Korzár logo Korzár Košice
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Tip na recept,

dnes od moderátorky - redaktorky TV Naša Malky SýkorovejPrvá a posledná palacinka sa jej nikdy nevydaríV rodine M. Sýkorovej sa stretla maďarská,

dnes od moderátorky - redaktorky TV Naša Malky Sýkorovej

Prvá a posledná palacinka sa jej nikdy nevydarí

V rodine M. Sýkorovej sa stretla maďarská, nemecká a stredomorská kuchyňa, takže bola od malička zvyknutá na rôzne kombinácie chutí. "Varenie bolo u nás spoločenskou udalosťou, do ktorej sa zapájali všetci. Asi mi to zostalo, lebo varím rada. Varenie je pre mňa hrou s farbami, chuťami a vôňami." A kedy s ním sama začala? "Neviem. Išlo to prirodzene od varenia čaju cez krájanie cibule až po pečenie koláča."

Skryť Vypnúť reklamu

Kuchárske knihy M. Sýkorová zásadne nepoužíva. Naopak, recepty si rada vymýšľa. "Najradšej varím zeleninové jedlá s prírodným korením bylinkami. Nikdy nevarím buchty na pare, lebo to neviem a mastné mäsá, lebo ich nejem. Každé jedlo, ktoré pripravím je špecialita, lebo málokedy varím rovnaké jedlá. Snažím sa, aby boli vždy niečím výnimočné. Najviac sa ´odviažem´ pri zeleninových šalátoch.

Každá gazdinka "prešla" presolenými polievkami či pripáleným koláčom. Výnimkou nie je ani M. Sýkorová, hoci jej nezdarov ubúda. "Za to môže mamka. V mojich kulinárskych začiatkoch mi dala zošit, kde zapisovala RADY DO ŽIVOTA (aj kuchárskeho). Okrem iných som tam našla aj túto: Od palaciniek a vyprážaného mäsa sa neodchádza! Preto si to vždy poctivo odstojím. Nikdy sa mi však nepodarilo urobiť peknú prvú aj poslednú palacinku a asi nikdy neprídem na to, prečo sú moje vianočné perníčky tvrdé ešte aj na Silvestra..."

Skryť Vypnúť reklamu

Ľahké kuracie roládky so zeleninovou prílohou

Suroviny: kuracie prsia, paradajky, pór, soľ, biele korenie. Postup: mäso nakrájame na väčšie plátky a jemne naklepeme. Na každý osolený a okorenený kus dáme plátky paradajky a póru. Kuracie plátky stočíme do rolky a každú osobitne zabalíme do alobalu. Poukladáme do hrnca na paráčik a varíme na pare 15 20 min. Uvarené rozbalíme a priečne prekrojíme. Suroviny na prílohu: väčšia mrkva, kyslá smotana, petržlen, PL chrenu, kaleráb, PL horčice, menší zeler, PL octu, čerstvý hrášok, PL rastlinného oleja, soľ. Postup: zeleninu okrem hrášku nastrúhame na hrubšom strúhadle, zmiešame s hráškom a dresingom zo smotany, chrenu, horčice, soli, octu a oleja. Premiešané necháme v chladničke odstáť. Podávame s teplými alebo studenými roládkami a celozrnným chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrú chuť!

rob

Najčítanejšie na Košice Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 776
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 047
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 690
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 17 907
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 7 969
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 658
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 601
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 323
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 201
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 082
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

12 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

7 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop