Nič neokukala, varenie jej šlo samé od seba
Herečka Katka Raševová patrí medzi tie kuchárky, ktorým varenie od počiatku pripadalo úplne prirodzené a vôbec sa nenatrápili, kým sa naučili dobre variť. "Nikdy som s tým nemala problém a šlo mi to akosi samé od seba. Je pravda, že moja mamka i tatko sú výborní kuchári, no nikdy som nepatrila medzi dievčatá, ktoré sa motajú po kuchyni, nazerajú do hrncov a pýtajú sa. Nič som sa od našich nesnažila odkukať, no aj tak sa na mňa čosi nalepilo," prezradila Katka.
Spočiatku jej stačilo nájsť v nejakom časopise dobrý recept a skúsiť podľa neho navariť. "Od šestnástich rokov žijem sama, takže mi neostávalo iné, ako naučiť sa sama variť. Teraz si varím asi tak dva - tri krát do týždňa. Viac nezjem a ani na to nie je čas. Rada varím pre rodinu, keď sme spolu na chalupe. Viem navariť všetko - od segedínskeho gulášu, cez prívarky až po špeciality ako bulharské papriky. Môj dedo bol Bulhar a toto jedlo pripravujem naozaj rada. Stačí papriky opiecť, aby sa z nich dala dať dole kožka, osmažiť v zaprážke, na panvici pripraviť ´džabanec´ z podusenej cibule a paradajok a v tom ešte papriky podusiť. Je to výborné jedlo." Najradšej pripravuje ľahké a zdravé jedlá, uprednostňuje kuracinku.
Ako každá správna kuchárka, aj Katka má na konte nejakú tú "kuchynskú nehodu". "Raz som robila zapekané kuracie plátky so slaninou i broskyňou a dopadlo to tak, že kuracinka bola už mäkučká, no slanina neupečená," dodala so smiechom.
Bulharská musaka
Potrebujeme: 500g drobných zemiakov, olej, cibuľu, 300g mletého bravčového mäsa, soľ, mleté korenie, baklažán, 1,5 dl mlieka, lyžicu hladkej múky, lyžicu masla, 4 rajčiny, oregano, 50g strúhaného syra. Postup: zemiaky uvaríme, olúpeme a pokrájame na kolieska. Na oleji speníme cibuľu, pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania krátko opražíme. Vymastený pekáč vyložíme plátkami baklažánu, na ne rozvrstvíme opražené mäso, posypeme oreganom a zalejeme bešamelovou omáčkou pripravenou z mlieka, múky a masla. Na kolieska pokrájané rajčiny rozložíme na omáčku, na ne kolieska zemiakov a osolíme. Posypeme syrom, pokvapkáme olejom a zapečieme.
Dobrú chuť!
kid
Autor: V PONDELOK 25. 9.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári