Usmažené slimáky mu vo Francúzsku chutili ako huby
Hoci sa riaditeľ Športového gymnázia v Košiciach Slavomír Šipoš dušuje, že bežné raňajky, ako je praženica či párky, zvládne, sám sa radí medzi sviatočných kuchárov. "Ani nie sviatočný, skôr raňajkový. Na tom nemôžem nič pokaziť. Keby som bol odkázaný sám na seba, určite by som sa nestratil. Doteraz sa mi nepodarilo nič pripáliť alebo zbabrať tak, že sa to nedalo jesť. Azda aj preto, že nejaké veľké kuchárske veci som nikdy nerobil." Hlavnú zodpovednosť za kuchyňu má manželka, no on pomáha aspoň čistením zemiakov a zeleniny.
Najradšej si pochutná na domácej, slovenskej kuchyni, odkiaľ je aj celkom jednoduchý recept na sladké "Zemplínske pirohy". "To je jedna z mojich obľúbených pochúťok, sladké mám všeobecne rád. Chutia mi aj bryndzové halušky, hoci na Zemplíne, odkiaľ pochádzam, sa robievali skôr s kapustou a slaninkou, lebo bryndza tam nebola." To však neznamená, že na mape receptov sa Šipošovci nepozrú aj za hranice. "Rád mám maďarskú kuchyňu, najmä pre tú pikantnosť. Nepohrdnem ani talianskou kuchyňou." Aj cestovinové jedlá sa často objavujú na ich jedálničku. Na pizzu však riaditeľa Športového gymnázia asi nenavnadíte.
"V zahraničí som si najviac zgustol na slimákoch vo Francúzsku. Nevedel som si predstaviť, že také niečo dám vôbec do úst, ale keď som ich okoštoval, hneď mi zachutili. Boli vynikajúco pripravené, jemne usmažené, chutili ako nejaké huby." S. Šipoš v jedle nie je prieberčivý, ale sú aj krajiny, kde nad čudným obsahom taniera ohŕňal nosom. "Napríklad vo Fínsku nad ich sladkými, ovocnými a studenými polievkami. Jeden Francúz mi vravel, že fínska kuchyňa je najhoršia na svete. Môžem to potvrdiť..."
Zemplínske pirohy
Suroviny: polohrubá múka, vajíčka, voda, cukor, maslo, tvaroh, slivkový lekvár. Príprava: z múky, vajec a vody urobíme cesto, rozvaľkáme ho a nakrájame na štvorčeky. Tie naplníme tvarohom alebo lekvárom a dáme asi na 10 minút variť do vriacej vody. Po vybratí ich potrieme maslom a môžeme podávať.
Dobrú chuť!
mat
Autor: Medveď hnedý (Ursus Arctos)
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári