Bryndzové halušky varila v Londýne i Amsterdame
Moderátorka košického štúdia STV má špecifický pracovný program, v ktorom nikdy nestíha obedy. "Varím si každý druhý tretí deň. Zvyčajne sú to jednoduché, ale výživné jedlá, ktoré mi dva tri dni vydržia a dajú sa bez kŕčov zjesť aj po 16.hodine. Cez víkend potom varím niečo zložitejšie," prezradila.
Ak má čas, rada napacuje a upečie kurča alebo pstruhy. "Milujem slepačiu polievku, nikdy sa jej neviem dojesť. Je to prvé jedlo, ktoré urobím okamžite po príchode z nejakej zahraničnej cesty. Mám rada naše jedlá a potraviny, ktoré patria do nášho regiónu, vrátane vlastnoručne nazbieraných húb, nemusím veľmi experimentovať. Najčastejšie ale varím asi rizotá a cestoviny - sú hneď hotové a dajú sa skvelo kombinovať."
Zuzka rada kuchtí na rôznych výletoch na horách a chatách, pripravuje špeciality na ohni alebo v peci na dreve. "Zaručene vždy zaberú pečené zemiačky s maslom, niekedy aj s bryndzou. Ani raz sa mi nestalo, aby niekto povedal, že mu toto geniálne jedlo nechutí. Skôr sa snažím vždy, ak je možnosť, pripravovať naše tradičné jedlá kamarátom, ktorí už nežijú na Slovensku. Bryndzové halušky som už robila v Prahe, Budapešti, Amsterdame, Sarajeve, ale aj v Londýne. Neznalí veci občas bryndzu ofrflú, našinci ale idú od radosti z kože vyskočiť... Ja sama mám rada sladko kyslé chute - nakladané uhorky alebo huby, hlivu na sladko kyslo, čínsku sladko kyslú omáčku so sezamom a podobne. Tiež mám rada zemiaky, ktoré sú dnes často vynechávané z jedálničkov," dodala na záver.
Sladko-kyslé zemiaky podľa Zuzky
Potrebujeme: 500 g zemiakov, olej (každému podľa chuti, nemusí byť striktne olivový), slanina alebo tofu, 2 cibule, zeleninový alebo mäsový vývar, soľ, korenie, cukor, pažítka. Postup: Uvarené zemiaky pokrájame na plátky a naukladáme do misy. Na oleji opražíme slaninu alebo tofu a pridáme cibuľu. Keď je opražená do sklovita, podlejeme všetko vývarom, dochutíme octom, na koniec treba pridať štipku cukru. Zálievku treba ešte teplú vyliať na zemiaky, premiešať ich a nechať postáť cca 30 min. Pred podávaním môžeme posypať nakrájanou pažítkou.
Dobrú chuť!
kid
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári