dnes od moderátorky - redaktorky TV Naša Malky Sýkorovej
Prvá a posledná palacinka sa jej nikdy nevydarí
V rodine M. Sýkorovej sa stretla maďarská, nemecká a stredomorská kuchyňa, takže bola od malička zvyknutá na rôzne kombinácie chutí. "Varenie bolo u nás spoločenskou udalosťou, do ktorej sa zapájali všetci. Asi mi to zostalo, lebo varím rada. Varenie je pre mňa hrou s farbami, chuťami a vôňami." A kedy s ním sama začala? "Neviem. Išlo to prirodzene od varenia čaju cez krájanie cibule až po pečenie koláča."
Kuchárske knihy M. Sýkorová zásadne nepoužíva. Naopak, recepty si rada vymýšľa. "Najradšej varím zeleninové jedlá s prírodným korením bylinkami. Nikdy nevarím buchty na pare, lebo to neviem a mastné mäsá, lebo ich nejem. Každé jedlo, ktoré pripravím je špecialita, lebo málokedy varím rovnaké jedlá. Snažím sa, aby boli vždy niečím výnimočné. Najviac sa ´odviažem´ pri zeleninových šalátoch.
Každá gazdinka "prešla" presolenými polievkami či pripáleným koláčom. Výnimkou nie je ani M. Sýkorová, hoci jej nezdarov ubúda. "Za to môže mamka. V mojich kulinárskych začiatkoch mi dala zošit, kde zapisovala RADY DO ŽIVOTA (aj kuchárskeho). Okrem iných som tam našla aj túto: Od palaciniek a vyprážaného mäsa sa neodchádza! Preto si to vždy poctivo odstojím. Nikdy sa mi však nepodarilo urobiť peknú prvú aj poslednú palacinku a asi nikdy neprídem na to, prečo sú moje vianočné perníčky tvrdé ešte aj na Silvestra..."
Ľahké kuracie roládky so zeleninovou prílohou
Suroviny: kuracie prsia, paradajky, pór, soľ, biele korenie. Postup: mäso nakrájame na väčšie plátky a jemne naklepeme. Na každý osolený a okorenený kus dáme plátky paradajky a póru. Kuracie plátky stočíme do rolky a každú osobitne zabalíme do alobalu. Poukladáme do hrnca na paráčik a varíme na pare 15 20 min. Uvarené rozbalíme a priečne prekrojíme. Suroviny na prílohu: väčšia mrkva, kyslá smotana, petržlen, PL chrenu, kaleráb, PL horčice, menší zeler, PL octu, čerstvý hrášok, PL rastlinného oleja, soľ. Postup: zeleninu okrem hrášku nastrúhame na hrubšom strúhadle, zmiešame s hráškom a dresingom zo smotany, chrenu, horčice, soli, octu a oleja. Premiešané necháme v chladničke odstáť. Podávame s teplými alebo studenými roládkami a celozrnným chlebom.
Dobrú chuť!
rob
Autor: Baran
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z Košíc nájdete na košickom Korzári