvory, také kadejaké veci na okrasu. U nás však kováčstvo vždy súviselo s prežitím. Kolár urobil koleso na voz, kováč ho musel však okuť. Ak by ľudia nemali pluhy, brány, motyky, sekery či iné poľnohospodárske náčinie, ktoré sa vyrábajú práve vo vyhni, nemali by z čoho žiť," popisuje krutú realitu čias minulých možno jeden z posledných kováčov v regióne.

Skryť Vypnúť reklamu

Keďže kováč bol takto žiadúci, dá sa predpokladať, že k rodine Kešeľákovej sa peniažky len tak hrnuli. Kováč z Oľšavice sa nad naším dotazom poriadne zasmeje. "Kdeže, v tomto kraji ľudia vždy ťažko robili a nikdy nebolo boháči. Veľmi často sme robili pre miestnych aj na dlh. Ináč sa nedalo," spomína M. Kešeľák.

Práca z horúcim železom si jednoznačne vyžaduje poriadnu silu a zručnosť. Predstavte si, že sa celý deň pohybujete v horúcej vyhni a kujete železo s minimálne kilovým železom. Vôňou jedinečnosti zaváňa také podkúvanie koní. Napriek tomu, že je to bezbolestný proces, pre tieto zvieratá je to stres. "Pri podkúvaní musím byť veľmi opatrný. Klinec sa musí trafiť rovno do kopyta. Nešťastím by bolo, keby sa kvôli nešikovnosti kováča dostal klinec do živého. Koňa by to samozrejme bolelo, rana by sa mohla zapáliť či hnisať. Aj podkova musí byť ukutá presne na mieru. Tak ako keď krajčír šije šaty pre ľudí," s úsmevom popisuje tento dôchodca.

Skryť Vypnúť reklamu

M. Kešeľák je zrejme posledným kováčom v Levočských vrchoch. Nemá totiž následníka. Jeho deti vyštudovali a usadili sa v mestách.

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 951
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 021
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 632
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 031
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 045
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 723
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 521
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 353
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 274
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 140
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

11 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop