Do studenej vody sa im veľmi nechcelo, no napriek tomu desiatka chlapov v gumových oblekoch sieť zatiahla. Pri prvom výlove mali z toho obrovskú srandu, pretože väčšina ešte netušila, čo na nich skutočne čaká. Túto prácu síce už niekoľko rokov po sebe vykonávajú väzni zo Šace, no prot vlaňajšku došlo ku "generačnej" výmene. Prišli mladí a statní, čo si pochvaľuje vedúci rybničného hospodárstva firmy Edemi v Períne - Chýme Matej Grentzer.
"Väzni sa osvedčili najviac. Predtým som robil s brigádnikmi, je to však ťažká práca, jeden deň prišli, na druhý som už musel zháňať iných," vysvetľuje M. Grentzer.
Včerajší výlov sa začal poriadne zostra, chlapi boli nabudení a vošli so sieťou do severnej časti rybníka. "Nevládzem, je to ťažké jak sviňa. Tá voda je studenááá..." kričal jeden z mužov na svojho kamaráta, ostatní ho však vysmiali: "Ťahaj spodok! Čo tam stojíš ako lemra!"
Hoci chlapi ťahali ťažkú sieť, uviazli v nej zväčša malé ryby. Boli príliš hluční a odplašili ich. Napriek tomu sa našlo niekoľko statných kaprov i šťúk.
Rýb by malo byť podľa M. Grentzera na trhu pred Vianocami dostatok, aj keď počas roka trápili rybárov v Períne pytliaci.
"Stále sa ukazujú, úplne tomu nezabránime. Pred niekoľkými rokmi ich bolo viac ako teraz, zákony sú prísnejšie, a tak sa boja. No problémy narobia."
Nevylovili však zďaleka všetko, nemé tváre, skákajúce nad hladinu, sú toho dôkazom.
"Podľa jarnej násady predpokladám, že výsledok bude rovnaký ako v minulom roku. Mali by sme mať vyše tristo metrákov kapra, dvesto kíl šťúk a asi 50 metrákov tolstolobika. V lete sme mali problémy s veľkými horúčavami, čo rybám neprospieva. Našťastie som žiaden úhyn nezaznamenal. Predpokladám, že ryby budú pekné, hlavne na južnej strane sa ukazuje byť veľmi pekný prírastok. Kapry sú veľké, predpokladám, že priemerne s váhou 2,5 kila a viac."
Kilogram kapra (podobne aj amura) z rybníkov v Períne by mal stáť 80 korún, tolstolobik vyjde kupujúceho na 50 Sk za kilo. Najdrahšou pochúťkou bude zrejme šťuka po 200 Sk za kilogram.
"Predávať budeme priamo v Períne a ešte snáď na dvoch-troch miestach, ktoré však ešte nemáme vybraté. Veľa ľudí chodí priamo k rybníkom, za tie roky si na nás už zvykli," dozvedáme sa od vedúceho rybničného hospodárstva.
Niekoľkoročná stagnácia spotreby rýb podľa M. Grentzera začína byť minulosťou. Ľudia znovu začínajú ryby jesť.
"Záujem jednoznačne stúpa. Najmä čo sa týka tolstolobika. Nevedeli sme ho predtým predať, teraz ide prvý na odbyt."
Aj naprek tomu je veľa takých, ktorí preferujú nákup mrazených rýb, prípadne filé pred živými. Hlavne kvôli nebezpečným kostičkám, čomu sa v Períne len potmehútsky smejú...
"To nie je problém, vykostenie netrvá viac ako tri minúty, je to jednoduché. Všetko chce ale cvik. Niečo som sa naučil od starých rybárov, na iné veci som prišiel sám."
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári