manželia Pavol a Helena Vojčíkovci zo Štefanskej Huty. Ich dom už viac ako 30 rokov zdobí vinič. Nie je však len dekoratívnym prvkom, prináša chutné a šťavnaté tmavé hrozno.
„Keď som pracoval na krompašskej učňovke, dvaja učni z Hlohovca mi priniesli štep hrozna. Vraj ide o nejakú odolnú odrodu, ktorá sa určite uchytí aj na Spiši. Mali pravdu. Hroznu sa darí," hovorí P. Vojčík.
Hrozno nepotrebuje ani špeciálnu starostlivosť, iba striekanie proti plesni a 2 - 3-krát do roka ostrihať. „Pred dvoma rokmi nám ho zať, ktorý pochádza z vinohradníckej oblasti, nakrátko ostrihal. Doslova na ježka. V ten rok sme mali bohatú úrodu. Závisí to i od toho, aký slnečný bol rok, ale vždy máme čo zberať," zdôraznila H. Vojčíková.
Práve ona sa stará o spracovanie úrody. Hrozno vylisuje, do čistej šťavy pridá cukor a nechá to 6 až 8 týždňov kvasiť. Výsledkom je chutné a mocné domáce vínko. Každý rok sa u Vojčíkovcov nakvasí 10 litrov sladkého moku. Domáca pani hrozno aj zavára. „Keďže manžel je diabetik, pre neho pripravujem zaváraniny s dia cukrom, ale pre vnúčatá ich robím osobitne, sladké tak, ako to majú radi. V čase zberu majú hrozno i na desiatu do školy," prezradila H. Vojčíková.
V záhradke pestuje i rôzne druhy zeleniny, ktoré obohacujú jedlo pripravované v kuchyni. Najväčšie úspechy má v pestovaní cukety. Tohto roku dokonca dopestovala jednu viac ako polmetrovú. V záhradke Vojčíkovcov však nenájdete ani kúsok umelého hnojiva. Ich receptom na kvalitnú úrodu je klasický mašťaľný hnoj.
Autor: šim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári