atmosféra. Presne kvôli tomu chodia nielen súťažné družstvá, ale aj stovky zvedavcov na súťaže vo varení rybacej špeciality halászlé, ktoré sa v septembri konajú vo Veľkých Kapušanoch. Tento rok sa konal už 8.ročník.
Súťaž začalo pred rokmi pripravovať mesto Veľké Kapušany, lebo chcelo podávať originálne občerstvenie pre účastníkov maratónskeho Behu Kapušianskou pláňavou. Rokmi sa z akcie vyvinulo podujatie roka, okrem pravidelných účastníkov sem každý rok hlásia aj nováčikovia. Tento rok to bolo družstvo MsÚ z Michaloviec, Bratislavské hviezdy, ba aj jedno maďarské. Bratislavčania boli zo súťaže nadšení, na Západnom Slovensku sa vraj také čosi nerobí. Na halászlé síce oferovali síce takmer všetok úlovok za týždeň rybačky, ale neľutovali. "Je to super atmosféra, ľudia, recesia," nadchýnal sa kuchár tímu z bratislavskej Vrakune Štefan Ondek s tým, že na budúci rok sem dotiahnu aj priateľov...
Veľkokapušiansky primátor Tibor Bodnár bol spokojný, hoci magistrátnici už druhý rok nesúťažili. "Raz sme vyhrali a bolo z toho zle, preto teraz varíme len pre radosť. Okrem 50 litrov halászlé robíme aj rôzne špeciality z rýb na všetky možné spôsoby. Celkovo padlo za obeť 30 kilogramov rýb. Menšie sme nalovili my, väčšie sme zohnali z Iňačoviec. V našom halászlé ich je asi 7 druhov rýb," povedal. Podobné zaručené recepty sme počuli aj pri iných kotlíkoch. Gabriel Dorič z Michaloviec priznal, že do základu dal aj slaninu, špecialitou družstva Kapušianskych Kľačian zase bol žralok. "Vlani sme boli druhí, možno nás ten žralok dotiahne k prvému," žartovali pred ukončením varenia. Zálusk na víťazstvo si robili aj Fešáci, ktorí vlani vyhrali. V ich maxihrnci plávalo až 13 druhov rýb. "Rybárčili sme kvôli tomu pár týždňov, takže skladba je pestrá."
Skúsení halászlé majstri tvrdia, že základom dobrého halászlé je okrem množstva druhov rýb aj veľa cibule, kvalitná zelenina (väčšinou z vlastnej záhrady), pekná červená paprika sladká a na záver štipľavá, slanina vraj do neho nepatrí, lebo prerazí chuť ryby. Pomery surovín a koreniny, ktoré chuť, vôňu aj vzhľad dotvárajú, sú už súčasťou tajomstva každého kuchára. Stáť na opačnej strane hrnca v degustačnej komisii mali napokon vybraní zástupcovia jednotlivých tímov. Vzorky dostávali očíslované, nevedeli, čo degustujú... Nuž a nebolo ich málo. Halászlé varilo až 16 tímov.
Výsledok bol zaujímavý. Víťaza od druhého miesta delil len rozdiel 2 bodov. Keďže Fešáci (Zoltán Kark, Dušan Semáč a Peter Naďal) získali 195 a tím Partner v zložení Július Bukó, Ladislav Kocsi a Attila Haraszty, bolo to jasné. Tretia priečka sa so 189 bodmi ušla Súcitu z Veľkých Kapušian, štvrtá bola Kibama. Jej šéfkuchár Bartolomej Király priznal, že trochu know how dal aj víťazom: "A dopadlo to tak, že oni vyhrali a my sme štvrtí." Perličkou bola rovnosť bodov medzi tímami Latorica komando a Vysokou nad Uhom 142. Ako kompenzáciu, že Vysoká získala 5. miesto, dostalo komando darčekový kôš... Bratislavčanov ako najvzdialenejšie družstvo ocenili balíčkom repelentov, špeciálnu cenu dostal aj maďarský tím, ktorý skončil ako posledný. Skrátka neprišli ani Michalovčania, ktorí skončili na 14. priečke. Ako bonus dostali špeciálnu cenu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári