"Ildikó zo Susedov nie je môj prípad..."
Herečka košického divadla Thália Viki Ráková rada varí, no v týchto dňoch má doslova smolu. V byte, v ktorom býva spolu s ďalšími kolegyňami z divadla, sa práve prerába kuchyňa, takže Viki by len ťažko mohla čosi ukuchtiť. "Inak však varím naozaj veľmi rada. Najradšej varím pre priateľa, ale momentálne sme odkázaní na reštaurácie. Nie som však ako moja postava Ildikó Stromokocúrová v seriáli Susedia - ona vôbec nevie variť a to nie je môj prípad," vysvetlila nám herečka.
Variť sa učila už ako malé dievčatko, keď zvedavo nazerala mamke do hrncov. "Bola som ako taký malý šéfkuchár a vyzvedala som sa, čo sa ako pripravuje. Dnes najradšej pripravujem rôzne mäsové jedlá, najmä pikantné maďarské, avšak viem pripraviť aj polievky či prívarky. Čo sa týka pečenia - zákusky a koláče nerobím, lebo sama nie som veľmi na sladké. Iné je to so slivkovými guľami či buchtami na pare. Takéto sladké jedlá mám rada."
Ako každej kuchárke, aj V. Rákovej sa v kuchyni pritrafila nejedna ´nehoda´. "Keďže mám rada korenené jedlá, už sa mi stalo, že som to prehnala a jedlo bolo príliš pikantné. Bolo síce potom ako správne maďarské, ale nikto to nechcel jesť. Inak sa mi v kuchyni celkom darí, len si pamätám na jeden prípad, kedy z ničoho nič začala vystreľovať panvica. Poriadne ma to vyľakalo," dodala.
Slivkové gule s makom
Potrebujeme: 750 g zemiakov, 250 g hrubej múky, soľ, 100 g práškového cukru, 150 g maku, 100 g masla, slivky. Postup: Zemiaky uvarené v šupke očistíme a postrúhame. Pridáme múku, soľ a tuhé cesto, ktoré hneď vyvaľkáme, nakrájame na štvorčeky a plníme slivkami. Cesto spojíme a v dlaniach pošúľame. Varíme v slanej vode 5 - 7 minút. Uvarené necháme na sitku odkvapkať a potom ich vložíme do rajnice na rozpustené maslo.
Posypeme zomletým makom, zmiešaným s práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
kid
Autor: V PONDELOK 16. 10.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári