Emília Kaľavská a Anna Ungerová. Pani Vilma na nich nedá dopustiť. Aj úsmev na jej tvári pri našej návšteve prezrádzal, že ich rada vidí. Vilma Kozáková sa narodila pred 94 rokmi a dnes je najstaršou Krompašankou. Už pár minút v jej spoločnosti však nikoho nenechá na pochybách, že i napriek svojmu veku je veľmi aktívna a čulá. Hneď v úvode prezradila, ako prišla k svojmu menu. "Otec bol počas vojny v zajateckom tábore. Bol ranený a starala sa o neho jedna milá opatrovateľka. Volala sa Vilmuška. Mne dal meno práve podľa nej," prezradila V. Kozáková.
S manželom Krompašanom sa pani Vilma pôvodom z Trnavy, zoznámila v Prahe, kde obidvaja pracovali. Hoci mali iba jedného syna, vychovala ďalšie 4 deti z rodiny. Počas života zažila mnoho úsmevných príhod, no stratila veľa blízkych ľudí vrátane manžela. Bohužiaľ prežila aj vlastného syna. Aj dnes sa pri spomienke na neho V. Kozákovej tisnú slzy do očí. "Syn vyštudoval jadrovú fyziku na Lomonosovej univerzite v Moskve. Tam sa zoznámil aj so svojou prvou ženou, tiež jadrovou fyzičkou. Neskôr išiel pracovať do Plzne. Oženil sa po druhýkrát. Odišla som tam s ním, keďže som ako 56-ročná ovdovela. Zrazu však ochorel a náhle zomrel. Mal iba 56 rokov. Nevesta s deťmi odišla bývať do Bratislavy a ja som sa vrátila do Krompách," spomína pani Vilma.
Jej mamka bola pôrodnou asistentkou a priviedla na svet okrem Vilmy ešte ďalších osem vlastných detí. V. Kozáková však ostala zo súrodencov už len sama. Dlhovekosť je u nich asi v rodine. Veď jej posledný brat sa dožil 96 rokov. Najmladšiu sestru však pochovala vo veku 26 rokov. Zomrela v autobuse pri leteckom nálete počas vojny.
V. Kozáková je veľmi milá a usmievavá pani. Vek si nepočíta. To je aj jej recept na dlhovekosť. "Roky som nikdy nepočítala," zdôraznila. Kondíciu si udržiava prechádzkami a nezaháľa ani doma. Každý deň si sama navarí a v sezóne aj zavára. Ročne tak zavarí aj 50 kíl ovocia. V jej chladničke a špajzke nájdete aj zavárané uhorky i lečo. Rada pečie. Kvôli srdiečku však varí málo slané jedlá. V stravovaní má jednu zásadu. "Jem striedmo, nepijem a nefajčím. Z jedla mám najradšej kurací perkelt s ryžou. Najviac však jem zeleninu a ovocie. Musím ich mať každý deň. Uhorky, paradajky, papriky, kapustu či špenát....zeleninový šalát si vždy urobím do veľkej misy a jem veľkou lyžicou," prezradila s úsmevom pani Vilma. A hneď pridala aj svoj denný jedálniček. Raňajkuje čaj s mliekom, chlieb s maslom, džemom alebo syrom. Na obed má najradšej spomínaný kurací perkelt a množstvo zeleniny. A pred spaním si namiesto tabletiek na spanie vezme 2 lyžice medu. Z jedálnička však celkom vylúčila údeniny.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári