takmer dvetisíc návštevníkov. Pre mnohých sa stala príležitosťou nielen na získanie množstva informácií a strávenie príjemného dňa, ale aj miestom osláv či možnosťou otestovať novinky. Na každej zastávke mohli ochutnať po 4 vzorky vín, medzi ktorými nechýbali klasické odrodové, vyrobené z tradičných tokajských odrôd hrozna Furmint, Lipovina a Muškát žltý, samorodé sladké aj suché či tokajské výbery od troj- až po 6-putňový. Ako bonus mali folklórne slávnosti v Čerhove, kde sa už popoludní ani nedalo zaparkovať.
Svoje o záujme ľudí vedeli autobusári, ktorí zabezpečovali kyvadlovú dopravu medzi Malou, Veľkou, Tŕňou, Viničkami a Čerhovom. "Medzi Tŕňou a Čerhovom som to otočil asi desaťkrát a vždy som bol plný. Tu som prvýkrát a tiež som bol plný. Odhadujem to na nejakú tisícku ľudí," odhadol mladý šofér, ktorého sme stretli vo Viničkách okolo štvrtej. Ale nielen o tokajskom víne, jeho vychutnávaní, testovaní a spoznávaní bol Deň otvorených pivníc. Patrila k nemu aj živá či reprodukovaná hudba či množstvom špecialít, ktorým návštevníci nedokázali odolať minimálne na jednej zastávke. Ostrožovičovci ponúkali husacinu, kačacinu a lokše, u Macíka podobne, v Galafruite stavili na srnčí guľáš, halászlé a lacipečeň. "Guľášu je 50 a halászlé 30 litrov ide na dračku," povedal nám šéfkuchár už okolo druhej. Nagyovci zase pripravili zemplínske holubki či zabíjačkové špeciality.
Rodinu Tinkovcov do vstupnej brány Tokajskej vinohradníckej oblasti, obce Čerhov, priviezol špeciálny Tokajský expres. Na početnú partiu sme narazili u Nagyovcov vo Viničkách. "Sme už na tretej, takže vieme, čo je to otestovať 12 vzoriek. Sme tu celá rodina. Jej členovia prišli do Košíc z rôznych kútov Slovenska, ba aj Prahy kvôli oslave jubilea mojej dcéry Oľgy. Je nás tu jedenásť, cítime sa skvele," povedala mama a babka Tinková. Sobotu sa rozhodli v Tokaji stráviť aj manželia Tkáčovci zo Sabinova. "Boli sme tu prvýkrát vlani a veľmi sa nám tu páčilo. Aj preto sme sem merali 100 kilometrov na vlastnom aute. Chceme si odtiaľto odniesť nielen pekné zážitky, ale aj nejaké to tokajské. Najviac nám chutia suché vína od Macíka a 6-putňový výber."
Práve Nagyovci zaradili do degustačného lístka zvláštnosť forditáš. Mladý Attila Nagy prezradil, že ide o vôbec prvú možnosť otestovať ho od slovenského výrobcu, lebo zatiaľ ho vyrábali len maďarskí vincúri. Vysvetlil, že forditáš znamená druhák. Z klasických odrôd ho vinári robili, keď bolo málo hrozna. Vylisované ho ešte raz zaliali vodou a pridali cukor. "Božechráň to sa v Tokaji nerobí, do tokajského cukor nepatrí. Technológia spočíva v tom, že cibéby, určené do tokajských výberov sa vylisujú len na 80 percent, zalejú sa suchým tokajským, nechajú vyluhovať, scedia a ako putňový výber ležia v pivnici určený čas. Forditáš vzniká, keď sa cibéby suchým zalejú ešte raz. My sme na náš použili cibéby z 5-putňového, ktoré sme zaliali Muškátom žltým, ročník 2005 podľa analýzy, ktorú sme si dali vypracovať, obsahuje víno ešte 70 g/l zvyškového cukru, čo je asi na úrovni 3- až 4-putňového výberu. Má síce ležať aspoň 2 roky, ale chceli sme ho ponúknuť ľuďom už teraz. Fľaše ešte nemajú ani etikety," dodal mladý Nagy.
Najmä pre nováčikov, ktorí mali v Tokaji premiéru, bola akcia aj o neopakovateľnej atmosfére pivníc s množstvom zaujímavostí. U Macíkovcov sa výklad robil v najstaršej pivnici z čias Rákocziovcov priamo na sude. V Galafruite si mohli vyskúšať prechádzku po najdlhšej, 500-metrovej pivnici s nápisom, s ktorým si lámu hlavy archeológovia. U Ostrožoviča mohli obdivovať v areáli nedávno nainštalované artefakty mladých sochárov, u Nagyovcov na stenách pivnice, degustačnej miestnosti čo reštaurácie nestíhali čítať múdrosti, ktoré vznikli na základe skúseností celých generácií vinárov... Veď čo iné môže byť napísané nad vzácnym archívom tokajských vín ako: Vstúpiť môže len gazda a pápež!, či pri súdkoch: Život je príliš krátky, aby sme pili nekvalitné víno. A už len jedna dobrá rada na záver: Prvý pohár dá zdravíčka, od druhého náladička, od tretieho smutné viečka a pri ďalšom dosť vínečka...
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári