Poslední írski svadobčania vyšli z bazéna až o pol šiestej ráno
Svadobná agentúra Daisy organizuje svadby na kľúč nielen pre ľudí z Košíc a okolia, ale aj pre zahraničných snúbencov. Pred dvoma týždňami v Kaplnke sv. Michala zložil sľub manželský netradičný pár. Nevesta a ženích pochádzali z Írska. Keďže sa málokedy stáva, aby si cudzinci vybrali za miesto sobášneho aktu práve Košice, oslovili sme ich a opýtali sa, čo ich k tomu viedlo.
V piatok o 15. hodine mohli byť Košičania v okolí kaplnky Sv. Michala prekvapení. A to hneď z viacerých dôvodov. Piatky totiž nie sú dňami, kedy sa u nás svadby konajú, na otvorenú kaplnku si ešte mnoho Košičanov nezvyklo, tobôž nie na sobáš v nej. A o svadobnom obrade v anglickom jazyku ani nehovoriac... Vidieť košického farára, oddávajúceho svadobný pár perfektnou angličtinou, malé družičky v červených šatôčkach, čítajúce texty zo svätého písma v anglickom jazyku, to sa veru často nepritrafí.
Po tom, čo fotograf novomanželov zvečnil pri Dóme sv. Alžbety, hrajúcej fontáne či v parku, všetkých 57 Írov sa presunulo do reštaurácie a kaviarne hotela Hrabina na Bukovci. Rozbíjanie tanierov a upratovanie črepín pre šťastie ani prenášanie nevesty cez prah, známe z našich akcií podobného druhu, sa tam ale nekonalo. Írska nevesta totiž chcela mať svadbu na írsky spôsob. "Jediným zvykom, ktorý sa v Írsku zrejme dodržiava, je to, aby nevestu v svadobných šatách ženích naozaj nevidel skôr ako pred oltárom. To sa nám zabezpečiť aj podarilo," vraví Bc. Bérešová, riaditeľka agentúry Daisy.
Použili ťaháky
Írska svadobná hostina sa na našu nepodobá. Ako hlavné jedlo sa nepodáva jeden druh jedál, ale viac. Hostia si preto mohli vyberať to, na čo mali práve chuť. "Ako predjedlo sa servíroval krevetový kokteil, kuracia rolka a proschuto so žltým melónom. Polievku mali všetci rovnakú - zeleninovú krémovú. Hlavným jedlom bol biftek so zeleninou, bravčové plnené súdky so slaninou, sušenou slivkou a rokfortovou omáčkou a lososový stejk s anglickou zeleninou. Príloha bola ku každému jedlu rovnaká - opekané zemiaky vcelku," opisuje írske svadobné hody manažérka hotela Mgr. Mária Farkašová. Na záver prišla na rad sladká bodka gurmánskeho programu - štyri druhy dezertov. Hostia si mohli vyberať medzi palacinkami s ovocím, čokoládou a šľahačkou, zacherovou tortou, jablkovou štrúdľou so škoricovou omáčkou a zmrzlinovým pohárom.
"Podávať niekoľko druhov jedál naraz toľkým hosťom bolo pre obsluhujúci personál trošku náročnejšie. Ale poradili sme si," vraví manažérka. Vysporiadať sa s týmto problémom pomohli čašníkom ťaháky rozvešané po stenách a chladničkách v kuchyni. Podľa nich sa orientovali v spleti stolov a rôznych druhov jedál, tak aby bolo všetko úplne dokonalé.
Po jedle hlavní družbovia a obaja otcovia rozprávali zábavné príbehy zo života mladomanželov. "Príbehy mali starostlivo pripravené na papieri. Boli vtipne interpretované a každý sa na nich zabával," vraví Bc. Bérešová. Keď doznel posledný príbeh, malé družičky si "spomenuli", že majú konfety v košíčku. Začali sa nimi ohadzovať a spontánnou detskou veselosťou nakazili aj dospelých tak, že odštartovali skutočnú írsku svadobnú zábavu.
Kultúrnou vložkou írskej svadby bolo vystúpenie folklórneho súboru, ktorý svadobčanom pútavým spôsobom demonštroval slovenské írečité pytačky a redový tanec. "Mladomanželia si želali vidieť naše zvyky," vysvetľuje Bc. Bérešová. Vystupujúci im predviedli "fľaškový tanec" a do pytačiek chvíľami vstupovali aj Íri. Dynamické vystúpenie sa cudzincom veľmi páčilo. A nielen to. "Veľký úspech zožali najmä folklórne tanečníčky. Slovenské dievčatá sa írskym mužom mimoriadne páčili. Bolo to na nich nielen vidieť, ale to aj nahlas hovorili."
Íri sa vedia dobre baviť
O hudbu sa svadobčanom staral dizdžokej, ktorého si priniesli z Írska. Aj keď Íri nepochádzajú z ohnivého juhu ale z chladného severu, sú mimoriadne temperamentní. Toho jasným dôkazom je ich horkokrvná írska muzika a tance. Tanečný parket počas celého večera a skorého rána nebol nikdy prázdny. Írskym tanečným dupotom, príznačným pre ich muziku, dunela celá Hrabina.
"Zažili sme všelijaké divoké zábavy, hlavne na dedinách, ale keď to porovnáme, tak Íri sa naozaj vedia baviť ešte viac. Veľmi veľa a divoko tancovali," spomína riaditeľka agentúry. "U nás sa ľudia snažia, aby dobre vyzerali na videu a fotkách, a nie su až takí spontánni. Íri si veľkú hlavu z toho nerobili. Vyslovene si tento deň užívali." Mladí Íri sa zabávali až do rána. Poslední svadobčania vyliezali ešte o pol šiestej z bazénu.
V Írsku sa nedávajú mladomanželom vecné dary, ale peniaze. Najviac sa, pochopiteľne, po vrecku "buchnú" rodičia. Mladomanželia zas pre hostí pripravili symbolické darčeky - strieborné perá s vyrytým dátumom svadby a menami mladomanželov i balíčky so sladkou maškrtou.
Najprekvapujúcejší rozdielom medzi írskou a našou svadbou je to, že bremeno financovania hostiny neleží výlučne na pleciach mladomanželov. Tí totiž svojim hosťom platia len svadobné pohostenie. "Teda predjedlo, hlavné jedlo, dezert a nápoje, ktoré sa vypijú počas tejto konzumácie. Zákuskom sa financovanie končí a hostia si odvtedy hradia každý ďalší nápoj, alebo jedlo sami," vysvetľuje manažérka penziónu.
Agentúra zabezpečovala pre Írov všetko okrem oblečenia a obrúčok. Výzdoba interiéru, stolov a kytice musela byť na želanie nevesty v bielo - červenej kombinácii. Zaujímavá bola svadobná torta v tvare dvoch roztomilých medvedíkov - mladomanželov. "Doniesla nám fotku a podľa nej sme ich dali upiecť," vraví Bc. Bérešová. Ženích bol medveď v červenom obleku a sladká nevesta medvedica v dlhých bielych šatách, sedela vedľa neho.
Pre írske ženy bol na Hrabine k dispozícii kompletný skrášľovací servis. Žiadna z Írok to však so svojou vizážou nepreháňala. "Nepotrpia si na svoj výzor tak ako naše ženy. Nevesta počas sedenia u kaderníčky vyrábala pre hostí balíčky so sladkosťami. Celý čas bola úplne uvolnená, absolútne sa nestresovala."
Veľký úspech medzi Írkami zožala nechtová dizajnérka. "Poslali sme ju na Hrabinu, aby skrášlila nechty nevesty a nakoniec tam namiesto hodiny bola takmer celý deň. Írskym dámam sa efektné umelé nechty tak zapáčili, že nakoniec ich chcela takmer každá." Nadšené Írky si na radu dizajnérky dolaďovali výzdobu umelých nechtov so slávnostnými šatami.
Samotná svadba prebiehala uvolnene, bez náhlenia a stresov. "Oni stresy nezažívajú, nerobili by si nič z toho, keby prišli na svadbu hoci aj neučesaní," tvrdí Bc. Bérešová. "Keď sa berú naši, tak si každý krok starostlivo naplánujú a potom ho úzkostlivo dodržiavajú. Slováci to totiž berú tak, že je to len raz v živote, je to veľký deň a aj veľká investícia čo často spôsobuje stresy."
Írom, zvyknutým na chladnejšie počasie, bolo u nás stále teplo. Obliekali sa do ľahučkých letných šiat, kúpali sa ráno, na obed i večer v hotelovom vonkajšom bazéne. Dospelí aj štvorročné deti. Svadba bola pre nich jeden veľký výlet. Užívali si všetko, čo im mohlo mesto poskytnúť. Pochvaľovali si našu kuchyňu. Typicky slovenské jedlá im však "nevoňali". "Ochutnali aj slovenské pirohy, ale viac si to nezopakovali. Najviac im chutili stejky, bravčové mäsá na rôzny spôsob, ryby a talianske cestoviny. Z dezertov jednoznačne viedli palacinky. Polievky nekonzumovali takmer vôbec a ani káva nešla na odbyt," vraví manažérka. Íri potvrdili to, čo sa o nich hovorí, že konzumáciou alkoholu sa nám vyrovnajú. Vypijú si radi a najradšej majú pivo. Ako suvenír si zo Slovenska odnášali víno a slivovicu.
Cudzinci, ktorí prvýkrát navštívia Slovensko, bývajú zvyčajne veľmi prekvapení z obrazu, ktorý zbadajú. Takmer všetci do jedného čakajú, že to u nás vyzerá oveľa horšie, ako si predstavovali. Aj Íri boli prekvapení, že Slováci už dávno "zliezli zo stromov" a majú vo svojej krajine aj čo jesť, môžu aj pekne bývať a môžu sa voziť aj v moderných autách... "Prekvapilo ich, ako sa v košických reštauráciách varí. Veľmi si to pochvaľovali. Asi nečakali, že im bude u nás tak chutiť. Bolo na nich vidieť, že sa obávali, či im budeme vedieť poskytnúť to, čo očakávajú," vraví riaditeľka agentúry.
Svadba v Írsku - 20 tisíc euro
Mladomanželia sú priateľskí mladí ľudia, ktorých nebolo treba dlho prehovárať, aby sa s nami porozprávali. Trošku začudovane (vraj, čo je na nich až také zaujímavé?!) nám na naše otázky odpovedali. Nevesta Siobhan Mc Inerney má 31 rokov a v írskom Dubline pracuje ako vedúca úseku v továrni na výrobu automobilových súčiastok. O rok mladší ženích Tom O´Flynn je chemickým inžinierom. Dvojica pred cirkevným sobášom absolvovala úradný v Írsku, pretože bol podmienkou k vykonaniu obradu u nás.
"Môj kolega Martin pochádza z Košíc a minulý rok v júni tu bol na svadbe svojej príbuznej," oboznamuje nás Siobhan s tým, ako sa o našom meste dozvedela. "Povedal nám ako dobre tu bolo, chválil to. Veľmi radi a veľa cestujeme a vo východnej Európe sme ešte neboli. Preto sme sa rozhodli urobiť svadbu u vás a tak aj spoznať túto krajinu." Košičan Martin s nimi na svadbu neprišiel, pretože mu už na to nezvýšila dovolenka.
Dôležitú úlohu zohrali aj financie. V Írsku stojí svadobný akt a hostina omnoho viac. "Za svadbu sa u nás platí od 20 tisíc eur a viac. Takže aj tento fakt bol rozhodujúci," dodáva nevesta. Svadba v Košiciach bola pre írskych snúbencov kombináciou oslavy, oddychu, spoznávania novej krajiny a dobrodružstva. Oni aj ich hostia si prezreli centrum mesta, múzeá, galérie, ale aj nočné podniky. "Páči sa nám, že máte v centre veľa kvetov a zelene, tak ako u nás v Írsku. Na rozdiel od nás, máte oveľa lepšie počasie. U nás je chladno a stále prší," hovorí Siobhan. Manžel Tom ju dopĺňa: "Slováci sú milí ľudia. Trošku na škodu je, že nevedia dobre po anglicky, preto sme s nimi nemohli nadviazať kontakt."
A ako zhodnotili svoj pobyt? "Veľmi sa mi tu páčilo. Bolo to excelentné," radostne zhodnotila nevesta svadbu. "Doporučím Slovensko aj ďalším. Rada by som sa sem na budúci rok vrátila. Chcela by som si pozrieť celé Slovensko." Rovnako pozitívne zmýšľali aj ostatní hostia.
Pre slovenskú ekonomiku predstavujú svadby cudzincov organizované v našej krajine, výnosný obchod. Veď míňajú svoje peniažky u nás. Ak si zachováme a vylepšíme úroveň služieb, možno budeme prvým štátom, ktorý položí základy nového druhu cestovného ruchu - svadobnej turistike...
Andrea BOŽINOVSKÁ
Autor: Modely spestria fotoobrazy
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári